Betlehemy vyrába z korytnačiek aj dikobraza

Výnimočnú výstavu betlehemov prinášajú Dni Vianoc, ktoré sa konajú v bratislavskej Inchebe. Návštevníci môžu obdivovať zbierku 841 betlehemov od jediného autora - Jozefa Práznovského zo Žiliny, ktorý ich počas 15 rokov vytvoril viac ako tisíc s 5-tisíc postavičkami z hliny, dreva, ale aj ryže.

04.12.2014 13:00
betlehem, Práznovský Foto: ,
Jeden z 841 betlehemov Jozefa Práznovského, ktoré môžu návštevníci obdivovať v bratislavskej Inchebe.
debata

Betlehemy sú dodnes pre mnohých neodlúčiteľnou súčasťou Vianoc. Vôbec prvý vytvoril František z Assisi v roku 1223 a v rovnakom storočí sa tradícia udomácnila aj na Slovensku. Z dielne výtvarníka Jozefa Práznovského vyšiel prvý betlehem v roku 1999 a stále patrí k najobľúbenejším kúskom v jeho bohatej zbierke. „Nevedel som vtedy, či mám postavičky namoriť, alebo nenamoriť, tak som časť natrel včelím voskom a časť nie. A rozhodol som sa, že to nechám tak, pretože to bol prvý betlehem, nech to zostane ako pamiatka,“ povedal.

Pri výbere materiálov, z ktorých betlehemy vytvára, nepozná Práznovský hranice. Nerobí ich len tradičné hlinené či drevené, ale aj napríklad zo zemiaka. Nebojí sa používať ani rybie kosti a najviac sa mu osvedčili tie z hlavy kapra. „Použil som už aj šupy z panciera korytnačky, ostne z dikobraza, žalúdok ryby a figúrky som robil aj z kôstok ovocia liči,“ hovorí Práznovský. Svoju tvorbu vystavoval už aj v Krakove či v Ríme a na budúci rok plánuje niekoľko exponátov predstaviť vo francúzskom pútnickom meste Lurdy.

Jeho meno je zapísané aj v Knihe slovenských rekordov, do ktorej sa dostal vďaka najmenšiemu betlehemu, „veľkému“ 6 × 6 mm, ktorý vytesal do guľôčky nového korenia.

Bratislavská výstava Práznovského betlehemov nie je predajná. „Betlehem na objednávku spravím, ale inak ich nepredávam, jedine zberateľom, o ktorých viem, že si to vážia,“ vysvetľuje žilinský výtvarník. Jeho betlehemy si takto našli cestu do Česka, Nemecka či Holandska. Najväčší záujem je o betlehemy v lieskovom orechu.

Umelec nedá na betlehemy dopustiť a každý kus je pre neho výnimočný. „Každý betlehem je urobený s veľkou láskou. Keď vložím Ježiška do betlehema, ešte sa pozriem, či na neho dýcha somárik, alebo kravička, aby mu nebola zima, alebo ho prikryjem. Človek to musí precítiť,“ uzavrel Práznovský, ktorý má na Vianoce doma vystavené prevažne betlehemy, ktoré si s manželkou kúpili a jeho kúsky ich len dopĺňajú.

Dni Vianoc, ktoré budú v Inchebe do 21. decembra, lákajú okrem vianočných trhov aj sprievodným programom pre deti aj dospelých. Každú stredu sa bude variť iná vianočná polievka a každý štvrtok bude patriť detským cukrárom. Tí si budú môcť upiecť vlastný medovník. Už tento víkend odštartuje festival spoločenských hier Hratislava a o týždeň neskôr sa priestory výstaviska premenia na detský vianočný raj s cirkusovou školou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Betlehem