Budú vysoké školy opäť v provizóriu?

Nijaké plánovanie, len skromný balík peňazí na základnú prevádzku a platy. Aj to len desatina toho, čo bolo v pokladnici rok predtým. V takomto rozpočtovom provizóriu začínali vysoké školy tento rok.

28.11.2014 12:00
ministerstvo školstva, školstvo, Foto: ,
Rezort školstva musí čo najskôr pripraviť metodiky rozpisu dotácií pre verejné vysoké školy.
debata

Tri mesiace prežívali v napätí, či budú mať neskôr dosť peňazí nielen na prevádzku, ale aj na mzdy, ktoré nebolo z čoho zvyšovať, jedine na úkor osobného ohodnotenia učiteľov. V podobnej situácii sa môžu vysoké školy ocitnúť aj na začiatku budúceho roka.

Všetko závisí od toho, kedy rezort školstva pripraví metodiky rozpisu dotácií, teda od princípov, podľa ktorých sa budú deliť financie pre jednotlivé verejné vysoké školy. Ak tento rozpis nebude schválený do konca roka, vysoké školy začnú od januára opäť pracovať v rozpočtovom provizóriu.

„Znamenalo by to, že školy by začali rok opäť s menším objemom peňazí a nedalo by sa nič plánovať. Neviete, či si môžete dovoliť prijať doktoranda, alebo ísť do nejakého európskeho projektu,“ upozorňuje Viktor Smieško, predseda Rady vysokých škôl.

Tento rok začali vysoké školy v rozpočtovom provizóriu aj preto, že štátny rozpočet im škrtol 20 miliónov eur a rezort školstva v poslednej chvíli hľadal spôsob, ako pre ne zabezpečiť viac peňazí. Návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý je teraz v parlamente, je pre vysoké školy porovnateľný s terajším, princípy, ako sa budú peniaze pre ne deliť, však stále zostávajú nejasné.

„Momentálne by bolo predčasné vyjadrovať sa ku konkrétnostiam metodiky rozpisu dotácií,“ tvrdí hovorkyňa rezortu školstva Beata Dupaľová Ksenzsighová. Rezort to zdôvodňuje tým, že rozpočet nebol ešte poslancami schválený, a tiež tým, že má nachystaných niekoľko verzií spôsobov delenia peňazí pre školy. Hrozbu rozpočtového provizória nekomentuje.

Zatiaľ teda tiež nie je jasné, či budú vysoké školy dostávať na budúci rok viac peňazí podľa toho, aké sú ich vedecké výstupy, alebo sa zostane pri tom, že peniaze budú dostávať najmä podľa počtu študentov denného štúdia.

Predseda Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil odpovede na otázky týkajúce sa rozpisu dotácií prisľúbil neskôr. Ostatne aj samotní rektori sa pritom potrebujú dohodnúť na tom, aké princípy pri delení dotácií uprednostňujú a čo presne im na terajšom systéme prekáža. Aj pri rokovaní o dotáciách na tento rok sa ukázalo, že niektorí mali napríklad problém so zohľadňovaním kritéria ako uplatniteľnosť absolventov v praxi, napokon sa zhodli najmä na tom, že celkovo sú dotácie na vysoké školy nízke a žiadajú, aby návrh metodiky ich rozpisu dostali v dostatočnom časovom predstihu. Niektorí rektori sa zároveň pozastavovali nad tým, prečo sa o spôsobe delenia peňazí diskutuje až pri rozpočte, keď sa o tom malo hovoriť skôr.

Podobné výhrady k oneskorenému predloženiu metodiky delenia dotácií mala začiatkom roka aj Rada vysokých škôl, v ktorej sú zástupcovia akademických senátov a fakúlt. Tá tiež žiadala, aby rezort školstva urobil audit dosahov nastaveného spôsobu prideľovania financií a podľa toho pripravil zásadnú úpravu. Na rozdiel od rektorov zároveň otvorene navrhovala, aby sa pri prideľovaní peňazí pre verejné vysoké školy menej prihliadalo na počty študentov, ale, naopak, viac sa zohľadňovala kvalita z hľadiska vedeckých výstupov a výskumu na danej škole.

Bývalý predseda Slovenskej rektorskej konferencie potvrdzuje, že dohoda medzi rektormi o tom, či by školy mali byť viac platené podľa výskumnej činnosti a menej podľa počtu študentov, je ťažká. „Rektori sa v tejto oblasti dosť rozchádzajú,“ hovorí Libor Vozár, bývalý rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Súvisí to podľa neho s tým, že takýto model je pre technicky či prírodovedne zamerané školy výhodnejší. S tým však nesúhlasia školy, ktoré sú zamerané na spoločenské vedy a vzdelávanie. „V tomto musí nájsť rozumnú rovnováhu minister školstva,“ dodáva Vozár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #provizórium #vysoké školy #mzdy #platy učiteľov