August 2014: Enel predával podiel v elektrárňach

Taliansky Enel v auguste priznal, že jeho 66-percentný podiel v Slovenských elektrárňach je na predaj. Za akcie dal investor v roku 2006 pri privatizácii 840 miliónov eur a teraz bol podiel ocenený aj s dlhmi na 3,6 miliardy eur. Predbežnú ponuku na kúpu akcií Slovenských elektrární dostal Enel ku koncu roka 2014 od troch investorov.

30.12.2014 06:09
Enel, Slovenské elektrárne Foto: ,
Ponuku na kúpu akcii Slovenských elektrární dostl Enel zatiaľ od troch investorov.
debata

V hre mali byť teoreticky ešte ďalší dvaja. Išlo o fínsky Fortum a čínsku China National Nuclear Corporation. Naopak, záujem oficiálne potvrdili Slovnaft (z maďarskej skupiny MOL) spolu s maďarským štátnym podnikom MVM. Ponuky podali aj český ČEZ a český EPH. O možnej kúpe akcií hovorila aj slovenská vláda, ale s ponukou váhala. V decembri však kabinet prekvapujúco vypovedal elektrárňam zmluvu o prevádzkovaní Vodnej elektrárne Gabčíkovo, a to s účinnosťou od marca 2015.

Záujemcovia o podiel v elektrárňach s Gabčíkovom počítali, čo celý tender skomplikovalo. Enel zároveň naznačil, že podiel v SE nepredá s cieľom znížiť dlhy za každú cenu. Alternatívou mal byť predaj časti akcií v španielskej Endese. Tie boli v roku 2014 tiež na predaj a Enel chcel takto získať 3,1 mld. eur.

Ďalšie udalosti augusta 2014

Dramatické zatýkanie policajta trvalo 11 hodín

Niekoľkohodinová nočná dráma, obrnený transportér v uliciach, uzavreté časti mesta, desiatky policajných špecialistov, vyjednávač, ale i streľba, pri ktorej bol zranený policajt a postrelený podozrivý páchateľ. Takto to vyzeralo v noci z 5. na 6. augusta, keď policajti v Liptovskom Mikuláši po 11 hodinách obliehania zadržali bývalého kolegu, ktorý sa ozbrojený zabarikádoval v dome rodičov a odmietal sa vzdať.

Expolicajt vyhlásil, že je nevinný, no viac... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
súd, kukláči Expolicajt vyhlásil, že je nevinný, no viac pred súdom odmietol vypovedať.

Kedysi úspešného kriminalistu hľadali skoro rok, pretože ho vinili z viacerých ozbrojených lúpeží. Za prepad poštového vozidla a lúpeže v troch predajniach potravín, ktoré mal spáchať aj s ďalšími štyrmi páchateľmi v Liptove, sa šesť týždňov po zatknutí 31-ročný Ján Antoška postavil pred súd. Ak ho senát uzná vinným, môže ísť do väzenia na 7 až 12 rokov. No za augustovú prestrelku pri zatýkaní, po ktorej polícia začala trestné stíhanie za pokus o vraždu policajta, mu hrozí až 25-ročný trest. Expolicajt vyhlásil, že je nevinný, no viac pred súdom vypovedať odmietol. Prvý rozsudok, ktorý sa bude týkať štyroch lúpeží, by mal zaznieť pred Vianocami, ďalšie prípady ešte policajti vyšetrujú.

Slovensko poslalo plyn Ukrajine

V auguste začalo posielať Slovensko plyn na Ukrajinu napriek výhradám zo strany Moskvy. Išlo o dennú dodávku 27 miliónov kubíkov plynu, čo malo spolu s objemom z Maďarska a Poľska pokrývať približne štvrtinovú spotrebu plynu na Ukrajine. Asi týždeň potom ohlásili krajiny ako Poľsko a Slovensko znížené dodávky plynu cez Ukrajinu z Ruska. Majoritný slovenský štátny dodávateľ plynu SPP informoval, že počas ôsmeho dňa po spustení reverzu dostal o desať až 25 percent plynu menej, ako žiadal.

Dodávky plynu sa počas niekoľkých dní postupne znížili na polovičné množstvo oproti dopytu. Maďari reverzný tok na Ukrajinu zastavili koncom septembra. Ako dôvod uviedli potrebu pokryť očakávané vyššie potreby vnútorného maďarského trhu. Ruský Gazprom na sťažnosti slovenskej strany uviedol, že tok plynu na Slovensko je stabilný.

Slovenský Eustream, naopak, zvýšil kapacitu pre objem plynu na Ukrajinu na 31,5 miliónov kubíkov denne. Ukrajina odoberala plyn zo západu po tom, čo v júni prestala odoberať plyn z Ruska. Po uhradení časti dlhu Gazpromu za minulé dodávky plynu a zaplatení za plyn vopred sa Ukrajine dočkala plynu z Ruska 9. decembra. Situácia s dodávkami z východu na Slovensko sa po tejto udalosti nevylepšila a SPP tak musel odoberať viac plynu zo západu.

Strieborní atléti vyrovnali dvadsaťročné štatistiky

Slovenská atletika prežila historicky najúspešnejší šampionát. Na majstrovstvách Európy v Zürichu získala 28-členná výprava dve strieborné medaily, čím vyrovnala počet slovenských cenných kovov za ostatných dvadsať rokov. Chodec Matej Tóth dosiahol životný úspech na päťdesiatkilo­metrovej trati v osobnom rekorde 3:36:21. V súťaži kladivárok zahviezdila Martina Hrašnová výkonom 74,66m.

Matej Tóth a Martina Hrašnová. Foto: Robert Hüttner, Pravda .
Matej Tóth, Martina Hrašnová Matej Tóth a Martina Hrašnová.

Vlček s Tarrom ovládli ovládli kanoistický svet

Pred svetovým šampionátom v Moskve dúfali v jednu medailu. Domov sa vrátili s dvoma. Zlatými! Erik Vlček a Juraj Tarr previedli na MS v rýchlostnej kanoistike famóznu formu. V dvojkajaku triumfovali na olympijskom kilometri aj päťstometrovej trati. „Výborne sme vyladili formu na vrchol sezóny. S Erikom sme perfektne zohraní a ťažíme z bohatých skúseností. Sme veľmi silní mentálne. Pred štartom nepodliehame stresu,“ vravel Juraj Tarr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Enel #energetika #ročenka 2014