Trnka nateraz stratu talára odvrátil

Bývalý šéf Generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka zatiaľ zostáva prokurátorom. Bratislavský krajský súd zrušil rozhodnutie disciplinárnej komisie, ktorá ho vlani zbavila funkcie za list v kauze bytovky Glance House.

18.12.2014 12:42 , aktualizované: 19.12.2014 10:00
Dobroslav Trnka Foto: ,
Dobroslav Trnka prichádza na Krajský súd v Bratislave.
debata (9)

O Trnkovom prípade bude opäť rozhodovať nová disciplinárna komisia. Súd svoje rozhodnutie odôvodnil zásahmi do zloženia pôvodnej komisie vedením prokuratúry. Tá verdikt súdu označila za škandalózny a podobu komisie považuje naďalej za zákonnú.

"Súd sa čiastočne stotožňuje s argumentáciou, že v tomto konaní došlo k takým prekážkam, ktoré mohli mať vzťah k zákonnosti. A preto preskúmavané rozhodnutie zrušil,“ uviedla vo štvrtok samosudkyňa krajského súdu.

Celá kauza sa začala ešte v máji 2012. Trnka svojím listom umožnil prevod bytového domu v Bernolákove, ktorý bol zablokovaný Úradom špeciálnej prokuratúry. Prípad vyšetrovala polícia. Podľa nej však nešlo o trestný čin a vec postúpila disciplinárnej komisii.

Trnku na súde zastupovala jeho bývalá podriadená z Generálnej prokuratúry Eva Mišíková. Súd žiadala o zrušenie rozhodnutia disciplinárky a o vrátenie veci na nové konanie. Po pojednávaní uviedla, že takýto výsledok očakávala. "Toto rozhodnutie považujem za zákonné, správne,“ povedala.

Podľa nej prípad dostala najskôr jedna disciplinárna komisia. Jej predseda bol dlhodobo práceneschopný, preto vec posunulo vedenie prokuratúry inej komisii. Neskôr sa podľa Mišíkovej na zásah námestníka Generálnej prokuratúry pre trestný úsek prípad vrátil opäť pôvodnej komisii, ale s tým, že v nej generálny prokurátor Jaromír Čižnár vymenil predsedu za náhradníčku a vymenil aj jedného člena. Podľa Trnkovej obhajkyne nie je možné predsedu disciplinárky nahradiť, ale vec mala riešiť nasledujúca komisia. "Až zásahom vedenia prokuratúry došlo k tomu, že sa to vrátilo nefunkčnej disciplinárnej komisii, čo nedáva právny zmysel ani zmysel z hľadiska zdravého sedliackeho rozumu,“ povedala vo štvrtok Mišíková.

Podľa prokuratúry však nedošlo k úkonom, ktorými by bola spochybnená legitimita komisie. "Doktor Trnka počas celého konania pred disciplinárnou komisiou ani jej zloženie, ani spôsob pridelenia jeho veci, nenamietal,“ uviedla vo štvrtok hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Prokuratúra za absurdné považuje aj tvrdenie sudkyne, že predsedu komisie nie je možné nahradiť iným členom, navyše v prípade dlhodobej práceneschopnosti predsedu komisie.

O zbavení Trnku prokurátorskej funkcie rozhodla disciplinárna komisia minulý rok v novembri. Dôvodom bola skutočnosť, že napísal list, na základe ktorého správa katastra umožnila prevod zablokovanej bytovky v Bernolákove na firmy blízke podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Špeciálna prokuratúra pritom narábanie s domom zakázala. Trnka aj vo štvrtok pred súdom povedal, že si za svojím konaním stojí. „Ľútosť môže nastať vtedy, keď som si vedomý niečoho, čo som spravil veľmi zle. Nie som si vedomý, že by som niekoho poškodil. Ani som taký úmysel nemal,“ poznamenal.

Súd však jeho skutok nevyhodnocoval. Aj na túto skutočnosť prokuratúra vo štvrtok poukázala. "Veríme, že pán Trnka sa bude zúčastňovať úkonov pred disciplinárnou komisiou bez toho, aby sa snažil obštrukciami dosiahnuť premlčanie disciplinárneho konania,“ doplnila prokuratúra. Podľa našich zistení by skutok Trnku mohol byť premlčaný asi o štyri mesiace.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #súd #Glance House #Dobroslav Trnka