Predbežné oznámenie o nákupe radarov zverejnia do Vianoc

Predbežné oznámenie o nákupe radarov pre Ozbrojené sily SR by malo byť zverejnené ešte do Štedrého dňa, uviedol minister obrany Martin Glváč.

18.12.2014 10:10
Martin Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč.
debata

Dodal, že sekcia vyzbrojovania pripravuje materiály tak, aby do Štedrého dňa bolo zverejnené predbežné oznámenie a následne v januári vyhlásené výberové konanie.

Glváč na začiatku decembra po rokovaní Bezpečnostenej rady SR a vlády informoval, že radary sa Slovensko pokúsi zabezpečiť cez výberové konanie. Slovensko v prvom rade potrebuje dva veľké radary, pričom jeden radar stojí okolo 20 miliónov eur, spresnil minister.

Situáciu s vojenskými radarmi musíme vyriešiť pre sankcie voči Rusku. Nie je totiž možné predĺžiť životnosť súčasným ruským radarom. Celý proces musíme uzavrieť do roka a minister verí, že sa tak stane.

Vo výberovom konaní bude veľmi dôležitá cena, kompatibilita a technické parametre, ktoré si definujú ozbrojené sily. Minister dodal, že jednou z možností je aj nákup starších radarov. „Ak by bola zaujímavá cena, je to jedna z možností,“ pripustil.

Minister uviedol, že komunikujú aj zo Zastúpením SR pri NATO a budú sa snažiť o nejakú možnosť financovania z rôznych fondov Aliancie. „Slovensko si sankcie nevymyslelo. Urobili nám škrt cez rozpočet, my sme chceli predĺžiť životnosť našich radarov do roku 2020,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Martin Glváč #radar