Borec: Nesplnenie záväzku voči európskemu súdu nie je dobrá správa

Slovensko malo predložiť už tretí zoznam kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu do 5. januára.

07.12.2014 12:28
Minister spravodlivosti, Tomáš Borec Foto: ,
Minister spravodlivosti Tomáš Borec.
debata (12)

Keďže Súdna rada v pondelkovej voľbe nezvolila potrebnú trojicu, nestane sa tak. Minister spravodlivosti Tomáš Borec pre médiá uviedol, že z jeho pohľadu to nie je celkom dobrá správa. Mali byť zvolení všetci traja, aby sme si splnili záväzok, dodal. Potrebnú podporu získali košický krajský sudca Ladislav Duditš a Zuzana Dlugošová, ktorá na súde pôsobila v rokoch 2009 až 2013 ako právnička. Dva zoznamy kandidátov nám už odmietli. Trojicu vybranú súdnou radou ešte musí odobriť vláda a až následne predložíme zoznam Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy.

Šéf rezortu justície nevie, či do novej voľby, ktorá bude 26. januára postaví vlastného kandidáta. Termín na predkladanie je 2. januára. Reálne je možné niekoho osloviť a predložiť do začiatku vianočných sviatkov, uviedol. Rád by som niekoho postavil, ale v tak krátkom čase neviem, či sa to podarí, doplnil Borec.

Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi sa skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013. Na súde môže pracovať do zvolenia nástupcu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky súd pre ľudské práva #Tomáš Borec