Martin Fedor odišiel z SDKÚ, klub tejto strany v parlamente zaniká

Poslanec Martin Fedor vystúpil z SDKÚ i z jej poslaneckého klubu v parlamente. Klub strany tým v parlamente zaniká. Doteraz mal osem členov, počet členov klubu nesmie klesnúť pod osem.

19.11.2014 12:02 , aktualizované: 12:50
Martin Fedor, SDKÚ Foto: ,
Martin Fedor
debata (41)

Ako povedal Fedor na tlačovej besede, odísť zo strany sa rozhodol po septembrovom kongrese, kde skončil vo funkcii podpredsedu. Fedor však z parlamentu odísť nemieni. Chce v ňom pôsobiť ako nezaradený poslanec. Rozhodnutie, ako chce ďalej pôsobiť v politike, oznámi do konca novembra.

„Vstupoval som do tejto strany, pretože bola nádejou pre Slovensko ako aj zárukou modernizačnej, zodpovednej politiky. Dnes to nie je tá istá strana. Ešte pred mesiacom a pol som hovoril, že osudovo vnímam pripravovaný Kongres SDKÚ a o tom, že sú nevyhnutné zmeny v oblasti programovej, personálnej i vo fungovaní strany, ktorá nemôže rezignovať na tzv. veľké témy slovenskej politiky. A práve na to SDKÚ rezignovala,“ vyhlásil.

Fedor poprel informácie, že vstúpi do Siete

Fedor poprel, že by vstupoval do Siete. Chce sa o ďalšom svojom pôsobení v politike rozprávať s viacerými ľuďmi. „Politika musí byť o vecných riešeniach. Tie sa snažím hľadať,“ vyhlásil. Fedor o svojom rozhodnutí už informoval predsedu strany Pavla Freša. Ten to podľa neho zobral na vedomie.

Neúspešný kongres sa podľa Fedora stal zlomovým bodom, keď definitívne začal uvažovať o ukončení svojho pôsobenia v tejto strane. „Rozhodol som sa urobiť tento krok s nádejou a presvedčením, že na Slovensku existuje veľký priestor pre vecnú, racionálnu a zodpovednú politiku. Politiku, ktorá nie je o náhodných výstreloch, predbiehaní sa v populistických návrhoch a marketingu, ale je programová a zodpovedná. Je to politika a cesta oveľa náročnejšia, ale viem, že len taká dokáže Slovensko pohnúť dopredu,“ konštatoval Fedor.

Z SDKÚ vystúpili v tomto volebnom období viacerí poslanci. V roku 2013 odišla trojica Lucia Žitňanská, Magda Vášáryová a Miroslav Beblavý. Pred letom odišli Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Spolu s Fedorom na protest proti Frešovi v septembri odstúpili z postov podpredsedov aj ďalší podpredsedovia Ivan Štefanec a Viliam Novotný. Jozef Mikuš odstúpil ešte v júni.

Šéf SDKÚ Pavol Frešo zostal vo svojej strane... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Pavol Frešo, SDKÚ Šéf SDKÚ Pavol Frešo zostal vo svojej strane osamotený, myslí si politológ.

Kusý: Frešo zostal sám ako kôl v plote

Šéf SDKÚ Pavol Frešo zostal po odstúpení všetkých podpredsedov strany z postov sám ako niekdajší generálny tajomník ústredného výboru KSČ Miloš Jakeš, ako kôl v plote, myslí si politológ Miroslav Kusý. Možný reštart strany preto považuje Kusý za veľmi ťažký.

Za stredajším odchodom niekdajšieho podpredsedu a exministra obrany Martina Fedora zo strany aj z poslaneckého klubu vidí Kusý pád SDKÚ, ktorý sa potvrdil aj v komunálnych voľbách. „Komunálne voľby boli pádom SDKÚ, ukázali, že strana stráca všeobecnú podporu po celom Slovensku. Odchod poslanca Fedora zo strany je pravdepodobne odrazom tejto situácie, že to pochopil,“ povedal Kusý.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Martin Fedor