Sulík: Nepadli sme na eurovale, Radičovej sa chceli zbaviť

Vláda Ivety Radičovej podľa predsedu SaS Richarda Sulíka nepadla na rozdielnom postoji pravicových strán k eurovalu, ale preto, lebo vtedajší predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa chcel zbaviť premiérky Ivety Radičovej.

20.12.2014 13:30
Richard Sulík, euroval Foto:
Richard Sulík a Mikuláš Dzurinda (v pozadí).
debata (138)

„Tam išlo o to, aby sa Dzurinda zbavil Radičovej. Skúšal to pri generálnom prokurátorovi, nevyšlo. Daňový úrad Košice, nevyšlo. Keby sme cukli pri eurovale, nájde si štvrtú vec,“ povedal Sulík.

„Spravili sme obrovskú začiatočnícku chybu. My sme mali minútu pred hlasovaním odísť zo sály. Všetkým by bolo úplne zrejmé, že si páchajú rituálnu samovraždu. Oni, nie my,“ dodal líder liberálov.

Keby Dzurindovi išlo o euroval, odsúhlasí ho podľa Sulíka so Smerom. „Presne tak isto, ako si v roku 2005 odsúhlasil so Smerom Lisabonskú zmluvu. Vtedy KDH povedalo, že za ňu nebude hlasovať. Lisabonská zmluva je podľa mňa dôležitejšia ako euroval, lebo na tom funguje celá EÚ. Padla na tom vláda? Spájal to niekto s vyslovením dôvery vláde? Nikto,“ vysvetlil predseda SaS.

Hlasovanie o eurovale vraj bola intrigánska hra

Vtedajšiu situáciu pred hlasovaním o eurovale považuje Sulík za veľkú intrigánsku hru. „Vraveli sme, ak si nedokážete predstaviť, že Bruselu poviete nie, v poriadku, nech sa páči, ale my sa pod to svinstvo nepodpíšeme. Keby to boli akceptovali, môžeme fungovať dodnes,“ vyslovil sa predseda SaS.

Zdôraznil, že Radičovej vláda padla aj preto, že sa nedodržiavali dohody. „Dohoda bola jasná. To, čo je v programovom vyhlásení vlády, to platí, s tým súhlasia všetky štyri strany. To, čo tam nie je, s tým musia všetky štyri strany súhlasiť. Keby sa tieto dohody držali, ako sa držali napríklad pri zákaze nedeľného predaja, vtedy s tým došlo KDH, my sme s tým nesúhlasili, koaličná rada to zmietla zo stola. Keby sa dohody dodržiavali aj v európskych témach, tak nie je žiaden problém, vládneme ďalej,“ poznamenal Sulík.

Líder liberálov si myslí, že ak vznikne znovu pravicová koalícia aj za účasti SaS, tak sa ako partneri už budú poznať. „Budú vedieť, že ak pol roka rozprávame, že za to hlasovať nebudeme, myslíme to vážne. Lebo oni tomu neverili do posledného momentu,“ uzavrel Sulík.

Predseda SaS pripomína, že SDKÚ mala pred voľbami v roku 2010 k eurovalu podobný postoj ako SaS. „Hovorili to isté, čo my. Keď otočia v zásadnej veci po voľbách, to nemôže byť naša vina,“ konštatoval Sulík. Samotný euroval považuje za strašné svinstvo, ktoré zaviazalo Slovensko na mnohomiliardové záruky, ktoré sú bezpodmienečné a neodvolateľné.

„Ja nechápem, ako môže súdny človek s niečím takým súhlasiť. Ale oni boli všetci tak zblbnutí. Len to už dnes nie je téma. Ukázalo sa, že euroval je celý zbytočný, lebo európska centrálna banka rovno povedala, že vykúpi všetky dlhopisy, keď to nebudú schopné splatiť tie krajiny, čo je ešte väčšie svinstvo. To pokojne môže byť likvidačné pre našu spoločnú menu, nie teraz, ale o pár rokov, keď sa toho nakopí dostatok,“ dodal.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #pravica #Richard Sulík #euroval #Mikuláš Dzurinda #Iveta Radičová