Gašparovič nevymenovaním Čentéša porušil jeho právo, rozhodol súd

Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič porušil nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora v decembri 2012 jeho základné práva zaručené ústavou – prístup k voleným a verejným funkciám za rovnakých podmienok, ako aj práva na vstup verejnej služby štátu. Rozhodol o tom senát Ústavného súdu, ktorému predsedal Ladislav Orosz.

04.12.2014 11:42 , aktualizované: 17:25
Jozef Čentéš Foto: ,
Jozef Čentéš na verejnom zasadnutí I. senátu Ústavného súdu SR o jeho sťažnosti vo veci namietaného porušenia jeho základných práv rozhodnutím prezidenta SR nevymenovať ho do funkcie generálneho prokurátora SR.
debata (648)

ÚS zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta. Jozefovi Čentéšovi priznal primerané finančné zadosťučinenie 60 000 eur. Kancelária prezidenta SR je povinná uhradiť sťažovateľovi náklady právneho zastúpenia.

Predseda senátu Ladislav Orosz pri čítaní odôvodnenia spomenul, že dôvody na nevymenovanie nesmú byť svojvoľné a musia sa vzťahovať na osobu kandidáta. „Kritika spoločensko-politických skutočností, ktoré predchádzali voľbe generálneho prokurátora je irelevantná a nepredstavuje dôvod na nevymenovanie,“ dodal Orosz. „Voľby v NR SR budú vždy spolitizované. Argument, že Jozef Čentéš je nedôveryhodný, lebo sa na takej voľbe zúčastnil, je neprípustný. Akceptovať také argumenty by dali prezidentovi možnosť torpédovať akúkoľvek voľbu generálneho prokurátora,“ citujú Orosza na facebookovej stránke Právo – aktuality, zaujímavosti a blogy, na ktorej sledovali rozhodovanie Ústavného súdu online.

Prečítajte si aj glosu Petra Javůrka Pomníčky.

Právny zástupca Ivana Gašparoviča na pojednávaní uviedol, že kritizujú doterajší postup druhého senátu ÚS v tejto kauze. Bývalý prezident Ivan Gašparovič vo svojom vyjadrení polemizuje s argumentmi Čentéša a spochybnil aj ústavnosť novely zákona o zmene voľby kandidáta na generálneho prokurátora. Zotrval na predchádzajúcej argumentácii, prečo nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Podľa jeho názoru bol okolo voľby kandidáta na post generálneho prokurátora taký politický cirkus, že by nevymenoval žiadneho kandidáta, ktorý by z takých volieb vzišiel. Ako druhý dôvod uviedol skartáciu spisu z výsluchu Igora Matoviča.

Právny zástupca Čentéša na margo Gašparovičovho zdôvodnenia uviedol, že je prekvapený, že bývalý prezident spochybňuje zákon, pretože už skôr ÚS rozhodol, že nie je v rozpore s ústavou. Pokiaľ ide o skartáciu spisu, poukázal na skutočnosť, že išlo o administratívnu chybu, ktorá bola napravená a Čentéš nebol za ňu disciplinárne, ani inak stíhaný.

Po prerušení pojednávania, ešte kým senát odišiel zo súdnej siene, Gašparovič namietal, že mal byť vypočutý aspoň ako svedok. „Tento senát nie je kompetentný rozhodovať v tejto veci, pretože som podal námietky zaujatosti voči dvom sudcom (pozn. red. – voči Ladislavovi Oroszovi a Ľudmile Gajdošíkovej). Uviedol, že tento senát neodstránil pochybnosti o skartácii spisov, ani o priebehu voľby, ani sa nevysporiadal s námietkami.

Skartácia výpovede Matoviča nie je podľa súdu dôvodom na nevymenovanie

Ústavný súd považuje skartáciu výpovede Igora Matoviča Jozefom Čentéšom za viac, než len ľudský omyl, ale nepredstavuje závažný dôvod na nevymenovanie. Ivan Gašparovič prekročil diskrečnú právomoc, neboli naplnené ústavné dôvody a toto rozhodnutie sa preto ruší.

Pre námietky zaujatosti voči 12 ústavným sudcom, tak zo strany Ivana Gašparoviča, ako aj Jozefa Čentéša, nemohol ÚS o veci rozhodnúť už skôr. Patovú situáciu odblokoval až novozvolený prezident Andrej Kiska, ktorý stiahol všetky námietky voči sudcom ústavného súdu, ktoré podal jeho predchodca.

Čentéš je spokojný, peniaze venuje hospicu a Via Iuris

Ako povedal po skončení pojednávania Jozef Čentéš, je s rozhodnutím ÚS spokojný. „Možno ani ja si dnes plne neuvedomujem význam tohto rozhodnutia pre ústavnú prax a dodržiavanie ľudských práv. Ústavný súd totiž prvý raz v histórii skonštatoval, že štátny orgán – prezident republiky – porušil ľudské práva občana.“ Ako uviedol Čentéš, priznanú sumu 60-tisíc eur venuje detskému hospicu Plamienok a menšiu časť pre organizáciu VIA IURIS, ktorá pomáha občanom pri ochrane ich základných práv a slobôd.

Čižnár zostane prokurátorom, tvrdí ústavný právnik Bárány

Rozhodnutie ústavného súdu v prípade Jozefa Čentéša by nemalo mať žiadne bezprostredné dôsledky na personálnu situáciu na generálnej prokuratúre. Jaromír Čižnár by mal funkciu generálneho prokurátora vykonávať aj naďalej, povedal podpredseda ústavného súdu Eduard Bárány. „Ide len o zrušenie rozhodnutia bez vrátenia na ďalšie konanie,“ komentoval rozhodnutie ústavného súdu, ktoré podľa Bárányho nebude mať nejaké zásadné dôsledky pre slovenskú ústavnú prax. „Ak áno, tak by to mohlo viesť k nejakému celkovému reštriktívnejšiemu prístupu k uplatňovaniu personálnych právomocí prezidenta,“ ukončil.

Opozícia reaguje: Čentéš by si mal uplatniť svoje občianske právo

Ak by sa Jaromír Čižnár po rozhodnutí Ústavného súdu SR vzdal postu generálneho prokurátora, bolo by to podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Abrhana veľkorysé gesto. „Som rád, že ústavný súd dal za pravdu našim názorom, že Jozef Čentéš mal byť vymenovaný za generálneho prokurátora. Žiaľ, medzičasom bol vymenovaný iný generálny prokurátor,“ povedal Abrhan. Obáva sa preto, že toto rozhodnutie prišlo neskoro. Čentéš by si mal podľa Abrhana svoje občianske právo uplatňovať na základe tohto rozhodnutia ústavného súdu.

Rozhodnutie súdu podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka ukazuje, že prezident SR Ivan Gašparovič si nesplnil svoje povinnosti. „Budeme rokovať s právnikmi, aby sme posúdili ďalšie možnosti. Ideálne by bolo, keby Čižnár akceptoval rozhodnutie ústavného súdu a opustil post generálneho prokurátora, pretože už dávno tam mal sedieť Čentéš,“ vyhlásil Sulík. Keby Čižnár odstúpil, odvrátil by podľa Sulíka ďalšie podania na ústavný súd. „Čentéš je tým, kto má byť generálnym prokurátorom,“ konštatoval predseda SaS.

Nezaradený poslanec NR SR a predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic vyzval Gašparoviča, aby zaplatil Čentéšovi 60-tisíc eur. Ako povedal Lipšic, ústavný súd dnes potvrdil, že Gašparovič konal svojvoľne, preto nie je žiadny dôvod, aby sa na nemajetkovú ujmu poskladali všetci daňoví poplatníci. „Je neetické a nemorálne, aby sa za toto rozhodnutie mali poskladať všetci,“ vyhlásil Lipšic.

Podľa Lipšica je dnes Čentéš opäť v pozícii zvoleného, ale nevymenovaného generálneho prokurátora. Jediným čistým právnym riešením by podľa Lipšica bolo, keby sa Jaromír Čižnár vzdal postu generálneho prokurátora, aby prezident Andrej Kiska mohol vymenovať Čentéša. Lipšic zdôraznil, že ak by bol čestný generálny prokurátor, mnohé dnešné kauzy by mali trestnoprávnu koncovku. „Bolo by možné stíhať aj veľké ryby. Preto bol ten boj o generálneho prokurátora taký tvrdý,“ konštatoval s tým, že treba začať uvažovať o novom systéme voľby generálneho prokurátora, aby nemohla byť manipulovaná polomafiánskymi skupinami, keď boli hlasy poslancov NR SR kupované.

