Odídenci mandáty SDKÚ nevrátia

Až zúfalá situácia v SDKÚ prinútila jej prezídium, aby vyzvalo všetkých odídencov vrátiť poslanecké mandáty.

18.12.2014 08:58
debata (15)

Zo strany doteraz odišlo deväť poslancov, v parlamente tak za SDKÚ zostal len jej predseda Pavol Frešo a bývalý šéf zaniknutého poslaneckého klubu Ľudovít Kaník. Ani jeden z oslovených poslancov však mandát strane nemieni vrátiť.

Žiadosť uvoľniť kreslá v parlamente mala v prezídiu jednomyseľnú podporu. Ide však len o morálne hľadisko, pretože strana nemá možnosti, ako si poslanecké mandáty vynútiť právnou cestou. Podľa ústavy sú poslanci slobodní a nemusia sa riadiť straníckymi príkazmi.

Ľudovít Kaník by však urobil výnimku a mandáty bývalého predsedu strany Mikuláša Dzurindu a poslanca Ivana Mikloša by nežiadal. „Oni odišli veľmi kultivovaným spôsobom a prvé, čo povedali, bolo, že zostávajú v poslaneckom klube, aby strane neškodili. To sa nedá povedať o ostatných,“ poznamenal Kaník. Je však realista a nečaká, že by ktokoľvek prezídium vypočul.

Ak podľa neho viacerí poslanci odišli a nevytvorili nové zoskupenie spoločne, ale každý išiel do inej strany, tak to nie je o spoločných hodnotách, ale o individuálnom záujme, ako sa znovu dostať do parlamentu.

Poslankyňa Lucia Žitňanská je dnes podpredsedníčkou Mostu – Híd a k SDKÚ sa nechcela veľmi vyjadrovať. „Je to presne rok, čo som odišla z SDKÚ. Ak to vtedy nebolo niekomu zrejmé, prečo odchádzam, tak dnes to musí byť už úplne každému jasné,“ podotkla.

Poslankyňa Magdaléna Vášáryová sa spýtala, či SDKÚ navrhuje, aby sa vrátila k imperatívnemu mandátu. „To znamená, že poslanci nie sú vlastníctvom strany. Máme hlasovať podľa svojho svedomia a nie podľa toho, ako určí centrála strany. To je otázka, ktorú si strana musí položiť, či v jej programe bude návrat do starých časov k imperatívnemu mandátu,“ povedala poslankyňa. „Cítim sa komfortná v parlamente a svoj mandát dokončím,“ dodala.

SDKÚ má tiež dvoch poslancov v Európskom parlamente. Eduard Kukan mieni v strane zostať, Ivan Štefanec sa rozhodne počas vianočných sviatkov, či bude v SDKÚ pokračovať.

Najnovší prieskum agentúry Focus nameral SDKÚ podporu len 2,1 percenta. Strana má tak rovnakú podporu ako Komunistická strana Slovenska. Podľa politológa Tomáša Koziaka je koniec SDKÚ neodvratný a do parlamentu sa znovu nedostane. Rovnako nepredpokladá, že by ktokoľvek z odídencov strane vrátil poslanecký mandát. „Je to prejav zúfalstva SDKÚ, keď takúto výzvu urobila,“ poznamenal politológ.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo