Vianoce budú v nižších polohách takmer bez snehu

Tohtoročné Vianoce budú v nižších a stredných polohách takmer bez snehu, informoval meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavol Beránek.

21.12.2014 11:51
debata

„Na severe očakávame sneh ojedinele aj v dolinách a kotlinách. Vo vysokých polohách budú Vianoce väčšinou biele,“ vysvetlil s tým, že na Štefana, teda 26. decembra, môže snežiť miestami aj v nižších polohách.

Cez vianočné sviatky by malo byť podľa jeho slov najskôr polojasno až oblačno s dennou teplotou od dvoch do 11 stupňov. „Neskôr očakávame ďalšie pribúdanie oblačnosti a na horách a postupne miestami aj v nižších polohách bude snežiť a ochladí sa,“ dodal.

Počas všetkých troch vianočných dní treba počítať s pomerne veterným počasím, a to najmä na horách.

Situácia v lyžiarskych strediskách sa od soboty zlepšila

Situácia v lyžiarskych strediskách sa od soboty 20. decembra mierne zlepšila, ochladilo sa. Na strednom Slovensku a Orave pripadlo dva až päť centimetrov nového snehu, informovala Ľubica Styková zo spoločnosti SITOUR. Vo vyšších polohách opäť začali umelo zasnežovať.

Na svahoch, ktoré sú aktuálne v prevádzke, sa nachádza 20 až 40 centimetrov prevažne technického snehu. V zimných areáloch Donovaly, Chopok sever a juh, Roháče – Spálená a Tatranská Lomnica sú dobré lyžiarske podmienky, Litmanová a Štrbské Pleso hlásia veľmi dobré podmienky. Prevádzka je čiastočná, no vzhľadom na počet návštevníkov v tomto období dostatočná.

Napríklad v Tatranskej Lomnici je otvorených šesť kilometrov svahov, na severnej strane Chopka približne päť, na Štrbskom Plese sú k dispozícii svahy Interski, Juniorská, Turistická a Esíčko.

V stredisku Roháče – Spálená spustili v piatok 19. decembra novú šesťsedačkovú lanovku. Zjazdovka, ktorá vedie z hornej časti strediska, je upravená zatiaľ v zúženom profile, okrem toho sa tu lyžuje na zjazdovkách v spodnej časti strediska.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #Vianoce