Referendum podľa Figeľa napomôže rodinám, Čiž hovorí o poznaní názorov

Referendum o ochrane rodiny, ktoré prezident Andrej Kiska vyhlásil na 7. februára 2015, môže podľa podpredsedu parlamentu a predsedu KDH Jána Figeľa napomôcť fungovaniu rodiny.

30.11.2014 14:20
Ján Figeľ Foto:
Šéf KDH Ján Figeľ.
debata (4)

Vyhlásil to v relácii V politike televízie TA3. Rodina je podľa Figeľa jedným z troch základných hodnotových pilierov KDH a jej fungovanie ovplyvňuje aj fungovanie spoločnosti.

Referendum je podľa Figeľa výrazom občianskej požiadavky a potvrdí akceptáciu súčasného právneho stavu. „Vo svete je manželstvo definované rozmanito,“ povedal Figeľ s tým že často dochádza k relativizácii hodnôt. "Adopcie detí homosexuálnymi pármi sú už v Európe realitou. Podľa Figeľa je postoj KDH k účasti na referende aj k trom referendovým otázkam pozitívny.

Problematiku rodiny považuje za dôležitú aj podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer). „Je dôležité, aby sme v tejto problematike poznali názor verejnosti,“ povedal. Podľa Číža je v demokratickej spoločnosti potrebné chrániť práva menšín, netreba však zabúdať aj na názor väčšiny. „Tieto postoje treba dávať do súladu,“ vyhlásil s tým, že v strane momentálne diskutujú o tom, či a aké odporúčania dajú pred referendom svojím priaznivcom.

Politici hovorili aj o schránkových firmách i rozpočte

Podpredsedovia parlamentu diskutovali aj o novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorý má z verejných súťaží vylúčiť schránkové firmy. „Jeden deň minister Maďarič schránkové firmy skritizuje, druhý deň minister Počiatek podpíše zmluvu so schránkovou firmou,“ vyhlásil Figeľ v súvislosti s vládnym návrhom novely.

Súčasná vláda je podľa neho pri moci už tretí rok a vo veci schránkových firiem koná až teraz v súvislosti so zverejnenými škandálmi. Podľa Číža sú schránkové firmy dôsledkom neoliberálneho ekonomického konceptu a deregulácie, ktorý prebrala aj Európska legislatíva. Preto je podľa neho dôležité, aby mal štát účinné legislatívne nástroje na obranu verejných záujmov.

V diskusii rezonovala aj problematika štátneho rozpočtu. Číž vyzdvihol, že sa návrh z dielne ministra Petra Kažimíra dostal medzi štyri návrhy rozpočtov, ktoré ocenila Európska komisia za dodržanie rozpočtových pravidiel. Podľa Figeľa je však smutné, že iba tak málo členských štátov je disciplinovaných a plní si povinnosti stanovené úniou.

Konečná verzia rozpočtu však bude podľa neho iná ako návrh, ktorý posudzovala komisia, keďže doňho Smer-SD prostredníctvom pozmeňujúcich návrhov zavádza zmeny. Podľa Figeľa to súvisí predovšetkým so sociálnym balíčkom, ktorí vláda pripravuje na rok 2015.

Na záver diskusie sa obaja politici zhodli na potrebe zlepšenia kultúry v parlamente s tým, že novozvolený predseda parlamentu Peter Pellegrini by k tomu mal prispieť. „Za súčasný stav v parlamente sú zodpovední všetci,“ povedal Figeľ. „Je v záujme všetkých, aby parlament seriózne fungoval,“ dodal Číž.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Figeľ #Miroslav Číž #referendum o rodine