Osemdesiatnici sa stali nadšenými žiakmi keramikárstva

Božena Haščičová má 82 rokov a nedávno si našla novú náplň života, keramickú tvorbu. Začala sa jej venovať v trenčianskom zariadení pre seniorov na Piaristickej ulici. Zatiaľ sa učí len prvé kroky na ceste ku keramikárskemu majstrovstvu, spolu s ňou ďalšia desiatka klientov tohto zariadenia.

22.12.2014 14:00
dôchodcovia, keramika Foto: ,
V trenčianskom zariadení pre seniorov na Piaristickej ulici robia dôchodcovia prvé kroky na ceste ku keramikárskemu majstrovstvu.
debata

„Kým som sem neprišla, nemala som ani potuchy, ako sa keramika robí. Nebyť tohto, neviem, čo by som robila, asi by som sa len dívala z okna. Je to úžasná náplň života, veľmi mi sedí, doslova som sa našla v keramickej tvorbe,“ priznáva Božena Haščičová, ktorú už nohy neposlúchajú a chôdza jej robí problémy. Ako ďalej dodáva, nepredpokladala, že po rokoch samoty si nájde takúto dobrú spoločnosť.

Dielňu vytvorili v zariadení pre seniorov pred dvoma mesiacmi. Krúžok vedie Dagmar Kubinská, sociálna pracovníčka, ktorá sa keramike venuje päť rokov. Starkí, ktorí sú v pozícii jej žiakov, nešetria chválou, hovoria o nej ako výbornej vedúcej, ktorá vie človeka vtiahnuť do tvorby a dokáže každého rozveseliť. A rovnako pekne hovorí vedúca o členoch krúžku.

„Klientov, čo sem chodia, táto práca napĺňa, a tak to baví aj mňa. Sú úžasní a robia krásne výrobky. Viem podľa seba, že človek získa časom určitý grif, a potom to už ide. Začínali sme v predvianočnom období, a tak sme sa sústredili na vianočné ozdoby,“ povedala Dagmar Kubinská. Hlinu najskôr vyvaľkajú a potom pomocou kovových foriem vykrajujú rôzne tvary. Tie treba ozdobiť a potom vypáliť v peci. A pretože starší ľudia už nemajú ruky také spoľahlivé, ako by chceli, vymysleli si na ozdobovanie fintu. Do rozvaľkanej hliny vtlačia nejakú čipku, tá zanechá krásny odtlačok a ozdobný reliéf je hotový.

„Je to to isté, ako keď pečiete keksy, tiež ich vykrajujete, zdobíte a pečiete. Čo je najťažšie, keď chce človek vyrobiť takúto peknú keramiku? Nesmú sa vám triasť ruky, to je po sedemdesiatke problém, a potrebujete fantáziu, vymyslieť tvar a potom aj maľovaný vzor. Treba nad tým nejaký čas rozmýšľať, ale času tu máme dosť,“ usmieva sa 73-ročná Helena Urbanová Marta Sapáková má 88 rokov a vraví, že spočiatku sa navzájom predbiehali, kto aký vzor vymyslí a akú ozdobu spraví.

Predpokladá, že po týchto drobnostiach začnú robiť aj zložitejšiu keramiku, napríklad nejaké hrnčeky alebo misky. Ich vedúca prezradila, že má pre krúžok pripravené niečo špeciálne. Starkí by mohli začať vyrábať veľkonočné misky, v ktorých budú keramické ozdoby s veľkonočnou tematikou.

Zamestnanci zariadenia nepredpokladali, že keramikárska dielňa bude mať taký úspech. Pôvodný zámer bol taký, že drobné keramické predmety využijú v zariadení na vzájomné obdarovávanie klientov. Výrobkov sa však nazhromaždilo veľké množstvo. A tak si zariadenie pre seniorov otvorilo na Vianočných trhoch v Trenčíne svoj vlastný stánok.

„Mesto nám vyšlo v ústrety a stánok nám poskytlo bezplatne na tri dni. Komu sa výrobky zapáčili, mohol si ich zobrať a podľa svojho uváženia dobrovoľnou sumou finančne podporiť takúto činnosť. Touto formou sme vyzbierali 269 eur,“ dodal Ladislav Pavlík, riaditeľ Sociálnych služieb v Trenčíne.

Starkí si mohli sami určiť, na čo peniaze využijú. Rozhodli sa, že za ne nakúpia nový materiál do keramikárskej dielne a väčšiu časť zbierky využijú na zorganizovanie dvoch zájazdov. Jeden bude do divadla, druhý by mal byť poznávací, niekam do okolia, napríklad do Bojníc, Nitry či Bratislavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Dôchodcovia #seniori #vianočné trhy #remeslo #keramika