Prezident Kiska má najväčšiu dôveru, Fico je tretí

Najdôveryhodnejším politikom je prezident Andrej Kiska. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý robila od 2. do 10. decembra na vzorke 1 050 respondentov starších ako 18 rokov.

17.12.2014 14:06
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (281)

Kiska je najdôveryhodnejším politikom pre 70,9 percenta opýtaných. Druhú priečku obsadil predseda strany Most-Híd Béla Bugár, ktorému dôveruje 40 percent respondentov. Premiérovi Robertovi Ficovi dôveruje 38,8 percenta respondentov.

Prvú päťku najdôveryhodnejších politikov uzatvárajú Peter Pellegrini, s dôverou 33,9 percenta opýtaných a Igor Matovič s 30,7 percenta. Poradie dôveryhodnosti bolo vypracované zo súčtu odpovedí úplne dôveruje a skôr dôveruje.

Agentúra FOCUS sa ľudí pýtala aj na politika, ktorý nemá ich dôveru. Ako najnedôveryhod­nejšieho označilo 73,5 percenta respondentov Richarda Sulíka, nasledujú Pavol Frešo so 73,3 percenta, Ján Figeľ so 71,1 percenta, Daniel Lipšic s 64,1 percenta a piatym je Igor Matovič, ktorému nedôveruje 62,4 percenta opýtaných. Poradie dôveryhodnosti bolo vypracované zo súčtu odpovedí vôbec nedôveruje a skôr nedôveruje.

Agentúra zisťovala dôveru občanov k vybraným politikom, konkrétne k trom najvyšším ústavným činiteľom a predsedom politických strán. Respondenti odpovedali na otázku: „Do akej miery dôverujete alebo nedôverujete nasledujúcim politikom?“ Respondenti mali ohodnotiť dôveru politikom podľa zoznamu, v ktorom boli zoradení náhodne.

281 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Andrej Kiska