Na straníckej scéne sa už zvolebnieva

Na ľavej strane dominantný Smer, na pravej osem či desať strán. Všetky sa už chystajú na hlavný volebný súboj. Predvolebná kampaň sa už prakticky začala.

08.12.2014 10:00
snem strany Smer, Robert Fico, Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico vystúpil na sneme v Nitre.
debata (5)

Cez víkend premiér a šéf Smeru Robert Fico niekoľkokrát spomenul marcový termín parlamentných volieb v roku 2016. Ponúka svoju a stabilnú stranu. „Obrovský počet tzv. nezávislých opozičných politikov, delenie a často aj praktický zánik opozičných strán, súboj o lídra pravice. Toto všetko vyvoláva oprávnené obavy, či existuje skutočná alternatíva na vládnutie. Jeden zlepenec s katastrofálnymi dôsledkami už Slovensko prežilo a ponúka sa nám zlepenec ešte bizarnejšieho rozmeru,“ vyhlásil v sobotu Fico na slávnostnom sneme v Nitre pri príležitosti pätnásteho výročia založenia strany.

Posledné novembrové preferencie napríklad agentúry Polis namerali Smeru takmer 37-percentnú podporu, čo znamená 70 mandátov. Aby mohol znovu vládnuť sám, chýba mu aspoň šesť poslaneckých kresiel. Opozičný tábor tvoria podľa prieskumu štyri strany – Sieť, KDH, Most-Híd a Obyčajní ľudia, ktoré majú najväčšie šance na parlament. Potom nasleduje skupina, ktorá už istotu parlamentu jasnú nemá, ako sú SDKÚ, SaS, SMK, Nova. K slovu sa začínajú hlásiť aj nové strany, ktoré ešte agentúry vo svojich prieskumoch nezaznamenali. Ide o Hlinových Občanov, Miškovov SKOK a Babitzovej Šancu.

Politológ Michal Horský poukazuje na veľkú rozdrobenosť politickej scény, čo len sťaží rozhovory o novej vláde. „Robert Fico oprávnene upozorňuje občanov, že medzi opozičnými stranami nie je jediná, ktorá by bola v stave občanom demonštrovať a v praxi preukázať, že je schopná niesť vládnu zodpovednosť,“ poznamenal politológ.

Predvolebný zápas podľa všetkého bude čoraz intenzívnejší. Fico cez víkend opakovane tvrdil, že opozícia je nenávistná. „Budem citovať, čo o nás hovoria. Podľa nich voliči Smeru sú hlupáci, poslanci NR SR za Smer čvarga, vláda banda zlodejov, a to som vybral tie jemnejšie výrazy z opozičnej rétoriky,“ uviedol Fico. Aj keď sú organizátori opozičných mítingov podľa neho farizeji, Smer ich nemôže bagatelizovať, pretože „ľudia majú korupcie po krk a my ako vládnuca strana musíme zmeniť zdedené pravidlá a zvyklosti tak, aby sme ľuďom ukázali, že boj s korupciou myslíme úplne vážne“.  Vzápätí vymenoval zákony a opatrenia, ktoré v tejto súvislosti Smer už prijal.

Podľa Horského mal Fico pri zmienkach o opozícii a jej krokoch voči Smeru viac rozlišovať. „Sú totiž strany, ktoré sa usilujú o nekompromisnú opozíciu, aj keď k schopnosti alternovať vládnu moc majú ďaleko, a medzi ministraničkami s politickou beznádejou, ktoré majú minimálnu podporu a svojím tónom odrádzajú aj samotných občanov,“ poznamenal politológ.

Smer v predvolebnom období ponúkne druhý sociálny balíček. Užšie vedenie strany ho má predsedníctvu predložiť do konca marca budúceho roka. Potom ho schváli snem strany a až následne predloží konkrétne riešenia samotná vláda. Prioritami má byť podpora cenovej stability energií. Mali by sa vracať zaplatené peniaze za plyn v prípade domácností, ktoré sa nachádzajú v energetickej chudobe. Fico avizuje „veľa, veľa“  peňazí z eurofondov na boj s nezamestnanosťou mladých ľudí. Opäť by sa mala zvýšiť minimálna mzda. Podľa premiéra sú niektoré nápady veľmi zaujímavé, ale odmietol ich prezradiť. Rovnako aj sumu peňazí, koľko budú stáť. Do februára sa bude čakať na daňovú a makroekonomickú prognózu.

Podľa politológa Horského druhý sociálny balíček nemožno vnímať inak ako len volebne, pretože je ohlásený pol roka vopred. „Čím dlhšie ho bude verejnosť očakávať a médiá zisťovať jeho obsah, tým väčší bude jeho dopad vo verejnej mienke. Na druhej strane vo volebnom roku sa akékoľvek opatrenia balíčka stretnú s búrlivým a oprávneným nesúhlasom opozičných strán,“ doplnil politológ.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #výsledky volieb