Dohody s predsedom SAV sme splnili, tvrdí rezort školstva

Požiadavky protestujúcich vedcov sú podľa ministerstva školstva podnetom na vnútorný dialóg v rámci Slovenskej akadémie vied.

27.11.2014 13:51
SAV, Štefánikova, Slovenská akadémia vied Foto: ,
Budova Slovenskej akadémie vied.
debata (3)

„Z informácií, ktoré dostávame od predsedu Slovenskej akadémie vied Jaromíra Pastoreka a z ktorých vychádza aj minister školstva, sú dohody, ku ktorým došlo, naplnené,“ uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, ktorá tak reagovala na pochody vedcov v Bratislave a vo Zvolene v stredu 26. novembra.

Ministerstvo podľa hovorkyne aktívne diskutuje s vedením Slovenskej akadémie vied (SAV) a snaží sa vedeniu SAV vyjsť v ústrety. „Keď bolo napríklad osem miliónov eur presunutých do Agentúry na podporu výskumu a vývoja, vedci protestovali, že ich chcú na mzdy a nie o ne súťažiť. Vyhoveli sme im pozmeňovacím návrhom,“ informovala Dupaľová Ksenzsighová. Predsedníčka Výboru Odborového zväzu pracovníkov SAV Daniela Illéšová na to reagovala tým, že nový návrh rozpočtu pokrýva všetky plánované výdavky, rovnako ako aj platy zamestnancov na budúci rok a z toho vyplýva, že agenda Odborového zväzu SAV je uspokojená.

Vedci napriek dofinancovaniu SAV zorganizovali protestné pochody, ktorými chceli upozorniť na zlé podmienky pre vedu. Albert Breier zo SAV uviedol, že zvýšenie rozpočtu je nutnou podmienkou, aby veda na Slovensku mohla naplniť očakávania, ktoré sa na ňu kladú. Avšak na to, aby vedci mohli robiť vedu kontinuálne a kvalitne, musí existovať veda v stabilnom prostredí, ktoré už viac rokov stabilné nie je a chýba tu predpovedateľný systém financovania. „Potrebujeme stabilný systém, kde grantová agentúra bude pravidelne a každý rok vyhlasovať verejné výzvy, kde sa vedeckí pracovníci so svojimi projektmi budú môcť prihlásiť. Je nutné, aby riaditelia ústavov mohli uvažovať v horizonte piatich rokov, ako budú vyzerať so stavom zamestnanosti. Ak píšeme projekt, dávame naňho konkrétne kapacity ľudí, ktorí ho majú riešiť. Ak ho má riaditeľ podpísať, musí vedieť, že tú kapacitu na ústave bude mať,“ uviedol Breier.

Hovorkyňa ministerstva školstva zároveň pripomenula, že rok 2015 je posledný, kedy je SAV financovaná podľa starého zákona. Od roku 2016 by už mala SAV fungovať ako verejná výskumná inštitúcia s jednoduchším viaczdrojovým financovaním. „Cieľom navrhovanej právnej úpravy je vytvoriť nový typ právnickej osoby vyhovujúci požiadavkám výskumných subjektov zriaďovaných SAV a ústrednými orgánmi štátnej správy. Navrhovaná nová právna forma právnické osoby – verejné výskumné inštitúcie má umožniť subjektom uskutočňujúcim výskumnú a prípadne aj vývojovú činnosť lepšie čeliť hlavným výzvam. Tými sú najmä tlak na zabezpečenie väčšieho podielu zdrojov z nadnárodných projektov a z podnikateľského sektora na financovanie svojej činnosti a na zintenzívnenie prenosu výsledkov výskumu a vývoja do praxe,“ uviedla Dupaľová Ksenzsighová.

Nový minister školstva Juraj Draxler zároveň deklaroval záujem rokovať aj so zahraničnými investormi a zapojiť ich do našej vedy. V pláne je dať im mapu výskumných možností, laboratórií, aby sa vedeli rýchlo a efektívne rozhodnúť, či sa im oplatí urobiť nejakú časť výskumu na Slovensku. Ministerstvo však očakáva aj ochotu vedcov viac sa zapájať do efektívnych a pre prax užitočných projektov, ktoré im zarobia možno aj na také výskumné projekty, ktoré môžu byť pre spoločnosť zaujímavé, ale financie neprinesú.

V roku 2014 je v rámci rozpočtu Agentúry na podporu výskumu a vývoja alokovaná suma 24,96 miliónov eur. V roku 2015 mala agentúra vo vládnom návrhu rozpočtu pôvodne rozpočtovaných 32,96 miliónov eur. Sumu osem miliónov eur však poslanci na finančnom výbore po dohode ministra financií Petra Kažimíra, exministra školstva Petra Pellegriniho a predsedu SAV Jaromíra Pastoreka presunuli priamo do rozpočtovej kapitoly SAV, takže akadémia tieto peniaze bude môcť použiť aj na mzdy. Na výzvy v roku 2015 ostáva teda rovnaká suma ako v roku 2014.

Protestné zhromaždenie „Za záchranu vedy“ organizovala iniciatíva Veda chce žiť s niektorými odborovými organizáciami SAV. Ďalší protest bude dnes od 13:30 do 14:30 v Košiciach na Hlavnej ulici pred Vedeckou knižnicou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #SAV #slovenskí vedci