Nájom bez verejnej súťaže? VšZP hľadala novú budovu cez inzerát

Štátna poisťovňa sa bude sťahovať. Na tom by nebolo nič čudné, keby netajila všetko, čo sa tohto jej plánu týka. Nechce prezradiť, koľko bude stáť prenájom budovy, komu patrí a dokonca ani to, kde sa nové sídlo bude nachádzať.

04.12.2014 20:00 , aktualizované: 05.12.2014 07:00
VZP, Mamateyova ulica, Všeobecná zdravotná... Foto: ,
Generálne riaditeľstvo Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave sídli v dvoch budovách, na Mamateyovej ulici a v budove na Ondavskej ulici.
debata (23)

Lepšie priestory pre 260 zamestnancov generálneho riaditeľstva pritom hľadala tak, že si zadala inzerát v médiách. Podľa niektorých právnikov nepostupovala správne a mala vypísať verejnú súťaž.

V súčasnosti sú zamestnanci generálneho riaditeľstva najväčšej štátnej poisťovne Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VŠZP) rozdelení v dvoch budovách v rôznych častiach Bratislavy. Jedna sa nachádza v Petržalke na Mamateyovej ulici, druhá v Ružinove na Ondavskej. Podľa vyjadrenia poisťovne im to v praxi výrazne sťažuje prácu, preto chcú zamestnancov oboch budov premiestniť do jednej. Presťahovaním si sľubuje zefektívnenie práce aj nižšie náklady.

Pri tom všetkom však VŠZP nemôže zabúdať, že hospodári s peniazmi svojich poistencov, ktorí sú jej povinní odvádzať zdravotné poistenie. Teda spôsob, ako narába s týmito financiami, by mal byť transparentný a podliehať kontrole.

Postup, ako si štátna poisťovňa hľadala nové priestory, nepovažujú za správny ani niektorí Pravdou oslovení právnici. „V prvom rade musím poukázať na tú skutočnosť, že na nadobúdanie nehnuteľnosti sa nevzťahuje zákon o verejnom obstarávaní, Všeobecná zdravotná poisťovňa by však ako subjekt, ktorého stopercentným vlastníkom je štát, mala starostlivo a zodpovedne pristupovať k svojmu hospodáreniu. A to v plnom rozsahu platí aj pre výber priestorov na prenájom, osobitne v prípade, ako je tento, keď má ísť o dlhodobý prenájom značne veľkých priestorov,“ povedal advokát Ján Lazur, spolupracujúci s advokátskou kanceláriou TaylorWessing e/n/w/c.

Generálne riaditeľstvo Všeobecnej zdravotnej... Foto: Ivan Majerský, Pravda
VZP, Ondavská ulica, geneáalne riaditeľstvo, Všeobecná zdravotná poisťovňa Generálne riaditeľstvo Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave sídli v dvoch budovách, na Mamateyovej ulici a v budove na Ondavskej ulici.

Advokát Stanislav Pavol bol konkrétnejší. Tvrdí, že VŠZP ako štátny podnik mal rozhodne vypísať verejnú súťaž. „V zákone o verejnom obstarávaní sú vymenované oblasti, kedy to pri štátnom podniku ide aj priamym zadaním, ale čo sa týka prenájmu, tak ten do toho nespadá, tam by malo byť vypísané klasické verejné obstarávanie a zisťovanie najlepšej ponuky,“ povedal Pavol. V zadaní súťaže podľa neho majú byť uvedené podrobné podmienky, napríklad o akú budovu má ísť, s akým vybavením a s akou cenou.

Hľadanie budovy na priamo, bez verejnej súťaže, však vedenie štátnej poisťovne nepovažuje za porušenie zákona. Podľa hovorkyne Evy Ravingerovej ide o transparentný proces. „V zmysle zákona o verejnom obstarávaní sa na nájom nehnuteľností predmetná právna úprava nevzťahuje,“ povedala Ravingerová s tým, že poisťovňa okrem ponukovej ceny posudzovala aj stavebno-technický stav nehnuteľnosti, vek, konštrukčné a dispozičné riešenia, technický štandard vybavenia, lokalitu, polohu a dostupnosť mestskej hromadnej dopravy.

Na základe výzvy v médiách dostali podľa hovorkyne až 10 ponúk, ktoré zvažovali asi päť mesiacov. „Rozhodla lepšia cena, priame napojenie na cestnú infraštruktúru a výhodná ponuka rozsahu štandardu a vybavenia budovy zo strany budúceho prenajímateľa,“ dodala hovorkyňa. V máji tohto roka predstavenstvo odsúhlasilo výber sídla. Jeho rozhodnutie odobrila dozorná rada. Denník Pravda oslovil aj Slovenskú poštu, ktorá je rovnako štátnym podnikom, s otázkou, akým spôsobom postupuje pri nájme priestorov a či ich rieši priamym zadaním alebo verejnou súťažou.

Andrea Pivarčiová z odboru komunikácie odpovedala, že Slovenská pošta má v legislatíve a poštovej licencii stanovené striktné pravidlá na rozmiestňovanie svojich pobočiek, ako kontaktných a povinných prístupových miest.

„Na základe týchto skutočnosti máme obmedzené možnosti výberu vhodných priestorov na umiestňovanie svojich prevádzok, preto priestory hľadáme v spolupráci s miestnou samosprávou,“ povedala Pivarčiová s tým, že Slovenská pošta je na rozdiel od VŠZP obchodnou spoločnosťou, ktorá hospodári s vlastnými finančnými prostriedkami a nie je nadviazaná na verejné zdroje. Taktiež si pošta nemôže vyberať miesta, ktoré by jej najlepšie vyhovovali. Práve poštová licencia im určuje, že prevádzka musí byť presne tam, kde je potrebná.

Budova generálneho riaditeľstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne na Mamateyovej ulici v Petržalke, kde v súčasnosti pracuje časť jej zamestnancov, patrí poisťovni. Uvádza to aj výpis z katastra nehnuteľností, druhú budovu má v prenájme. Čo bude s jej vlastnou budovou, keď sa z nej vysťahuje, poisťovňa nepovedala.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #nájom #inzerát #sídlo #Všeobecná zdravotná poisťovňa