Na strednom a severnom Slovensku hrozí silný vietor

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok výstrahu druhého stupňa pred vetrom pre územie stredného a severného Slovenska.

22.12.2014 09:40
debata

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok výstrahu druhého stupňa pred vetrom pre územie stredného a severného Slovenska.

Rýchlosť vetra tu môže v nárazoch dosiahnuť 25 až 35 metrov za sekundu. Tento stav má trvať približne do utorňajšej polnoci. Pre zvyšné okresy na strednom a severnom Slovensku platí výstraha prvého stupňa.

Rýchlosť vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 20 až 25 metrov za sekundu. Tento stav má platiť rovnako do utorňajšej polnoci.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách môžu spadnúť lavíny

Na horách bolo v pondelok ráno zamračené, na mnohých miestach so slabým snežením, miestami hmlisto. V noci sa oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od –6° C do +1° C. Fúkal prevažne silný severozápadný vietor s rýchlosťou do 13 m/s, v nárazoch aj viac ako 25 m/s (90 km/hod.), informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Za posledných 24 hodín opäť pripadlo od 5 do 15 cm nového snehu. Za posledných 48 hodín pripadlo od 10 do 30 cm. Snehová pokrývka je vplyvom neustáleho silného vetra rozložená veľmi nerovnomerne.

Na záveterných svahoch je naviate 10 až 50 cm nového snehu a na hrebeňoch a rebrách je snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo podklad. Miestami sú na povrchu ľadové plochy. Výška snehu je výrazne podpriemerná, v stredných a vysokých polohách dosahuje 10 až 50 cm.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách od nadmorskej výšky 1 700 m naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách je nad hranicou 1 300 m malé lavínové nebezpečenstvo, t. j. 1. stupeň.

Lavínové nebezpečenstvo je však veľmi lokálne, platí najmä na záveterných južných, juhovýchodných, východných a severovýchodných svahoch, v strmých žľaboch a muldách a pod sedlami, kde je väčšie množstvo nového previateho snehu.

Na týchto miestach sú vytvorené snehové vankúše, dosky a preveje. Stabilita snehovej pokrývky je nízka. Pri dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky sa môžu uvoľniť menšie spontánne lavíny z nového suchého snehu najmä na záveterných svahoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #vietor #Vysoké Tatry #Západné Tatry #výstraha #Nízke Tatry #Lavína