Revolúcia v darčekoch? Ponožky nahrádza adrenalín

Manželovi masáž chrbtice, dcére kurz kreslenia a synovi jazdu na pretekárskom okruhu. Postupom času sa nemení len vianočné počasie, ale aj darčeky pod stromčekom. Medzi pulóvrami a knihami sa čoraz viac objavujú poukazy na rôzne zážitkové akcie. Jednotkou sú školy šmyku či pilotovanie lietadla.

19.12.2014 16:00
padák, skok, padákom, tandemový zoskok,... Foto:
K obľúbeným zážitkovým darčekom patrí aj zoskok padákom.
debata (1)

Nevšedný darček objednala svojmu priateľovi aj Trnavčanka Soňa. „Zbožňuje adrenalín a rád sa prekonáva, preto mi napadlo dať mu zoskok padákom. Na internete som našla niekoľko dobrých ponúk. Určite sa poteší, každý rok si dávame originálne darčeky. A tento môže použiť kedykoľvek, keď bude dobré počasie,“ hovorí Soňa. Za zoskok zaplatila 89 eur a zvažuje ešte poukaz na masáž.

Zoskoky z lietadla, bungee jumping, let rogalom či simulátor voľného pádu dostávajú muži spomedzi zážitkov najčastejšie. „Ale tiež vyhliadkové lety či jazdy na luxusných autách, ako sú Ferrari a Porsche. Tí, čo majú peniaze, si doprajú dobrodružstvo podľa svojich predstáv,“ hovorí Ronald Tančár, projektový manažér vyhľadávača Zľavomania.sk, ktorý zhromažďuje ponuku rôznych zľavových portálov.

Ženy uprednostňujú skôr masáže, víkendové wellness pobyty či rôzne skrášľovacie procedúry. „Výborne sa však predávajú aj kurzy, napríklad kurzy kreslenia či fotografie. Z akčnejších je to kurz prežitia či potápania,“ vymenúva Svetlana Tarageľová, riaditeľka zľavového portálu ZľavaDňa.sk. Väčší záujem o zážitky zaznamenávajú pred každými Vianocami, hitom tých súčasných je podľa nej simulátor voľného pádu. Pri tejto atrakcii sa človek v špeciálnej letovej komore dostane nad zem pomocou silného ventilátora a vychutnáva si pocit voľného pádu. Cena za tento „úlet“ sa začína od 30–40 eur za dve minúty.

Nováčikom sú aj adrenalínové „escape“ hry. Skupina ľudí sa v nich musí vyslobodiť z izby tým, že vyrieši množstvo hádaniek a úloh. Tieto hry sú inšpirované hororovými filmami, v ktorých sa po 60 minútach miestnosť uzavrela a všetci zomreli. Vstup do takejto izby dala vlani svojim kamarátom aj Bratislavčanka Lenka. „Na začiatku som mala trochu strach, či sa nestrápnime. Predsa len, išlo o logiku a rôzne hádanky. Každá jedna vyriešená úloha nás však hnala vpred. Keď sa otvorili dvere a my sme sa ,vyslobodili', bola to čistá radosť,“ spomína Lenka.

Nákup rôznych atrakcií rastie pred sviatkami dvoj- až trojnásobne. „Zážitky a cestovanie nám spolu tvoria až 70 percent objemu predaja. Zvyšok je tovar a móda. K najobľúbenejším sezónnym produktom patria rôzne fotoprodukty, či už obraz na plátne vytvorený z vlastných fotografií, fotokniha alebo kalendár,“ uvádza Rastislav Benka, marketingový manažér zľavového portálu Zľavomat.sk. Ľudia neváhajú za zážitky zaplatiť od 10 až do niekoľko stoviek eur. Ide im najmä o kvalitu dobrodružstva, ktoré musí byť zaujímavé a oproti ostatným nevšedné.

„Zážitok je na celý život. Štandardný darček sa buď vypije, odloží a o pár dní si človek ani nespomenie, čo dostal. O zoskoku či rýchlej jazde rozpráva ešte najbližší mesiac. Navyše, dá sa zohnať už od niekoľkých eur,“ uzatvára Tančár.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #darček #vianočný darček #darčeková poukážka #zážitkový darček