Česi limity na autá nemajú, luxus si doprajú tiež

Slovenská vláda sa chystá stopnúť kúpu drahých limuzín v inštitúciách napojených na štátny rozpočet. Urobiť to chce cez vládne nariadenie. V susednej Českej republike na obmedzenie drahých nákupov špeciálnu legislatívu nepotrebujú.

17.12.2014 09:00
Škoda Superb Foto:
Väčšina českých ministrov sa vozí na českej Škode Superb.
debata (2)

Štátni úradníci a politici sa „regulujú“ sami. Väčšina českých ministrov sa vozí na českej Škode Superb, ktorej cena sa v najluxusnejšej výbave pohybuje na úrovni 44-tisíc eur s DPH. Kúpou áut domácej značky tak podporujú aj tamojšiu automobilku. „Limity na kúpu vozidiel v Česku zavedené nie sú, problematika je zodpovednosťou jednotlivých rezortov,“ povedal vedúci tlačového oddelenia českého ministerstva financií Radek Ležatka.

Český úrad vlády má dvanásť škodoviek, najmä značky Superb, určené pre ústavných činiteľov, ale aj ako referenčné vozidlá. Tamojší vládni predstavitelia však využívajú aj autá, ako je Audi A8, BMW 7 a Mercedes-Benz triedy S či Lexus, ktorých cena sa pohybuje nad 100-tisíc eur. Napríklad minister financií Andrej Babiš využíva súkromný automobil Audi A8 a platí si aj všetky náklady na prevádzku.

Slovenské ministerstvo financií navrhlo od januára budúceho roka stanoviť päť cenových stropov na nákup áut, ktoré sú v rozmedzí od 12– do 48-tisíc eur. Dnes bude o nich rokovať vláda. Platiť majú pre štátnu správu. Vládne nariadenie o limitoch však bude mať svoje výnimky. Nebude sa týkať vozidiel pre ochranu diplomatických misií, niektorých áut pre políciu, hasičov, záchranárov, spravodajské služby či armádu. Ani ministri a premiér obmedzenia mať nebudú.

„Predsedovi vlády a ministrom je zaisťovaná podľa zákona o Policajnom zbore osobná bezpečnosť prostredníctvom úloh Policajného zboru, t. j. limity sa na nich nevzťahujú,“ vysvetlilo tlačové oddelenie rezortu financií.

Nariadením sa nahradí doterajšie uznesenie vlády limitujúce nákupy motorových vozidiel ešte z roku 2001. V ňom mali napríklad štátni tajomníci hranicu na služobný automobil v prepočte na konverzný kurz vo výške 66,4 tisíca eur.

Vláda s limitmi prichádza po tom, čo od budúceho roka stanovila hranicu 48-tisíc eur na auto pre podnikateľov. Po jeho prekročení si firmy nebudú môcť odpisovať celú sumu nákladov, a zaplatia tak viac na daniach. „Model, ktorý navrhujeme, nebude brániť podnikateľom, ktorí budú mať kladnú daňovú povinnosť a budú mať schopnosť platiť dane, si daňovo odpisovať aj drahšie autá, ale budú musieť vykazovať kladný daňový základ. Bráni to v tom, aby si firmy nákupom drahých áut generovali stratu,“ tvrdí rezort financií.

Podnikatelia s návrhom nesúhlasia. „Pokiaľ podnikateľský subjekt odvádza pravidelne dane a odvody, nemal by ho štát obmedzovať vo výbere vozidla. Samozrejme, ide aj o otázku bezpečnosti a reprezentácie spoločnosti,“ povedala Stanislava Zubalová, hovorkyňa Klubu 500, ktorý združuje najväčších podnikateľov na Slovensku.

Návrh limitov výdavkov na nákup áut na Slovensku (bez DPH)

  • Limit 48-tisíc eur – týka sa štátnych tajomníkov, vedúcich služobných úradov ministerstiev, vedúceho Úradu vlády, riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, predsedov ostatných ústredných orgánov štátnej správy, predsedu Najvyššieho súdu, predsedu Súdnej rady, predsedu Najvyššieho kontrolného úradu, predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, verejného ochrancu práv, prezidenta finančnej správy, prvého námestníka generálneho prokurátora, náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl, vedúceho Kancelárie prezidenta, vedúceho Kancelárie Národnej rady
  • Limit 43-tisíc eur – týka sa podpredsedov ostatných ústredných orgánov štátnej správy, vedúcich služobných úradov ostatných ústredných orgánov štátnej správy, predsedov krajských súdov, krajských prokurátorov, vedúceho Kancelárie Ústavného súdu, vedúceho Kancelárie Súdnej rady, vedúceho Kancelárie verejného ochrancu práv, splnomocnencov vlády, námestníka riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, ďalších námestníkov generálneho prokurátora, predsedu Úradu na ochranu osobných údajov, predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, predsedu Dopravného úradu, podpredsedov Ústavného súdu, podpredsedov Najvyššieho súdu, podpredsedov Súdnej rady, podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu
  • Limit 30-tisíc eur – týka sa generálnych riaditeľov a riaditeľov sekcií ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy, predsedov okresných súdov, okresných prokurátorov, prednostov okresných úradov, podpredsedu Úradu na ochranu osobných údajov, podpredsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, podpredsedu Dopravného úradu
  • Limit 20-tisíc eur – týka sa predsedov, generálnych riaditeľov, riaditeľov a iných vedúcich štátnych rozpočtových organizácií, štátnych príspevkových organizácií a preddavkových organizácií okrem generálneho prokurátora, riaditeľa Slovenskej informačnej služby a námestníkov riaditeľa
  • Limit 12-tisíc eur – týka sa ostatných zamestnancov štátnych rozpočtových organizácií a štátnych príspevkových organizácií

Zdroj: ministerstvo financií

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #automobil