Vedci vyšli tretí raz do ulíc

Aj napriek zvýšenému rozpočtu sa slovenskí vedci opäť vybrali do ulíc. S transparentmi Veda chce žiť, veda nechce prežívať protestovalo v stredu v Bratislave takmer dvesto mladých vedcov, ktorí sa spred budovy Predsedníctva Slovenskej akadémie vied pomaly presunuli pred parlament. Upozorňovali tak na nestabilné prostredie pre vedu na Slovensku.

26.11.2014 11:50 , aktualizované: 19:06
protest SAV pred parlamentom Foto: ,
Protest slovenských vedcov pred parlamentom.
debata (82)

Vedci už dvomi predchádzajúcimi protestmi získali určité ústupky. Slovenská akadémia vied (SAV) by mala v budúcom roku získať o osem miliónov eur viac. Na rok 2015 by tak disponovala s rozpočtom takmer 60 miliónov eur. Navyše nový minister školstva Juraj Draxler povedal, že sa pripravuje zákon o verejných výskumných inštitúciách, ktorý by SAV umožnil od roku 2016 fungovať ako inštitúcii s viaczdrojovým financovaním. Peniaze z grantov by sa zároveň mali v budúcnosti rozdeľovať podľa nového systému, ktorý rezort školstva chce pripraviť na budúci rok.

Vedci však ďalej upozorňujú na nestabilitu financovania vedy. „Na platy to sľúbené zvýšenie nestačí. Sú to peniaze na chemikálie, čiastočne na nejakú spoluprácu. Je to smiešne, že peniaze sme síce dostali, ale spôsob ich využitia je veľmi otázny,“ vysvetlila dôvod protestu Ima Dovinová, výskumná pracovníčka SAV.

Svoju nespokojnosť na proteste vyjadril aj Michal Kluknavský, doktorand v Ústave normálnej a patologickej fyziológie. „Stále sme vyslovene podvyživení. Keby bola veda človek, bol by teoreticky živý, teoreticky životaschopný, ale stále by kríval. To zvýšenie nevnímam ako ústupok. Stále máme menej, ako sme mali tento rok,“ reagoval.

Riešenie vedci vidia v zapojení viacerých oblastí. „Napríklad by sme mohli spolupracovať s nemocnicami, vedeckými centrami, školami či priemyselnými parkmi. U nás táto spolupráca dnes funguje len na báze priateľských kontaktov a nemá oporu zo strany štátu,“ prezradila možné riešenie Dovinová. Nezávislá iniciatíva Veda chce žiť vznikla ako reakcia na stále sa znižujúci rozpočet vyčlenený na slovenskú vedu.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #SAV #pochod #slovenskí vedci