Schránkové firmy by sa mali ťažšie dostať k verejným zákazkám

Novela zákona o verejnom obstarávaní, ktorú vo štvrtok schválila vláda na návrh premiéra Roberta Fica, má zamedziť a znemožniť tzv. schránkovým firmám uchádzať sa o získavanie zákaziek z verejných zdrojov.

20.11.2014 14:02
debata (27)

Podmienky účasti na verejnom obstarávaní týkajúce sa majetkového postavenia budú prísnejšie. Na verejnom obstarávaní by sa mohli zúčastňovať iba spoločnosti so známou vlastníckou štruktúrou, čo by malo odhaliť možné prepojenia na politiku. Vláda zároveň schválila návrh na skrátené legislatívne konanie o novele verejného obstarávania, keďže po schválení v parlamente má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015.

Novela má umožniť účinnejšiu kontrolu a adresnosť verejných finančných prostriedkov prideľovaných príjemcom zákaziek. „Štátu, ako aj občanom budú známe osoby, ktoré nakladajú s verejnými prostriedkami. Podstatou návrhu zákona je uložiť povinnosť obchodnej spoločnosti, ktorá sa chce uchádzať o získanie verejnej zákazky, preukázať svoju vlastnícku štruktúru až po úroveň fyzických osôb,“ vyplýva z predkladacej správy k návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní.

Výnimkou budú akciové spoločnosti kótované na burzách v členských štátoch Európskej únie, štátoch združených v Európskom hospodárskom priestore a štátoch OECD a ich dcérske spoločnosti. Dôvodom tejto výnimky je, že spoločnosti kótované na burze musia splniť celý rad náročných kritérií, a teda nemôže ísť o klasické schránkové firmy.

Rozšíriť sa má skutková podstata správneho deliktu, za ktorý môže Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) uložiť pokutu od tisíc do desaťtisíc eur. A to v prípade, ak uchádzač, záujemca alebo dodávateľ predloží sfalšované alebo pozmenené doklady tak, že nezodpovedajú skutočnosti a majú alebo by mohli mať vplyv na posúdenie preukázania majetkovej účasti.

Opozičné subjekty SaS, OĽaNO a NOVA nedávno žiadali, aby spoločnosť, ktorá sa bude uchádzať o verejnú zákazku a súťaž vyhrá, musela preukázať svojho vlastníka. Podnetom pre ich návrh bolo zisťovanie vlastníka firmy Medical Group SK dodávajúcej prístroje nemocniciam.

Čítajte viac v článku Časť opozície sa obracia na verejnosť, Fico hovorí o rozoštvávaní ľudí.

Platný zákon o verejnom obstarávaní čiastočne upravuje preukazovanie vlastníkov spoločností pri nadlimitných zákazkách s predpokladanou hodnotou najmenej 10 mil. eur. Verejný obstarávateľ je povinný pri vyhodnocovaní splnenia podmienok účasti požiadať uchádzačov, záujemcov a členov skupiny dodávateľov, ktorí sú obchodnou spoločnosťou, aby predložili zoznam všetkých svojich spoločníkov a známych akcionárov s podielom najmenej 30 %. Tí musia oznámiť aj všetkých spoločníkov a známych akcionárov, ktorí vlastnia aspoň 30 % akcií právnickej osoby, ktorá je spoločníkom alebo akcionárom obchodnej spoločnosti.

„Zákon o verejnom obstarávaní už v súčasnosti definuje, kto sa môže, resp. nemôže zúčastniť procesu verejného obstarávania. Subjekt musí spĺňať podmienky osobného postavenia,“ uviedol hovorca ÚVO Ján Mažgút. Jednou z týchto podmienok je aj skúmanie osobného postavenia vo vzťahu k zákazu účasti vo verejnom obstarávaní, a to nielen subjektu, ale aj spoločníkov, či akcionárov, ktorí vlastnia najmenej 34 % akcií. „Splnenie tejto podmienky sa preukazuje čestným prehlásením,“ dodal Mažgút.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #schránková firma