SAV si bude hľadať šéfa aj jednotu

S novým predsedom, ktorého by mali zvoliť 7. januára, vkročí do ťažkého roka Slovenská akadémia vied.

21.12.2014 16:00
SAV, Pastorek Foto: ,
Členovia Snemu Slovenskej akadémie vied vo štvrtok večer hlasovali za odvolanie predsedu Jaromíra Pastoreka (na snímke). Nového šéfa by si mali voliť 7. januára.
debata (8)

Kto sa stane nástupcom Jaromíra Pastoreka na čele najväčšej vedeckej inštitúcie na Slovensku, zatiaľ nie je jasné. Členovia Snemu SAV, ktorý vo štvrtok večer schválil návrh na odvolanie Pastoreka, o tom zatiaľ nechcú špekulovať.

Novým šéfom Akadémie sa podľa zákona môže stať niektorý z 15 členov predsedníctva. Tých je od štvrtka, po tom čo Pastorek z neho odstúpil, o jedného menej. Vedci teraz rokujú o tom, či treba do voľby nového predsedu SAV zvoliť aj nového člena predsedníctva, alebo nie.

Zmena nastala aj na postoch „parlamentu“ Akadémie, teda vo vedení Snemu. Jeho predseda po hlasovaní o odvolaní Pastoreka odstúpil a s ním aj všetci členovia vedenia. „Ako hlavný dôvod odvolávania Pastoreka sa uvádzala zlá komunikácia. A tieto dôvody podľa mňa nie sú len problémom predsedu,“ povedal Ján Sedlák k svojmu rozhodnutiu odstúpiť z vedenia Snemu.

Snem však ešte vo štvrtok večer zvolil nový výbor a za svojho predsedu Karola Marholda z Botanického ústavu SAV. Ten teraz bude musieť doručiť návrh na odvolanie Pastoreka ministerstvu školstva, čo by chceli urobiť do Vianoc. Až minister dá potom návrh na odvolanie prezidentovi. Pokiaľ Andrej Kiska Pastoreka neodvolá, ten zostáva formálne naďalej šéfom Akadémie.

O tom, kto by mohol byť novým predsedom SAV, nechcel Marhold špekulovať, ani dávať svoje tipy. „Pošleme oznam všetkým členom predsedníctva a predpokladáme, že niektorí z nich sa prihlásia. Nemyslím si, že by výbor snemu mal mať nejakých kandidátov, to by asi nebolo korektné,“ povedal Marhold pre Pravdu.

Dôležité v tejto situácii podľa neho bude, aby výmena na poste predsedu Akadémie prešla hladko, bez zbytočných komplikácií. Od nového predsedu pritom očakáva, že Akadémiu, v ktorej sa pri odvolávaní Pastoreka prejavili vnútorné rozpory, dá opäť dohromady.

„Myslím si, že nový predseda bude musieť spojiť, povedal by som, jednu a aj druhú stranu. Teda tú, čo hlasovala za odvolanie, aj tú druhú,“ zdôraznil Marhold. Budúci šéf by sa podľa neho mal snažiť nájsť najefektívnejší spôsob spolupráce vo vnútri Akadémie. „Je v nej veľa múdrych ľudí, prečo by sme sa nemohli dohodnúť,“ dodal.

Upokojenie situácie vo vnútri SAV je podľa neho veľmi dôležité aj preto, že ju čaká veľmi ťažký rok. Pripravuje sa transformácia jej ústavov na verejné výskumné inštitúcie, čím sa im má umožniť získavanie zdrojov aj v rámci spolupráce s firmami. V praxi to však znamená aj riešenie rôznych pracovnoprávnych a majetkových vecí. Zmena pritom mala začať platiť už o rok.

Návrh pripraveného zákona zároveň dáva predpoklady na zlučovanie jednotlivých organizácií SAV. V súčasnosti tam funguje takmer 60 rozpočtových a príspevkových organizácií. Tie sa podľa Pastoreka mali zlúčiť do 12 verejných výskumných inštitúcií, trinástou mal byť servisný úrad. Neželal si zánik nijakého ústavu, upozorňoval však, že zlučovanie ústavov je ekonomicky výhodnejšie.

Práve zmena terajších ústavov na verejnovýskumné inštitúcie a spôsob jej prípravy vyvolala u mnohých vedcov nevôľu, ktorá viedla až k schváleniu návrhu na odvolanie Pastoreka. Kritici mu pritom vyčítali najmä spôsob komunikácie vo vnútri Akadémie a slabú argumentáciu pri vyjednávaní rozpočtu pre SAV.

Podľa Pastoreka najvážnejší dôvod, prečo snem schválil návrh na jeho odvolanie, bolo to, že nie všetci sa stotožnili s transformáciou. „Hlavnou úlohou Akadémie je nájsť niekoho, kto zabezpečí integritu,“ povedal Pastorek po hlasovaní v Sneme. Ako dodal, o funkciu predsedu Akadémie sa už nemienil v ďalšom funkčnom období uchádzať. Pripomenul ale, že nie je vylúčené, že voľba predsedu sa bude opakovať možno už o rok pri chystanej transformácii ústavov SAV na verejné výskumné inštitúcie.

A aké sú jeho plány do budúcnosti? „Mám množstvo koníčkov a pre mňa najväčší je veda. Teším sa, že sa budem môcť venovať tomu, čo ma baví a kde uvidím reálne výsledky. Svet vedy je taký fascinujúci, a ten mi nezoberie žiadne rozhodnutie Snemu,“ uzavrel Pastorek po odchode z mimoriadneho Sne­mu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská akadémia vied #Jaromír Pastorek