V klube SDKÚ zostal už len Frešo a Kaník. Chcú, aby odídenci vrátili mandát

Poslanci, ktorí opustili poslanecký klub SDKÚ a vystúpili aj zo strany, by mali vrátiť svoje poslanecké mandáty. Myslí so to poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník, ktorý navrhne, aby k vráteniu mandátov odídencov vyzvalo pondelkové prezídium SDKÚ. V piatok najnovšie ohlásili odchod zo strany poslanci Jozef Mikuš, Eugen Jurzyca a Viliam Novotný.

12.12.2014 10:31 , aktualizované: 14:28
Ľudovít Kaník, SDKÚ Foto: ,
Ľudovít Kaník (SDKÚ) chce vyzvať všetkých odídencov zo strany a jej poslaneckého klubu, aby odovzdali poslanecké mandáty.
debata (96)

„Ak niekto nechce pôsobiť v SDKÚ, bolo by morálne, aby prenechal miesto ľuďom, ktorí chcú presadzovať idey strany,“ vysvetlil Kaník. Poslanecký klub SDKÚ-DS mal na začiatku volebného obdobia 11 členov, postupne z neho odišlo deväť poslancov, zanikol, a za SDKÚ zostali v parlamente iba Pavol Frešo a Kaník. Za odchodmi vidí Kaník viac ako snahu obhajovať záujmy voličov, a to individuálne snahy jednotlivcov „nájsť si inú lodičku na prevezenie do parlamentu“.

Odchod Viliama Novotného aj Jozefa Mikuša z SDKÚ Kaník očakával. „Musím osobne priznať, že odchod Eugena Jurzycu ma mrzí. Mrzí ma, že aj on sa nechal prehovoriť, prehovárali ho dlho,“ dodal poslanec za SDKÚ.

Kaník zdôraznil, že strana má 4 000 členov. „Musíme vystavať SDKÚ nanovo. Máme silný základ, štruktúry v regiónoch, zmodernizovali sme krajinu. SDKÚ priniesla Slovensku najviac zo všetkých politických strán, bolo by hriechom rezignovať,“ dodal Kaník. Strana, ktorá stojí na hodnotách demokracie, slobody, ochrany strednej vrstvy a spravodlivosti, tu podľa poslanca SDKÚ má svoje miesto.

Kaník cez víkend navštívi Košice a Prešov, kde sa stretne s členmi strany. Postupne chce obísť celé Slovensko. Na budúci rok čaká SDKÚ voľba volebného lídra, ktorým podľa Kaníka nemusí byť práve predseda Frešo. Kaník nevylúčil, že sa o post lídra bude uchádzať. „Ak ma členovia navrhnú, budem sa tým zaoberať,“ konštatoval.

Hoci je SDKÚ preferenčne na nule, Kaník verí, že po tom, ako skončia škriepky, začnú sa venovať konštruktívnej práci, ktorá prinesie výsledky.

Stranu opúšťajú aj Jurzyca, Mikuš a Novotný

V piatok ohlásila najnovšie odchod z SDKÚ trojica poslancov Jozef Mikuš, Eugen Jurzyca a Viliam Novotný. Spolu s nimi odchádza zo strany banskobystrický predseda strany Stanislav Horník.

Ako uvádzajú v spoločnom vyhlásení, SDKÚ v minulosti splnila veľkú časť svojich demokratizačných, zahranično-politických aj ekonomických sľubov verejnosti. Prejavilo sa to podľa nich pozitívne na osudoch Slovenska a v minulosti aj na preferenciách strany. „Príprava novej, aktuálnej ponuky strany v oblasti riešenia nezamestnanosti, rastu verejného dlhu, klientelizmu či efektívneho fungovania verejnej správy je dnes nevyhnutná pre krajinu aj pre stranu samotnú. Energiu a čas ľudí v SDKÚ však už dlhšie viažu riešenia vnútorných napätí v takej miere, že im to významne bráni pracovať na príprave takejto ponuky,“ vyhlásila trojica poslancov.

Trojica poslancov spolu s bystrickým predsedom tvrdia, že ako členovia SDKÚ urobili všetko, čo bolo v ich silách pre konsolidáciu strany a na vytvorenie novej programovej ponuky. „Naše úsilie sa míňa účinkom, a preto dnešným dňom opúšťame rady jej členov. Budúcnosť Slovenska nám nie je ľahostajná. Veríme, že týmto krokom prispejeme ku konsolidovaniu politického spektra napravo od stredu, aby si voliči v najbližších parlamentných voľbách mohli vybrať alternatívu k súčasnej vláde jednej strany,“ vyhlásili.

SDKÚ po odchode trojice poslancov zostávajú v NR SR len dvaja, predseda strany Pavol Frešo a Ľudovít Kaník. Pred rokom v decembri opustila SDKÚ trojica poslancov Lucia Žitňanská, ktorá je dnes v strane Most-Híd, Miroslav Beblavý, ktorý pôsobí v Sieti a Magda Vášáryová. Tento rok pred letom odišli z SDKÚ Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. V novembri zo strany vystúpil Martin Fedor.

Vo štvrtok SDKÚ opustili viacerí členovia v Bratislavskom kraji. Na rokovaní predsedníctva bratislavského regionálneho zväzu oznámil odchod zo strany bratislavský krajský šéf Michal Luciak. Odchod spolu s ním oznámili aj viacerí členovia predsedníctva.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Eugen Jurzyca #Jozef Mikuš #Viliam Novotný