Nová šéfka úradu ministerstva zdravotníctva dozorovala v Poprade

Pre kauzu dodávky jedla pre štyri nemocnice v Poprade, Trnave, Banskej Bystrici a Trenčíne padla v stredu ďalšia hlava.

18.12.2014 09:00
debata (5)

Vláda odvolala vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka a na jeho miesto vymenovala Zuzanu Kucerovú. Jej meno však vyvoláva pochybnosti. Ako členka dozornej rady nemocnice v Poprade neupozornila na čudné zmluvy, ktoré mala schváliť vláda. Aj preto padol jej predchodca Senčák.

S návrhom na vymenovanie Kucerovej, ktorá doteraz viedla na ministerstve odbor finančného kontrolingu, prišiel minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Rezort nevidí problém v tom, že Kucerová je zároveň aj členkou dozornej rady Nemocnice Poprad, v ktorej pre kauzu s uzatvorenou koncesnou zmluvou musel z funkcie odísť riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč. "Vedúci služobného úradu podľa zákona o štátnej službe nesmie podnikať, ani vykonávať inú zárobkovú činnosť, ani byť v kontrolných orgánoch právnických osôb,“ povedala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová s tým, že toto neplatí, ak je do riadiaceho, kontrolného alebo dozorného orgánu spoločnosti vyslaný vládou alebo služobným úradom.

Akcionárom popradskej nemocnice je rezort zdravotníctva. Kucerová je podľa obchodného registra členkou dozornej rady tohto zdravotníckeho zariadenia od 6. augusta 2013. Sporná zmluva nemocnice s firmou Dora Gastro Slovakia bola v centrálnom registri zmlúv zverejnená koncom októbra 2013.

Po prevalení kauzy skončili riaditelia všetkých štyroch nemocníc. Minister pri zdôvodňovaní ich odchodu povedal, že bol porušený zákon o rozpočtových pravidlách. Zmluvy nad 5 miliónov eur totiž musí odobriť vláda, čo sa však nestalo. Okrem zodpovednosti šéfov nemocníc minister pomenoval aj zodpovednosť svojho rezortu a jeho vedúceho služobného úradu Martina Senčáka.

V tejto chvíli nie je jasné, či nemocnice zmluvy vypovedia, ich právnici dokumenty analyzujú. Čislák minulý týždeň uviedol, že pre ministerstvo tieto zmluvy neexistujú.

Stravovacím tendrom sa zaoberali mimoriadne aj poslanci zdravotníckeho výboru. Minister Čislák by im mal predložil správu o tom, ktoré nemocnice majú podpísané koncesie na dodávku stravy, ako aj porovnanie štruktúr cien jedál. Tiež by mali dostať informáciu o právnych možnostiach vypovedania zmlúv.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #nemocnica #Poprad