S Maďarskom nás spojí plyn na začiatku budúceho roku

Plynové prepojenie s Maďarskom by sa malo otvoriť v januári a februári budúceho roku. Po stretnutí s maďarským prezidentom Jánosom Áderom v Bratislave to povedal prezident Andrej Kiska. Hlavnou témou stretnutia bola totiž energetika.

11.12.2014 12:00
prezident, Áder, Kiska Foto: ,
Slovenský prezident Andrej Kiska a maďarský prezident János Áder.
debata (10)

Nové prepojenie má podľa Kisku zvýšiť energetickú bezpečnosť krajín. Analytici tvrdia, že bude skôr výhodnejšie pre Maďarsko. „Za súčasnej situácie znamená spustenie slovensko-maďarského prepojenia zvýšenie energetickej bezpečnosti nášho južného suseda a ďalšie obchodné príležitosti pre nášho prepravcu Eustream. Počíta sa s prepravou ruského plynu tečúceho cez plynovody Nord Stream, Jamal alebo cez Ukrajinu. Samozrejme môže byť využitý aj v opačnom smere, a tak by mohol prispieť k zásobovaniu Ukrajiny,“ vysvetlil analytik Energieprevas.sk Jozef Badida.

Maďarský prezident pripomenul, že sa takisto blíži záver ďalšej investície, ktorá by mohla byť zakončená v prvej polovici budúceho roku. Má sa týkať rozšírenia kapacity ropovodu medzi Šahami a Maďarskom. Ide o ropovod Adria, smerujúci z Chorvátska. „Je 129 kilometrov dlhý a dokáže v budúcnosti dodávať slovenskej rafinérii väčšie množstvo a kvalitnejšiu ropu,“ povedal Áder.

Tento ropovod by mal umožniť zásobovanie nášho územia ropou aj v prípade úplného odstavenia ropovodu Družba, ktorý ide z Ruska, cez Bielorusko, Ukrajinu, smerom na Slovensko. „Tento projekt zvyšuje energetickú bezpečnosť Slovenska. Samozrejme, Slovnaft by časom mohol týmto prepojením na Jadranské more odoberať aj inú ako ruskú ropu,“ reagoval Badida. „Je to záložné riešenie v prípade, že by sa na Družbe niečo stalo,“ objasnil hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Na tlačovej konferencii oboch prezidentov sa objavila aj otázka o aktivitách amerických veľvyslancov v oboch krajinách, ktorí sa do demonštrácií zapájajú tak v Bratislave ako aj v Maďarsku. „O akejkoľvek aktivite amerického veľvyslanca nemám žiadne informácie,“ odpovedal Andrej Kiska na otázku maďarskej novinárky, či v tom vidí nejaké spojenie.

Kiska tiež povedal, že o demonštráciách hovoril s maďarským kolegom a informoval ho, že k demonštráciám vystúpil v parlamente. „Informoval som o mojom stanovisku, že pokiaľ sú demonštrácie slušné, neútočia na rodiny, deti mali by sme počúvať požiadavky demonštrantov a ich názory,“ povedal Kiska. Situáciu v Maďarsku v nechcel komentovať.

Americký veľvyslanec na Slovensku Theodor Sedgwick podporil demonštrantov svojim vyhlásením v utorok, pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii. „Nedávno ma nadchol pohľad na tisíce slovenských občanov, ktorí vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s korupciou,“ uviedol Sedgwick. Ľudia na Slovensku majú podľa neho už dosť korupcie a od politických lídrov očakávajú viac.

Podľa politológa Juraja Marušiaka by sa veľvyslanci mali zdržať vyhlásení, ktorými by sa vyjadrovali k politickým konšteláciám vnútri krajín. „Iná vec, ak ide o otázky ľudských práv, kde má krajina isté záväzky,“ hovorí Marušiak. Samotné vyjadrenia o nutnosti boja proti korupcii sú podľa neho v poriadku, druhá vec je citlivosť. „Podľa mňa by sa takto nemal vyjadrovať,“ podotkol politológ.

Pripomenul však aj nedávny prípad, keď protesty demonštrantov v Bulharsku proti korupcii podporil zástupca Európskej komisie. „Je to signál toho, že západné štáty začínajú mať obavy o dianie v tomto regióne,“ myslí si Marušiak. Môžu to byť podľa neho varovné signály pre vlády, aby zmenili štýl vládnutia v záujme toho, aby nespokojnosť ľudí neprerástla do väčších nepokojov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #demonštrácie #plyn #energetika #Andrej Kiska #János Áder