Žitňanská: Zákon o konflikte záujmov brzdil osobne Paška pre svoje majetky

Šéf parlamentu Pavol Paška brzdil podľa podpredsedníčky strany Most-Híd Lucie Žitňanskej prijatie novely zákona o konflikte záujmov, aby nemusel osobne priznať všetky majetky. Ako povedala, návrh novely zákona o konflikte záujmov bol pripravený viac ako pred rokom.

24.11.2014 13:36
Pavol Paška Foto: ,
Lucia Žitňanská tvrdí, že Pavol Paška ako šéf parlamentu osobne brzdil prijatie zákona o konflikte záujmov, podľa nej dôvodom bolo, aby nemusel priznať svoje majetky.
debata (66)

„Jeho prijatie brzdil v parlamente osobne Pavol Paška. Na tom, ako by mali vyzerať transparentné majetkové priznania verejných funkcionárov bola absolútna zhoda naprieč politickým spektrom, kým do hry nevstúpil Paška osobne,“ upozornila.

Paška podľa nej len hral, že je treba prijať ešte lepšiu a komplexnejšiu právnu úpravu. „Po kauze CT a po tom, ako sa ukázalo, za akými firmami stojí, motivácia Pašku môže byť jediná, a to, aby nemusel osobne priznať všetky majetky. To je dôvod navyše, aby ten zákon bol predmetom rokovania parlamentu,“ dodala.

Smer ešte v roku 2012 sľúbil, že zákon upraví

Smer aj ostatné parlamentné strany v roku 2012 sľúbili, že upravia zákon o konflikte záujmov. Poslanci všetkých opozičných strán 26. septembra do parlamentu predložili novelu ústavného zákona o konflikte záujmov, podľa ktorej by verejní funkcionári podávali podrobnejšie majetkové priznania ako dnes. Naposledy Paška o tom, že na jeseň Smer predloží zákon o prísnejších majetkových priznaniach tak, aby platil od roku 2015, hovoril v júli.

Opozícia v zákone navrhuje, aby majetkové priznania mali väčšiu výpovednú hodnotu. Nie je v nich zahrnuté len vlastníctvo, ale aj nájmy a výpožičky. Návrh tiež posilňuje kontrolu a dáva možnosť členom príslušného parlamentného výboru obrátiť sa na ústavný súd v prípade, že jeho väčšina nepotrestá verejného funkcionára tak, ako jej to prikazuje zákon.

Šéf OĽaNO Igor Matovič (vpravo) a predseda... Foto: SITA, Ján Slovák
Igor Matovič, Daniel Lipšic Šéf OĽaNO Igor Matovič (vpravo) a predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic na tlačovej besede o údajných podnikateľských aktivitách Pavla Pašku.

Matovič: Preverte, či Paška nepral špinavé peniaze

Predseda OĽaNO Igor Matovič vyzýva premiéra Roberta Fica, aby preveril, či spoločnosť bývalého predsedu parlamentu Pavla Pašku KOMED s.r.o. neprala špinavé peniaze. „Vyzývam premiéra Roberta Fica, aby spravil všetky kroky vedúce k zaisteniu účtovných dokladov v tejto firme s jediným zamestnancom, ktorá z obratu 13,5 milióna korún dokázala urobiť zisk 10 miliónov korún. Má to všetky znaky toho, čomu sa hovorí práčka na peniaze,“ povedal dnes pred novinármi Matovič.

Líder obyčajných ľudí upozornil, že informácie o firme Pavla Pašku mal aj premiér Robert Fico. Matovič naznačil, že podľa toho, čo počul, sa KOMED s.r.o. „chystá upratať zo sveta a prepísať na bieleho koňa“.

Prednedávnom Paškovi predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic vyčítal, že v majetkovom priznaní nepriznal príjmy z prevodu obchodných podielov svojich spoločností, ktoré predal v roku 2008, rovnako ani zisky spoločnosti KOMED s.r.o. z rokov 2011 a 2013, v ktorej je Paška jediným spoločníkom. Paška sa bránil tým, že zákon to explicitne neuvádza.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Pavol Paška #Lucia Žitňanská #Igor Matovič