Rozpočet ombudsmanky je likvidačný, tvrdí Dubovcová

Ministerstvo financií pridelilo v návrhu rozpočtu na rok 2015 Kancelárii verejnej ochrankyne práv 1,179 milióna eur.

05.12.2014 08:59
Jana Dubovcová, ombudsmanka Foto: ,
Ombudsmanka Jana Dubovcová.
debata (12)

Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015, ktorý vo štvrtok 4. decembra schválil parlament. Kancelária však žiadala o prostriedky na rozpočtové priority ombudsmanky Jany Dubovcovej, no rezort financií jej nevyhovel, uviedol ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko.

Verejná ochrankyňa práv má tri hlavné rozpočtové priority. Prvou je posilnenie kancelárie v regiónoch cez odborných zamestnancov, aby boli bližšie k ľuďom aj k orgánom verejnej správy. Ďalšou je zabezpečenie osvety o základných právach a slobodách ľudí, činnosti a rozsahu pôsobnosti verejnej ochrankyne práv.

Poslednou prioritou je obnova techniky, ktorá je v havarijnom stave a aktualizácia zastaraných programov, ktoré sa vo veľkej miere nemenili od založenia kancelárie v roku 2002. Na všetky tri priority priznalo ministerstvo ombudsmanke nula eur.

Kancelária Jany Dubovcovej v októbri listom požiadala ministerstvo financií o zvýšenie limitu príjmov a výdavkov na budúci rok o 25-tisíc eur. Dôvodom je sťahovanie na jar 2015 do štátnej budovy na Grösslingovej ulici v Bratislave.

„V čase prípravy rozpisu východísk rozpočtu, a teda začiatkom mája sme nemali vedomosť o sťahovaní kancelárie. Z tohto dôvodu rozpis nezohľadňoval náklady vyvolané sťahovaním,“ píše sa v liste. Rezort financií však kancelárii ombudsmanky na list neodpovedal. „Ministerstvo financií nepovažuje za odôvodnené uvedenej organizácii z titulu sťahovania do nových priestorov zvyšovať limit výdavkov,“ uviedol tlačový odbor ministerstva.

Rozpočet Dubovcovej je najnižší od roku 2004

Kancelárii verejného ochrancu v návrhu na tento rok pridelili sumu 1,165 milióna eur. No jej rozpočet je najnižší od roku 2004, podľa Jany Dubovcovej je v podstate likvidačný. Kancelárii navyše chýbajú peniaze na finančné krytie 20-tich pracovných pozícií. Ako ďalej informoval jej poradca pre médiá a komunikáciu, za posledných päť rokov klesol rozpočet kancelárie z 1,3 milióna eur na 1,1 milióna eur, čo je rozdiel 200-tisíc eur.

„Pri zohľadnení viazania z mája tohto roku sme museli vrátiť ďalších 56-tisíc eur do štátnej pokladnice,“ poznamenal. Vychádzajúc z vývoja rozpočtu kancelárie, ktorá ešte v roku 2010 hospodárila so sumou 1,248 eur podľa jeho slov vyplýva, že jej súčasný ani budúcoročný rozpočet nijako nereflektujú rast cien a zákonnú úpravu platov zamestnancov podľa počtu odpracovaných rokov," priblížil Glovičko.

Ako dodal, takýto rozpočet je odpoveďou na otázku, akou prioritou súčasnej vlády je dodržiavanie ľudských práv ľudí na Slovensku a kontrola štátnych inštitúcií v postupoch k ľuďom z hľadiska ich základných práv a slobôd.

Ako Dubovcová uviedla, verejný ochranca práv, zriadený ako nezávislý ústavný orgán, nebol za svoju takmer dvanásťročnú históriu nikdy materiálne ani personálne dobudovaný. „Ak sa mu aj za tejto situácie ešte berú prostriedky, tak to považujem za veľmi jasnú správu, že pravdepodobne v Slovenskej republike nie je záujem, aby verejný ochranca práv naozaj, naplno a reálne fungoval,“ vyhlásila ombudsmanka.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo financií #Jana Dubovcová #ombudsman