O zmluvách na stravu majú rozhodnúť nemocnice

Paradoxná situácia nastala po odchode riaditeľov troch nemocníc v Trnave, Banskej Bystrici a Poprade. Najskôr sa minister zdravotníctva Viliam Čislák postaral o koniec ich šéfov, aby vzápätí na nemocniciach nechal vyriešenie otázky, čo so spornými zmluvami na dodávku stravy zhruba za 81 miliónov eur.

12.12.2014 12:00
Viliam Čislák, Nemocnica Trenčín, Banská... Foto: , , ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák, Fakultná nemocnica v Trenčíne (vpravo hore), Fakultná nemocnica v Banskej Bystrici (vľavo dole) a Fakultná nemocnica v Poprade (vpravo dole).
debata (27)

Zmluvy zatiaľ zostávajú v platnosti, ani jedno zdravotnícke zariadenie neuviedlo, že ich plánuje vypovedať. Tvrdia, že situáciu analyzujú ich právnici. Riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč zmluvu pôvodne obhajoval a odmietal sa svojej stoličky vzdať. Aj on však vo štvrtok skončil, minister Čislák ho odvolal.

Rezort zdravotníctva bližšie nenaznačil, čo bude nasledovať ďalej a či minister požiadal nemocnice, aby od zmlúv odstúpili. „Nakoľko ministerstvo zdravotníctva nie je zmluvnou stranou daných koncesných zmlúv, je ďalší právny postup v kompetencii nemocníc,“ povedala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Čislák ešte v stredu vyhlásil, že pre ministerstvo „v tejto chvíli tieto zmluvy neexistujú“. Odchod riaditeľov nemocníc zdôvodnil porušením zákona o rozpočtových pravidlách. Každú zmluvu nad päť miliónov eur totiž musí podľa zákona schváliť vláda, a to sa nestalo.

Andrej Leontiev, partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c., povedal, že o platnosti alebo neplatností zmlúv môže rozhodnúť len súd, a to na základe návrhu jednej zo zmluvných strán, prípadne inej osoby, ktorá má na určení neplatnosti právny záujem. Podľa právnika na Slovensku platí všeobecné pravidlo, že právny úkon, ktorý je urobený v rozpore so zákonom, je neplatný, no pre tento konkrétny prípad, keď sa javí, že boli porušené rozpočtové pravidlá, neexistuje precedens.

„Z právneho hľadiska nie je úplne jednoznačný dôsledok toho, aký vplyv na platnosť vysúťažených zmlúv môže mať skutočnosť, že zmluvy boli uzatvorené aj bez toho, aby bol daný súhlas vlády,“ povedal Leontiev. Podľa neho by bolo možné odstrániť právne riziká tým, že by sa zúčastnené strany vzájomne dohodli na ukončení uzatvorených zmlúv. „Hrozba dlhotrvajúcich súdnych sporov by tak mohla byť minimalizovaná,“ dodal Leontiev.

Senčák mohol byť v konflikte záujmov

Vedúci služobného úradu rezortu zdravotníctva Martin Senčák v minulosti pracoval vo firme, ktorá jedlo za desiatky miliónov eur nemocniciam dodávala. Nákupy jedla ako vysoký štátny úradník na ministerstve schválil, no konflikt záujmov odmietol. Na ministerstve však končí. Senčák údajne nemocniciam schválil nákup jedla. Firmy DORA Gastro aj Hospital Catering Solution, ktoré vyhrali súťaž na stravovanie, boli v skutočnosti len sprostredkovateľmi. Vo všetkých prípadoch jedlo údajne dodávali firmy Sodexo a Eurest. Predtým ako Senčák nastúpil na ministerstvo zdravotníctva, pracoval vo firme Sodexo na poste riaditeľa obchodu. Informovali o tom Správy RTVS.

(sita)

Nemocnice zatiaľ volia zdržanlivý prístup. „Momentálne sú akékoľvek závery predčasné, počkáme si na výsledky právnej analýzy,“ odkázala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje. Podobne sa vyjadrili aj ostatné zdravotnícke zariadenia.

Súťaž na dodávku stravy formou koncesie vyhrala v Trenčíne spoločnosť Hospital Catering Solutions a v Poprade, Banskej Bystrici a v Trnave firma DORA Gastro Slovakia. Jedlo majú zabezpečovať desať rokov a zároveň aj zrekonštruujú stravovacie prevádzky. Po desiatich rokoch ich majú nemocnice získať za symbolické euro.

„Podstata spočíva v tom, že nemocnica je zadlžená, nemá zdroje, aby si zabezpečila rekonštrukciu kuchyne, ktorá bola nevyhnutná. Inak by sme museli skončiť s poskytovaním stravy pacientom. Viete si predstaviť nemocnicu, ktorá nedokáže zabezpečiť pacientom stravu? To bola vitálna podmienka, aby sme mohli ako nemocnica fungovať ďalej,“ zdôraznila poverená riaditeľka trenčianskej nemocnice Danka Kaššovicová. Šéf popradskej nemocnice Jozef Tekáč povedal, že si za zmluvou stojí. Podľa neho je preukázateľne ekonomicky výhodná.

Spoločnosti, ktoré súťaž vyhrali, odmietajú podozrenia o nevýhodnosti obchodu. Nechcú reagovať na otázku platnosti zmlúv po vyhlásení ministra. „Do ukončenia právnej analýzy sa nebudeme vyjadrovať,“ uviedla vo štvrtok spoločnosť DORA Gastro Slovakia.

