Začína sa advent. S občasným snežením a poľadovicou

Kým Severná Amerika sa ešte stále spamätáva z rekordnej snehovej nádielky, vo väčšine Európy niet po snehu ani chýru, ani slychu. Dlhodobé predpovede pre Slovensko s intenzívnym snežením takisto nerátajú.

29.11.2014 07:00
počasie, zima, klzisko Foto: ,
Chladné počasie využívajú na zimné športy aj deti na umelom klzisku v centre Bratislavy.
debata (1)

Dopravu tak nebude zatiaľ obmedzovať sneh, ale treba počítať s hmlami a klzkou vozovkou. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na sobotu výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou pre juh západného a stredného Slovenska. Platí od 3. do 9. hodiny ráno.

Na riziko poľadovice by však mali vodiči myslieť celý budúci týždeň, pretože teploty sa budú držať okolo nuly a na niektorých miestach môže mrholiť. Kto ešte neprezul na aute pneumatiky, mal by sa poponáhľať. Pneuservisy tiež pripomínajú, že zimná pneumatika si svoje ideálne vlastnosti udrží len pri dezéne vyššom ako štyri milimetre.

V pondelok sa vyskytnú výraznejšie zrážky ako dosiaľ, ale podľa meteorológa Miroslava Šingera budú na západnom Slovensku väčšinou vo forme dažďa. „Nasnežiť môže na strednom či východnom Slovensku, miestami by to mohlo byť aj 10 centimetrov.“

Podľa meteorológa je však ťažké odhadnúť, kde sa sneh udrží. „Hranica sneženia bude premenlivá. A všetko závisí od toho, ako sa bude vyvíjať teplota, či bude nad, alebo pod nulou. Ak napadne 10 alebo 15 centimetrov, sneh môže vydržať dlhšie,“ dodal.

Za lyžovačkou sa treba vybrať do stredísk, kde si výdatne pomáhali umelým zasnežovaním. Uplynulé dni im podľa klimatológa Pavla Faška priali. „V stredu a vo štvrtok sa prvýkrát v tejto sezóne objavili celodenné mrazy, čo je dobrý signál pre prevádzkovateľov stredísk s technickým snehom.“

Hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts Zuzana Fabianová potvrdila, že na Mikuláša privítajú lyžiarov upravené svahy vo Vysokých Tatrách ako Interski, Esíčko či Turistická, takisto strediská v Tatranskej Lomnici. V Jasnej sa začne lyžovať už v piatok, kde je navyše na Mikuláša pripravená veľká hudobná párty Winter Music Opening v štýle Jamesa Bonda.

Na ostatnom území Slovenska treba v prvých decembrových dňoch počítať s približne rovnakým charakterom počasia. Vyskytnú sa hmly a mrholenie. „December podľa všetkého nebude extrémne studený ani extrémne mrazivý. Aj tak už nemôže výraznejšie ovplyvniť ten celkový výsledok, ktorý sa tu nazbieral za prvých 11 mesiacov v roku. Blížime sa k najteplejšiemu roku v histórii. A platí to nielen pre Slovensko a strednú Európu. Vyzerá to tak, že globálna teplota by mala byť v roku 2014 najvyššia v histórii meteorologických meraní,“ upozornil klimatológ.

Aké bude počasie

  • sobota – zamračené a hmlisto, ráno treba počítať s poľadovicou, denná teplota –1 až 4
  • nedeľa – prevažne zamračené a hmlisto, miestami mrholenie alebo mrznúce mrholenie, –1 až 4
  • pondelok – zamračené, hmlisto, dážď alebo dážď so snehom, možnosť poľadovice, –1 až 4
  • utorok – prevažne zamračené a hmlisto, na mnohých miestach dážď, na horách sneženie, poľadovica, –2 až 3
  • streda – prevažne zamračené a hmlisto, na viacerých miestach slabý dážď alebo dážď so snehom, –1 až 4

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #advent