Náramky ušetria peniaze pri strážení väzňov

Počet odsúdených odpykávajúcich si nízke tresty za nedbalostné trestné činy či obvinených vo vyšetrovacej väzbe by mohol počas dvoch rokov klesnúť, a tým aj výdavky štátu na stráženie väzňov. O dva roky by už totiž mohli naplno fungovať elektronické náramky.

01.12.2014 14:00
elektronický náramok, väzeň, domáce väzenie,
Elektronické náramky sa vo svete používajú už roky.
debata (2)

Ministerstvo spravodlivosti predloží v najbližších dňoch do vlády zákon, podľa ktorého sa bude riadiť elektronický systém monitoringu osôb a zároveň sa tak sfunkční ukladanie trestu domáceho väzenia.

Hoci súdy môžu ukladať takýto trest už osem rokov, v praxi sa využíva zriedka. Ročne sudcovia rozhodnú približne len v 20 prípadoch. Za šesť rokov bolo takto odsúdených okolo 220 páchateľov. V skutočnosti si mohlo doma trest „odsedieť“ až 2 500 ľudí. Úspory na jedného väzňa pritom nie sú zanedbateľné. Trestanec stojí štát ročne 14-tisíc eur, odsúdený v domácom väzení monitorovaný pomocou elektronického náramku vyjde štát len na sumu okolo 4 700 eur.

Rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská hovorí, že tresty domáceho väzenia sa v súčasnosti ukladajú iba zriedka práve preto, že neexistuje efektívny spôsob, ako kontrolovať ich výkon. „Potom máme ďalšie inštitúty, ktoré môžeme aplikovať v rámci trestného konania, či už ide napríklad o trest zákazu účasti na verejných podujatiach, alebo kontrolu určitých povinností a obmedzení,“ upozornila Kurilovská o možnostiach využitia elektronických náramkov.

Náramky by mali po novom nosiť aj ľudia, ktorí by inak museli sedieť vo vyšetrovacej väzbe. Využívať by sa mohli aj u futbalových chuligánov či u ľudí, ktorým sudca zakáže alkohol alebo herne. Použiť by sa dali aj v prípadoch domáceho násilia, kde môže sudca uložiť zákaz približovania. Vďaka projektu sa zvýši aj ochrana obetí domáceho násilia. Náramky bude možné použiť tiež v prípade predbežného opatrenia súdu, ak násilníkovi nariadi, aby nevstupoval dočasne do domu alebo do bytu, v ktorom býva chránená osoba. Signalizačné zariadenie ju upozorní, že násilník sa približuje. Rovnako bude na to upozornené operačné stredisko, ktoré bude fungovať 24 hodín. Jeho úlohou bude nepretržitý dohľad a vyhodnocovanie vzniknutých incidentov a v prípade potreby bude spolupracovať s políciou.

Sudcovia elektronické náramky vítajú. „Určite by to bol krok vpred. Vo svete sa to používa už roky,“ reagoval banskobystrický sudca Juraj Babjak. Podľa neho trest domáceho väzenia sa dá využiť pri odsúdených za alkohol za volantom, ale aj pri vyšetrovacej väzbe.

Trest domáceho väzenia bude možné uložiť až do dvoch rokov, a to pri menej závažných trestných činoch. Dnes môžu sudcovia uložiť trest domáceho väzenia len vtedy, ak ide o trest do jedného roka.

Zavedenie elektronických náramkov a s tým súvisiaci nárast počtu odsúdených v domácom väzení si vyžiada aj zvýšenie počtu probačných a mediačných úradníkov. V súčasnosti na súdoch pracuje 63 probačných a mediačných úradníkov. V budúcom roku, keď projekt elektronických náramkov plánuje ministerstvo pilotne spustiť, by sa ich počet mal zvýšiť o 31. Ďalších 30 úradníkov, ktorí majú na starosti dohľad nad výkonom trestu domáceho väzenia, by mali prijať v roku 2016, keď chcú systém monitorovania spustiť naostro.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tresty #domáce väzenie #väzeň