Máj 2014: Víchrica dala lesom k. o.

V máji čelili lesníci jednej z najväčších kalamít za posledných desať rokov. Víchrica, ktorá zasiahla Oravu, Horehronie, Gemer a Šariš, povalila dva milióny stromov a k tomu ďalších 120-tisíc vo Vysokých Tatrách.

30.12.2014 06:16
víchrica, stromy, les, kalamita Foto: ,
Lesníci sa museli prednostne sústrediť na vyťaženie kalamitného dreva.
debata

Prírodný živel donútil lesníkov zmeniť ťažbu dreva. Prednostne sa museli sústrediť na vyťaženie polámaných a vyvrátených stromov. Rozsah ťažby, ktorú museli vykonať len v Lesoch SR, dosiahol zhruba polovicu celoročnej ťažby.

Na rozdiel od bóry spred desať rokov, ktorá ničila vo Vysokých Tatrách predovšetkým smreky, smrekovce a borovice, boli v máji zničené najmä bukové porasty. V dôsledku dažďov bola pôda silno podmočená a vietor vyvalil buky aj s koreňmi. Na zemi sa ocitlo okolo 800-tisíc kubických metrov listnatého dreva.

Vo Vysokých Tatrách májový vietor zničil aj mladý les, ktorý zacelil rany po novembrovej víchrici v roku 2004. Živel ukázal svoju nemilosrdnú silu a ničil všetko, čo mu stálo v ceste. Dovedna sa na zemi ocitlo 2,750 milióna kubických metrov dreva. Drevo mali lesníci spracovať do šiestich mesiacov od zaevidovania kalamity. Vo Vysokých Tatrách odhadol námestník riaditeľa ŠL TANAP-u, že vzhľadom na rozsah škôd sa pretiahne ťažba až do budúceho roka.

Májová víchrica nanovo pritiahla pozornosť verejnosti k tlejúcemu sporu medzi lesníkmi a ochranármi. Zákon o ochrane prírody obmedzuje spracovanie kalamitného dreva v lesoch s najvyšším stupňom ochrany.

Víchrica zasiahla Oravu, Horehronie, Gemer i... Foto: Andrej Barát, Pravda
víchrica, vyvrátené stromy Víchrica zasiahla Oravu, Horehronie, Gemer i Šariš.

Znalec tatranských lesov Milan Koreň upozornil, že si treba vziať poučenie z poslednej živelnej katastrofy z roku 2004. Jasne sa totiž ukázalo, že polámané stromy ponechané v lesoch sú príčinou rýchlejšieho množenia podkôrneho hmyzu, ktorý sa v pováľanom dreve rozmnožuje intenzívnejšie ako v stojacich stromoch. Koreň upozornil na to, že kým bóra zničila les na 12 600 hektároch, lykožrút následne zničil les takmer na 8-tisíc hektároch.

Ďalšie udalosti mája 2014

Šatan na MS v Minsku ukončil kariéru

Do olympijskej nominácie do Soči sa nevošiel, na MS v bieloruskom Minsku bol Miroslav Šatan kapitánom omladenej reprezentácie. Začala dobre, Česku podľahla v predĺžení, do štvrťfinále však nepostúpila. Aj preto, že poslednú tretinu proti Francúzsku prehrala 0:4 a zápas 3:5, hoci viedla 3:1. V histórii ostane, že Miroslav Šatan ukončil dlhoročnú a úspešnú kariéru vo víťaznom stretnutí (4:3) proti Dánsku. „Definitívne končím,“ zdôraznil.

Jasná súťaže ZOH 2022 neuvidí

Poľský Krakov odstúpil od kandidatúry na usporiadanie ZOH 2022. Súťaže v alpskom lyžovaní mali byť v slovenskom stredisku Jasná, no tento zámer stroskotal. Rozhodlo o tom referendum v Krakove – takmer 70 percent zúčastnených sa vyjadrilo proti ZOH, na referende sa zúčastnilo 35,96 percenta obyvateľov mesta. „Takúto šancu slovenský región dlho mať nebude,“ reagoval František Chmelár, šéf Slovenského olympijského výboru, na odstúpenie Krakova.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #živel #Miroslav Šatan #lesy #zimná olympiáda #víchrica #ročenka 2014