November 2014: Odišli Paška a Zvolenská, vo voľbách bodoval Smer a nezávislí

Pre kauzu predraženého CT prístroja opustili svoje posty ministerka Zuzana Zvolenská, predseda parlamentu Pavol Paška a podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová.

30.12.2014 06:03
Pavol Paška Foto: ,
Pavol Paška.
debata

CT prístroj nemocnica vysúťažila za 1,6 milióna eur, hoci podobný prístroj obstarala nemocnica v českom Havlíčkovom Brode v prepočte na eurá za 540 tisíc. Prístroj mala dodať firma Medical Group. Tá sa obhajovala, že súťaž bola v súlade so zákonom a že ponúkla najnižšiu cenu.

Politickú zodpovednosť za kauzu prebrala ministerka Zuzana Zvolenská, ktorú vo vláde nahradil jej štátny tajomník Viliam Čislák. Takisto sa miesta podpredsedníčky parlamentu vzdala Renáta Zmajkovičová zo Smeru, ktorá bola šéfkou dozornej rady piešťanskej nemocnice.

Zuzana Zvolenská. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Zuzana Zvolenská Zuzana Zvolenská.

Prekvapujúci bol odchod Pavla Pašku. Ten vzdanie sa funkcie oznámil krátko po komunálnych voľbách. Opozícia ho obviňovala, že stojí za sporným obchodom. Paška bol v minulosti spoločníkom v Medical Group. Bránil sa tým, že s firmou nemá nič spoločné a odišiel z nej ešte v roku 2002.

Tlak na Paškov odchod bol čoraz silnejší. Opozícia ho chcela odvolať a pred jeho domom v Košiciach časť opozície zorganizovala protestný míting. Pašku v kresle predsedu parlamentu nahradil minister školstva a podpredseda Smeru Peter Pellegrini.

Ďalšie udalosti novembra 2014

Kiska vyhlásil referendum o rodine

Prezident Andrej Kiska vyhlásil referendum o ochrane rodiny, ktoré sa uskutoční 7. februára 2015. Referendum žiadala vypísať Aliancia za rodinu, ktorá za jeho vyhlásenie vyzbierala vyše 400-tisíc podpisov. Kiska dal štyri otázky pre pochybnosť, či sa nedotýkajú ľudských práv, posúdiť Ústavnému súdu. Ten rozhodol, že tri zo štyroch otázok sú v súlade s ústavou.

Prvá otázka sa ľudí pýta na súhlas s tým, aby sa manželstvom nazýval len zväzok muža a ženy. Druhá otázka podporuje zákaz adoptovať si deti pre páry rovnakého pohlavia. Posledná otázka dáva rodičom možnosť odmietnuť účasť dieťaťa na hodinách, kde sa preberá sexuálna výchova a eutanázia. Viacerí ústavní právnici a ľudskoprávni aktivisti upozorňovali, že otázky diskriminujú sexuálne menšiny.

V obciach bodovali Smer a nezávislí

Komunálne voľby boli víťazné pre stranu Smer a nezávislých kandidátov, straty zaznamenali pravicové strany. Nezávislých predstaviteľov obcí a miest je po novom 1 104 a nezávislých poslancov 6 000. Smer obsadil 847 starostovských miest, čo bolo o 370 kresiel viac ako pred štyrmi rokmi. V zastupiteľstvách Smer zastupuje 5 123 poslancov. Celkovo sa voľby uskutočnili vo viac ako 2 900 sídlach.

Volebná účasť dosiahla 48,34 percenta... Foto: Ivan Majerský, Pravda
komunalne volby 2014 Volebná účasť dosiahla 48,34 percenta oprávnených voličov.

Najsledovanejšie boli najmä krajské mestá. Smer si udržal kreslá primátorov v Košiciach, Žiline a Nitre. Naopak, v Bratislave neuspel úradujúci primátor Milan Ftáčnik s podporou vládnej strany. Pravicová koalícia sa presadila len v Prešove, kde uspela Andrea Turčanová, ktorú nominovalo KDH. V Trnave, Trenčíne a Banskej Bystrici ľudia poslali na čelo radníc nezávislých kandidátov. Volebná účasť bola bez prekvapení a výrazne sa neodlišovala od predchádzajúcich volieb. K urnám prišlo 48,34 percenta oprávnených voličov.

Protagonisti slovenského vína

V novembri oslávil sedemdesiatku známy slovenský vinár Miroslav Petrech, živá legenda slovenského vinárstva. Pravda pri príležitosti jeho životného jubilea usporiadala v Chateau Belá, ktorého vínnym vladárom je Petrech, degustáciu najlepších slovenských rizlingov. Zišli sa na nej špičky slovenského vinárstva na čele s profesorom Fedorom Malíkom, Ondrejom Korpásom a Vladimírom Mrvom.

Najlepším vínom degustácie sa stal Riesling 2001, ktorému Robert Parker, americká degustátorská ikona, udelil veľkú zlatú medailu ako vôbec prvému a doteraz jedinému vínu z bývalého Československa. Aj po trinástich rokoch života si víno uchovalo fantastickú živosť, je to jednoducho skvost medzi vínami.

Prvou slovenskou enologičkou, ktorej Rakúska vinárska akadémia udelila titul Weinakademiker, je od novembra Edita Ďurčová. V rakúskom Eisenstadte ju zároveň ocenili aj za najlepšie výsledky v teoretických skúškach a za najlepšie celkové študijné výsledky. Odmenou bolo udelenie ročného štipendia od Rakúskej vinárskej marketingovej agentúry, ktoré zahŕňa pozvanie na úvodný seminár prestížnej kvalifikácie Master of Wine. Ďurčová je skúsenou medzinárodnou degustátorkou. Ako jediná enologička zo Slovenska (a súčasne z bývalého Československa) je aj držiteľkou prestížneho medzinárodného diplomu WSET, ktorý udeľuje Wine & Spirit Education Trust, Londýn.

debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Zuzana Zvolenská #Pavol Paška #Medical Group SK #CT prístroj #ročenka 2014