Slováci cez Vianoce prispievajú na charitu menej

Slováci počas vianočných sviatkov prispievajú na charitu menej ako počas roka. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu, ktorý na vzorke 4-tisíc respondentov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Bulharska robila agentúra Ipsos.

22.12.2014 11:20
debata (4)

Ako vyplynulo z prieskumu, počas Vianoc sa rozhodne prispieť na charitu približne 46 percent Slovákov. V priebehu roka tak urobí až približne 56 percent opýtaných.

Podobne sú na tom aj Česi. Počas Vianoc na charitu prispieva približne 40 percent Čechov, zatiaľ čo počas zvyšku roku až 61 percent. Poliaci a Bulhari sú podľa prieskumu štedrejší. Bez ohľadu na sviatky prispievajú na charitu až tri štvrtiny z nich.

Najčastejšie ľudia prispievajú deťom. Druhou najviac obdarovanou skupinou sú seniori, nasledujú zvieratá a najmenej respondentov lákajú zbierky spojené s pomocou životnému prostrediu.

Spolu s Bulharmi uprednostňujú Slováci najmenej náročný spôsob pomoci, a to formou darcovských SMS. Takzvané DMS posiela 42 percent Slovákov a 46 percent Bulharov. Česi skôr pošlú finančný príspevok priamo na účet konkrétnej dobročinnej organizácie. Podľa prieskumu ich tak robí 32 percent.

Poliaci zase najradšej kúpia a následne darujú konkrétny produkt. Podľa prieskumu tento spôsob preferuje 39 percent z nich. Väčšina Slovákov dá v priemere na charitu do 10 eur.

Len sedem Slovákov zo sto siahne do peňaženky hlbšie a na charitu daruje viac ako 20 eur. Najštedrejší sú v tomto smere Bulhari, z ktorých rovnakú sumu daruje približne každý tretí človek.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #charita #Vianoce