Pravá zima neprichádza, strediská začínajú zasnežovať

Pri mimoriadne teplom novembrovom počasí môžeme v nižších polohách len ťažko očakávať snehovú pokrývku. Martin neprišiel na bielom koni a pravdepodobne na ňom nepríde ani Mikuláš. Aj v horských lyžiarskych strediskách sa radšej spoliehajú na techniku, v Jasnej začali v piatok zasnežovať zjazdovky.

22.11.2014 08:22
Jokohama, alej, sneh Foto: ,
Na pravú zimu si na Slovensku budeme musieť ešte počkať. /Ilustračné foto/
debata

Tohtoročný november priniesol rekordné teploty vzduchu najmä v prvej polovici. Viac ako desať dní trvalo obdobie, keď každý deň zaznamenávali rekordy.

„Vrcholom vo výskyte rekordov boli víkendové dni 8. a 9. novembra a potom ešte aj 10. a 11. novembra. Boli to najteplejšie dni novembra, vtedy maximálna denná teplota vzduchu dosiahla napríklad v Dudinciach 19,5 stupňa. Aj na východnom Slovensku boli vtedy vysoké teploty, v Moldave nad Bodvou 19 stupňov, v Košiciach 19,2 stupňa, v Medzilaborciach dokonca až 20 stupňov. To je na tieto regióny Slovenska v novembri nezvyčajne vysoká teplota vzduchu,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Počas dlhodobého pozorovania už podobné teploty zaznamenali, klimatológ však upozorňuje, že sú sústredené do obdobia posledných šiestich rokov. Teplé novembre sa začínajú vyskytovať častejšie ako v minulosti. Tohtoročný bude z nich asi najteplejší. Po 15. novembri sa už síce začalo ochladzovať, ale aj tak sú priemerné denné teploty nad dlhodobým normálom. Odchýlky však dosahujú len zopár stupňov, takže nadpriemernú teplotu ľudia nevnímajú tak ako v prvej polovici mesiaca, keď odchýlka od normálu bola až desať stupňov.

Ak aj sneh napadne, neudrží sa

Dni okolo Mikuláša (6. decembra) bývali časom, keď prvýkrát sneh pokrýval aj najteplejšie oblasti Slovenska, napríklad nížiny na juhozápade. Podľa klimatológa je však otázne, či to aj tento rok bude tak.

„Stále ešte nie je záruka na to, aby sa sneh, ktorý prípadne napadne, na zemskom povrchu aj udržal. Po predchádzajúcich veľmi teplých obdobiach je v zemi naakumulované veľké množstvo tepla a pôda ešte nie je zamrznutá. Nie je zamrznutá dokonca ani v stredných horských polohách, nieto ešte v nížinách. S tým, aby sa vytvorila súvislá snehová pokrývka, bude zatiaľ problém,“ predpokladá Faško. Na veľmi častú otázku, či budú Vianoce biele, alebo nie, zatiaľ neexistuje seriózna odpoveď. Treba počkať na obdobie, ktoré príde po Lucii (13. decembra), potom sa bude dať reálnejšie predpovedať vianočné počasie.

Na prírodný sneh zatiaľ nie sú vhodné podmienky. Jediné, na čo sa dá spoliehať, je umelé zasnežovanie. Vo vyšších nadmorských výškach už začína mrznúť, a tak sa dá vyrábať technický sneh. V stredisku Jasná v Nízkych Tatrách začali v piatok zasnežovať lyžiarske zjazdovky v nadmorskej výške nad 1¤600 metrov na severnej strane Chopku. Počas víkendu budú zasnežovať svahy na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách a na budúci týždeň by sa malo spustiť zasnežovanie v Tatranskej Lomnici, ktorá v týchto dňoch testuje zasnežovacie systémy.

„Zimnú sezónu v Jasnej už tradične otvára 6. decembra veľká hudobná oslava zimy pod názvom Winter Music Opening, tento rok v štýle James Bond party. Vo Vysokých Tatrách odštartujú zimnú sezónu 29. novembra slovenskí toptenisti, ktorí na Lomnickom štíte vo výške 2¤634 metrov nad morom odohrajú unikátny tenisový turnaj,“ hovorí Zuzana Fabianová, hovorkyňa holdingu Tatry mountain resorts (TMR).

Ako bude?

  • Sobota Prevažne polojasno, na východe až oblačno, miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota 4 až 10 stupňov.
  • Nedeľa Východ Slovenska zostane v chladnom výškovom prúdení, nad západnú časť krajiny bude prúdiť teplý vzduch, denná teplota 4 až 9 stupňov.
  • Pondelok Jasno až polooblačno, v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť, denná teplota 3 až 8 stupňov.
  • Utorok Oblačno až zamračené, ojedinele občasný dážď, denná teplota 3 až 8 stupňov.
  • Streda Polooblačno až oblačno, ojedinele slabé zrážky, miestami hmlisto, denná teplota 3 až 8 stupňov.
  • Štvrtok Prevažne oblačno, miestami hmlisto, ojedinele slabý dážď, denná teplota 3 až 8 stupňov.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #sneh #zima