Vianočné koláčiky sa dajú piecť aj z vozíka

Lákavá vôňa vanilky a perníkového korenia sa šíri jedálňou v Domove sociálnych služieb Hestia v bratislavskej Dúbravke. Piecť totiž dokážu aj babičky, ktoré sú na vozíčku, trpia rôznymi formami demencie alebo už nevidia.

18.12.2014 14:00
babičky, babky, pečenie Foto: ,
Pani Milka s pani Božkou sa zladili pri príprave kokosových koliesok.
debata

Aj keď, samozrejme, potrebujú pri tom istú pomoc. „Tááák, tu máme cesto a ide sa na to,“ hovorí terapeutka zariadenia Lucia Svobodová pri rozbaľovaní dvoch balíkov. Včera mali v pláne medovníčky a kokosové kolieska.

Kokosové cesto dostali babky na jednom konci stola a medovníkové na druhom. S pomocou dobrovoľníčok si ho rozdelili, rozvaľkali a postupne vykrajovali. „Hm, je dobré,“ ochutná cesto pani Janka. „Keby tu boli deti, tak by z neho nič nezostalo,“ pridáva pani Majka.

Ako prezrádza terapeutka, cesto pripravil večer predtým kuchár zariadenia, ktorý bude strážiť aj pečenie. Recept na kokosové kolieska, ktoré piekli aj vlani, je jej vlastný. Mal úspech, tak si koláčiky robia aj tento rok. Nechýbajú však ani tradičné vanilkové rožky, medvedie labky a linecké koláčiky. Také sa predsa na Vianoce vždy piekli, tie boli na rade už deň predtým.

Viaceré obyvateľky domova si takto pospomínajú na deti či vnúčatá. „Mojim vnukom vždy najviac chutili strojčekové koláčiky. To sú tie, kde sa cesto tvaruje cez mäsový mlynček,“ hovorí pani Božka. A spomína, že keď k nej vnuci prišli, vždy si ich pýtali.

Pani Majka vykrajuje medovníčky. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
babička, pečenie, medovníčky Pani Majka vykrajuje medovníčky.

A aké zákusky mali najradšej samotné babky? „Jooooj, také punčové… Alebo veterníky,“ zažiaria oči pani Božke. „A krémeše,“ spontánne reaguje pani Milka. Ale hneď pridá, že je lepšie nerobiť si chute, veď od sladkého sa priberá. A s pani Božkou sa v dobrom začnú pretekať, ktorá za posledné roky koľko kíl nabrala. Nuž, na vozíku je pohyb predsa len obmedzený. A čo, keď je tá čokoláda taká fajn…

Na druhom konci stola sa zatiaľ vykrajujú medovníkové kolieska a našli sa formičky aj na srdiečka. Kúsok orieška do stredu na ozdobu a chuť sa tu nedáva. „Starší vedia, že kvôli zubom,“ vraví terapeutka Lucia. Srdiečka pani Majky sú nádherne úhľadné, vidno, že ich kedysi často robievala. Spomína pritom na muža, ktorého pred rokmi pochovala, deti i vnúčatá. „Tie, keď prídu a budú cítiť tú vôňu, tak nás aj zjedia,“ vraví.

Na opačnom konci, kde sa robia kokosové kolieska, pokračuje priam pásová výroba. Keď sa cesto vyvaľká, jedna ich vykrajuje a urobí koncom varechy do stredu jamku, ďalšia do jamky dáva jahodový lekvár. Koláčiky pribúdajú jedna radosť, o chvíľu je stôl plný, čaká sa na veľký pekáč a hlavného kuchára. V pani Milke sa naraz prejaví podnikateľský talent. „Veď to by sme ich mohli aj predávať,“ hovorí terapeutke. Tá sa usmeje a vraví, že koláčiky sa aj tak na Vianoce minú.

Vianoce si tu urobia deň pred Štedrým dňom. Väčšina z 34 klientov domova tu zostáva aj na sviatky, len niektorí strávia pár dní u svojich príbuzných. A čo bude na ich vianočnom stole? „Tak ako doma. Na začiatok oplátky s medom a cesnakom, aby sme boli zdraví, zapečené jablko so škoricou, ktoré kuchár robí každý rok inak, a nebude chýbať vyprážané filé a zemiakový šalát,“ vymenúva terapeutka Lucia.

A, samozrejme, na stole bude aj vianočné pečivo, ktoré si upiekli. Či bude dobré? „Tie medvedie labky mohli byť trochu tenšie,“ vraví znalecky pani Božka, keď okolo stola koluje tanier s výberom koláčikov, ktoré piekli predtým. Medvedie labky však evidentne majú veľký úspech, po chvíli sa po nich len tak zapráši.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #sociálne služby #Vianoce #starší ľudia #zdravotné postihnutie #vianočné pečenie