Stravovací tender stál v Trnave kreslo riaditeľa nemocnice Martina Tabačeka, v Banskej Bystrici Vladimíra Baláža. V Trenčíne riaditeľ odišiel ešte v lete, zatiaľ je tam poverená riaditeľka Danka Kaššovicová. V Poprade sa riaditeľ Jozef Tekáč odmietol vzdať svojho kresla. Argumentoval, že nemocnica je akciovka a nevzťahuje sa na ňu zákon o rozpočtových pravidlách a nemusela teda zmluvu predkladať vláde na schválenie. Podľa ministerstva je však Nemocnica Poprad subjektom verejnej správy a táto povinnosť sa na ňu rovnako vzťahovala.

Poslanci nezistili, či prístroje boli predražené

Kauzy CT prístrojov, pri ktorých je podozrenie, že ich nemocnice kupovali za premrštené sumy, stále nie sú uzavreté. Medzi ne patrí aj nákup prístroja za 2,3 milióna eur vo fakultnej nemocnici v Trenčíne.

Poslanecký prieskum. Foto: Milan Kráľ, Pravda
poslanci, prieskum, poslanecký prieskum, Trenčín, trenčianska nemocnica, CT prístroj, cétecko Poslanecký prieskum.

Poslanci parlamentného zdravotníckeho výboru tam vo štvrtok preverovali dokumenty k súťaži. Po ich preštudovaní zhodnotili, že nemocnica po formálnej stránke pri verejnom obstarávaní neporušila zákon. Na otázku, či bolo cétečko predražené, jednoznačnú odpoveď nedali.

Podľa Richarda Rašiho (Smer), predsedu výboru pre zdravotníctvo, podnetom na kontrolu bola správa Najvyššieho kontrolného úradu, ktorá hovorila, že prístroj za 2,3 milióna eur bol oveľa drahší ako porovnateľné CT v inej nemocnici. V novembri na to upozornil denník Pravda.

„Na základe informácií, ktoré sme dostali, to vyzerá tak, že súťaž po formálnej stránke prebehla v poriadku, podľa zákona o verejnom obstarávaní. Čo sa týka ceny prístroja, NKÚ spochybnil cenu prístroja v Trenčíne pri porovnaní s prístrojom v Považskej Bystrici. Spoločnosť, ktorá dodala CT prístroj do Trenčína, deklaruje, že porovnávaný prístroj v Považskej Bystrici je úplne iný z hľadiska technických parametrov, spôsobu financovania aj záručnej doby. Neporovnávali sa porovnateľné veci,“ povedal Richard Raši.

V marci 2010, keď bola zmluva na trenčianske CT podpísaná, šéfoval rezortu zdravotníctva Raši. V septembri, keď prístroj v nemocnici začal fungovať, už rezort riadil Ivan Uhliarik (KDH). Ten ho vtedy vychvaľoval a tvrdil, že ušetrí množstvo finančných prostriedkov. Dnes ako člen zdravotníckeho výboru Uhliarik nepopiera, že cena za CT prístroj je skutočne vysoká. Vysvetľuje to tým, že na Slovensku máme vyššie ceny ako v okolitých krajinách.

„Je čas, aby sme to, čo máme v liekoch, uplatnili aj pri nákupe prístrojov. Pri liekoch máme porovnávanie cien s jednotlivými krajinami, tzv. referencovanie a myslím si, že aj prístroje, keďže peniaze na ne idú zo zdrojov verejného zdravotného poistenia, by si podobný systém zaslúžili takisto,“ navrhol Uhliarik.

Poslanec Viliam Novotný zase požiadal nemocnicu o technické parametre víťazných prístrojov aj o parametre, ktoré boli v súťažných podmienkach. Porovná ich s parametrami a cenami podobných prístrojov, ktoré majú iné nemocnice.

Poslanci si vyžiadali dokumentáciu aj k druhému počítačovému tomografu, ktorý kúpila nemocnica tento rok. Zaplatila zaň 1,3 milióna eur. Svojimi technickými parametrami je podstatne menej výkonný ako ten predchádzajúci. Podľa zistenia poslaneckého prieskumu však v cene nebol len počítačový tomograf, ale aj päť ultrazvukových prístrojov, ktoré nemocnica kupovala v jednom balíku. To sa nepozdávalo ďalšej členke zdravotníckeho výboru Jane Kiššovej (SaS). Podľa nej si tým nemocnica obmedzila možnosť vysúťažiť ďalšie prístroje od inej firmy s lepšou ponukou.

Danka Kaššovicová sa stala riaditeľkou Fakultnej nemocnice v Trenčíne len pred niekoľkými mesiacmi, zmluvy zdedila ich po svojich predchodcoch. Obstarávanie šiestich prístrojov v jednom balíku však obhajuje. Vraví, že pre nemocnicu to bolo výhodnejšie, pretože náklady na obstarávanie sú nižšie. Dodala, že samotné CT stálo 866-tisíc eur, zvyšok bola cena za päť sonografov.

Stravovacími službami sa štvrtkový poslanecký prieskum nezaoberal, podľa Rašiho to bude zdravotnícky výbor prerokovávať v pondelok.

(mk)

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #ministerstvo zdravotníctva #nemocnice #minister #zmluvy #Viliam Čislák