Rozhodnutie Ústavného súdu SR môže podľa predsedu strany SDKÚ Pavla Freša motivovať sudcov k sebavedomému, nestrannému a objektívnemu rozhodovaniu, ktoré nebude podliehať svojvôli jednej strany.

„Veríme, že sa už nikdy nezopakuje situácia, že by bol úrad prezidenta silne politicky zneužitý ako v tomto prípade,“ povedal Frešo. Funkcia prezidenta by podľa neho mala byť v slovenskom ústavnom systéme prvkom stability, a nie naopak, ako to bolo za úradovania predchádzajúceho prezidenta.

Premiér rozhodnutie Ústavného súdu rešpektuje

Premiér Robert Fico rozhodnutie Ústavného súdu rešpektuje. „Vždy som držal zásadu rešpektovať rozhodnutia Ústavného súdu. Ale nevidím, v čom sme urobili chybu. Pán prezident rozhodol o nevymenovaní pána Čentéša, potom bol legitímne zvolený ďalší kandidát za generálneho prokurátora a ten bol vymenovaný za generálneho prokurátora. Ja nevidím cestu naspäť. Ak boli porušené práva pána Čentéša, ja rešpektujem rozhodnutie ústavného súdu,“ povedal Fico. Vysvetlil, že rozhodnutie Ústavného súdu ešte nevidel a musí si ho pozrieť.

„Keby sme dodnes čakali na rozhodnutie Ústavného súdu a na generálnej prokuratúre by bolo personálne vákuum, tak by sme nemohli dosiahnuť tie úspechy, ktoré sme dosiahli v boji s daňovými únikmi. Pretože od nástupu nového generálneho prokurátora došlo k zásadnej zmene spolupráce,“ vyslovil sa minister financií Peter Kažimír.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka nestratil legitimitu ďalšieho pôsobenia vo funkcii šéfa prokuratúry. „Bol riadne zvolený, jeho voľbu nikto nenapadol. Viete, že tu bolo prakticky dvojročné vákuum. Neviem, čo by bolo dnes na generálnej prokuratúre, keby pán Čižnár nenastúpil,“ povedal dnes novinárom Kaliňák.

Čižnár podľa neho potvrdil svoju rolu, keďže hlavne vďaka vstupu prokuratúry do daňovej kobry sa zlepšila situácia s výberom daní. „Pozitívny výsledok daní je vyše jednej miliardy, to sú najzásadnejšie peniaze, ktoré prišli do rozpočtu a ktoré tu neboli,“ dodal Kaliňák. Podľa podpredsedu Smeruzlomila demokraciu pri voľbe Jozefa Čentéša vtedajšia vládna pravicová koalícia. Rozhodnutie ústavného súdu bude Kaliňák rešpektovať. Podľa neho môže mať dopady hlavne do budúcnosti, keďže napríklad terajší prezident Andrej Kiska nevymenoval všetkých kandidátov na ústavných sudcov, ktorých zvolil parlament.

Prípad Jozefa Čentéša

Jozefa Čentéša 17. júna 2011 zvolili poslanci NR SR za generálneho prokuratúra. Hlasovalo za neho 79 z 89 prítomných poslancov. Bývalý prezident Ivan Gašparovič bol najprv nečinný, neskôr odmietol Čentéša vymenovať do funkcie. Jozef Čentéš podal v súvislosti s nečinnosťou prezidenta Gašparoviča sťažnosť na ÚS SR ešte v roku 2011. Ďalšiu sťažnosť vo veci namietaného porušenia základných práv rozhodnutím prezidenta SR nevymenovať ho do funkcie generálneho prokurátora podal Čentéš 3. januára 2013.

Slovensko nemalo generálneho prokurátora až do 18. júna 2013, keď bol Jaromír Čižnár zvolený v NR SR za kandidáta na vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora. V tajnej voľbe za neho hlasovalo 82 prítomných poslancov parlamentu – všetci zo strany Smer. Opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila. Vtedajší prezident Ivan Gašparovič vymenoval Čižnára za generálneho prokurátora 17. júla 2013. Opozícia vtedy prezidentovi vyčítala, že s vymenovaním nepočkal do rozhodnutia Ústavného súdu SR.

648 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Ivan Gašparovič #Jozef Čentéš