Platy ústavných činiteľov sa opäť zmrazia

Platy ústavných činiteľov opäť neporastú. Poslanci vo štvrtok odsúhlasili zmrazenie platov politikov, verejných funkcionárov a sudcov, išlo o návrh zákonodarcov Smeru. Novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorá mala zabrániť rastu ich platov, ešte koncom augusta do národnej rady predložili aj poslanci za OĽaNO, o ich návrhu však parlament zatiaľ nerokoval.

27.11.2014 11:40 , aktualizované: 17:17
parlament, poslanci Foto:
Sudcovia sa pravdepodobne pre zmrazenie platov obrátia na ústavný súd.
debata (6)

Platy poslancov, členov vlády, ministrov, generálneho prokurátora, predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu ostanú zmrazené na úrovni platov z roku 2011. Sudcovia ústavného súdu aj všeobecných súdov majú poberať plat na úrovni platov z roka 2012.

Neporastú ani odmeny asistentov poslancov a výdavky na prevádzku poslaneckých kancelárií, ktoré zostanú v roku 2015 rovnaké ako v roku 2011. Vládna strana si od návrhu sľubuje úsporu výdavkov štátneho rozpočtu 14,1 milióna eur.

Z ústavnoprávneho hľadiska nie sú splnené podmienky na zmrazenie platov sudcov. Myslí si to minister spravodlivosti Tomáš Borec. V krajine podľa neho nie je hospodársky zlá situácia a nie je možné hovoriť ani o výnimočnosti situácie.

Keďže momentálne absentujú tieto dôvody, nemyslí si, že by bolo možné zmraziť platy sudcov. Borec preto predpokladá, že sudcovia sa obrátia na Ústavný súd SR a ten rozhodne.

Bajánková sa obráti na prezidenta

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková sa pre zmrazovanie platov sudcov obráti na prezidenta Andreja Kisku. Uvádza sa to v jej stanovisku, ktoré poskytla Kancelária Súdnej rady SR.

Bajánková verí, že prezident pri rozhodovaní o tom, či podpíše schválenú úpravu, dôsledne zohľadní ústavnoprávne argumenty. „Som presvedčená o tom, že platové zabezpečenie sudcov by nemalo byť každý rok manipulovateľnou veličinou a v súčasnosti nie sú splnené podmienky na to, aby sa opätovne prijímali opatrenia, ktoré môžu byť odôvodniteľné len vo výnimočných situáciách,“ zdôraznila na margo rozhodnutia parlamentu. Bajánková je pripravená, ak to bude potrebné, na ochranu nezávislosti súdnictva a ústavných princípov využiť všetky právomoci, ktoré má ako predsedníčka Súdnej rady SR.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec si tiež myslí, že z ústavnoprávneho hľadiska nie sú splnené podmienky na zmrazenie platov sudcov. V krajine podľa neho nie je hospodársky zlá situácia a nie je možné hovoriť ani o výnimočnosti situácie. Keďže momentálne absentujú tieto dôvody, nemyslí si, že by bolo možné zmraziť platy sudcov. Borec preto predpokladá, že sudcovia sa obrátia na Ústavný súd SR a ten rozhodne.

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin podal 14. novembra podnet na generálnu prokuratúru, ktorá má prešetriť zákonnosť konania skupiny poslancov NR SR za stranu Smer pri navrhovaní zmrazenia platov sudcov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #sudcovia #OĽaNO #Tomáš Borec #Jana Bajánková #ústavní činitelia