Frešo: SDKÚ bude do konca roka stabilizovaná

Do konca roka bude SDKÚ podľa jej predsedu Pavla Freša stabilizovaná. „Každý, kto ešte uvažuje o odchode z SDKÚ, nech tak urobí čím skôr.

15.12.2014 10:13
Pavol Frešo Foto: ,
Šéf SDKÚ Pavol Frešo.
debata (39)

Ideálne by bolo, aby to oznámili ešte dnes do konania prezídia priamo v ústrednej kancelárii,“ uviedol pred dnešným rokovaním prezídia strany Pavol Frešo. Podľa neho je z hľadiska budúcnosti SDKÚ kľúčové čo najskôr ukončiť organizované, ale aj spontánne odchody zo strany. Do konca roka musí byť podľa neho odchodom definitívne koniec. "Nechcem, aby sa ktorýkoľvek člen SDKÚ, ktorý o SDKÚ nestojí, ešte aj počas blížiacich sa vianočných sviatkov trápil s touto otázkou,“ uviedol Frešo. Niektorí túto dilemu podľa predsedu SDKÚ vyriešili, iní ju riešia verejne a zbytočne tým obťažujú svoje okolie a vnášajú nedôveru medzi radových členov, ale najmä voličov strany.

Voliči podľa Freša v SDKÚ vidia hlbší zmysel, ako len trápne hľadanie dôvodov odchodu zo strany bývalých členov vedenia. „Všetci z odídených chceli silne meniť Slovensko a svet, ale nikto z nich nechcel zmeniť seba,“ povedal Frešo. Podľa neho miera osobného dešpektu, ktorým odídenci disponovali vo vzťahu k materskej strane, ale aj k sebe navzájom či k radovým členom a voličom, ktorí im dali mandát, svedčí o tom, že budú problémovými prvkami aj v stranách a projektoch, s ktorými sa snažia preplávať do parlamentu v roku 2016. „Hodnoty SDKÚ sa dnes stali tovarom, za ktorý si bývalí členovia zabezpečujú pozície v iných politických stranách v snahe prežiť nasledujúce parlamentné voľby,“ dodal.

SDKÚ v piatok opustila trojica poslancov Jozef Mikuš, Eugen Jurzyca a Viliam Novotný. Spolu s nimi odišiel banskobystrický predseda strany Stanislav Horník. Vo štvrtok SDKÚ opustili viacerí členovia v Bratislavskom kraji. Na rokovaní predsedníctva bratislavského regionálneho zväzu oznámil odchod zo strany bratislavský krajský šéf Michal Luciak. Odchod spolu s ním oznámili aj viacerí členovia predsedníctva. Pred rokom v decembri opustila SDKÚ-DS trojica poslancov Lucia Žitňanská, ktorá je dnes v strane Most-Híd, Miroslav Beblavý, ktorý pôsobí v Sieti a Magda Vášáryová. Tento rok pred letom odišli z SDKÚ Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. V novembri zo strany vystúpil Martin Fedor.

SDKÚ zostali v NR SR len dvaja poslanci, predseda strany Pavol Frešo a Ľudovít Kaník.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo