Miškov: Nechcem byť gazdom pravice, zdvihol som len zástavu

Nová strana Skok, Slovenská občianska koalícia, ktorú zakladá poslanec Juraj Miškov, bude občiansko-liberálne zoskupenie aktívnych občanov. Ako povedal Miškov na tlačovej besede, koalícia má ambíciu vytvoriť priestor pre odborníkov a ľudí, ktorí chcú pracovať.

01.12.2014 14:25
Juraj Miškov Foto:
Juraj Miškov zakladá novú politickú stranu.
debata (17)

„Naším cieľom je koalícia občanov, nielen štandardná strana,“ uviedol. Skok je podľa neho synonymom slova reforma, preto Skok bude aj reformnou stranou. „Nechcem byť gazdom pravice, neverím, že nás zachráni novodobý Mesiáš. Zdvihol som zástavu. Chcem, aby sa ľudia pridali, ale nie kvôli mne, ale sebe,“ vyhlásil.

Miškov pripomenul, že v minulosti vybudoval úspešnú firmu, ktorú predal po vstupe do politiky v roku 2009. „Plnil som sny svoje i ľuďom okolo seba. Vždy som chcel meniť svet, aby Slovensko bolo lepším miestom pre život pre všetkých, nielen vyvolených. Túžbu meniť svet nosím v sebe stále,“ povedal.

Miškov neľutuje členstvo v SaS ani v NOVA

Miškov nehodnotí ako neúspech účasť na činnosti dvoch politických zoskupení, v ktorých doteraz pôsobil, teda SaS a NOVA. „Ani dnes sa nevzdávam. Verím, že je veľa ľudí s podobným životným príbehom a chcú pomôcť krajine,“ zdôraznil. Miškov dnes predstavil aj niektorých ľudí, ktorí spolu s ním štartujú nový projekt. Je medzi nimi bývalý poslanec za SaS Kamil Krnáč, bratislavská komunálna politička Katarína Augustinič, bývalý šéf kancelárie parlamentu Michal Nižňan, právnik Jaroslav Pilát. S programom bude strane pomáhať aj vysokoškolský pedagóg Juraj Stern.

Na tlačovej besede chýbali spolupútnici Miškova, ktorí s ním pôsobili v SaS i v NOVA, teda poslanci Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. „Ponúkol som im možnosť zúčastniť sa na plnení môjho sna, ale rozhodnutie je na nich. Ja sa budem o spoluprácu s nimi uchádzať,“ povedal s tým, že Droba má potrebu vyčistiť si hlavu, aby si rozmyslel, či chce pokračovať v politickom živote.

Nezaradený poslanec Juraj Miškov zakladá novú politickú stranu Skok. Plný názov bude Slovenská občianska koalícia. Miškov už požiadal ministerstvo vnútra o registráciu. Podpisy začína zbierať dnes. Čas na to má do 22. mája. Dovtedy musí zozbierať 10-tisíc podpisov občanov, ktoré sú potrebné na registráciu.

Ministerstvo vnútra dovtedy neprijme a nezverejní oznámenie iného prípravného výboru s názvom strany alebo skratkou, ktorá by bola zhodnou s názvom strany alebo skratkou vo zverejnenom oznámení. Nerozhodne ani o registrácii strany s názvom strany alebo skratkou zhodnou s názvom Miškovovej strany a ani nevykoná zmenu názvu zaregistrovanej strany alebo skratky v registri strán v prípade, ak sa názov strany alebo skratka nelíši od názvu strany alebo skratky uvedenej vo zverejnenom oznámení.

Miškov spolu so štyrmi poslancami Jozefom Kollárom, Danielom Krajcerom, Jurajom Drobom a Martinom Chrenom odišli 23. septembra z hnutia NOVA. Liberáli sa do parlamentu dostali na kandidátke SaS. Z nej vystúpili 16. apríla 2013. Vtedy zo SaS vystúpilo päť poslancov a približne 75 členov. Následne oznámili, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá mala fungovať ako občianske združenie. Piati poslanci potom 25. mája vstúpili do hnutia Daniela Lipšica NOVA, kde vytvorili Liberálnu frakciu. Tá zanikla v júni na návrh Lipšica.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Miškov #SKOK #politická strana