Minárik: Počas Vianoc sú cestujúci milší

Uponáhľaná a nervózna Bratislava sa upokojí, cesty sa vyprázdnia a ľudia sa viac usmievajú. Vianočné služby šoférov v bratislavskej MHD sú podľa jedného z nich, Dominika Minárika, iné.

25.12.2014 09:00
šofér, Dominik Minárik Foto: ,
Dominik Minárik.
debata

Vodiča električky práca cez sviatky neminie ani tento rok. Vďaka skráteným zmenám však stihne štedrovečernú večeru.

„Počas roka nás cestujúci často ani nepozdravia. V tomto období sú milší. Oslovia nás a zaželajú príjemné sviatky,“ rozpráva. Podľa neho by to tak malo byť po celý rok. „Cez sviatky so mnou raz cestovala pani so zákuskami. Oslovila ma, či by som nechcel jeden z nich ochutnať. Slušne som odmietol, ale ona namietala, vraj máme toho počas Vianoc dosť a jeden si zaslúžim. Bolo to milé,“ zaspomínal Minárik.

Vo vianočnom období opadne bežný zhon a cestujúci sú pokojnejší. „Pred Vianocami ľudia nakupujú, sú rozlietanejší, ale počas sviatkov to utíchne,“ opisuje predvianočnú atmosféru. Cestujúcich je menej, keďže ľudia, ktorí v hlavnom meste pracujú, odchádzajú za svojimi rodinami mimo Bratislavy. Spoje často využívajú starší ľudia, ktorí si nájdu čas na sviatočnú omšu.

Na službu počas sviatkov si už 34-ročný Bratislavčan zvykol, 24. decembra nastupuje o pol šiestej ráno a skončí poobede o pol druhej, keď ho vystrieda kolega. V električke má naladené svoje obľúbené rádio a spolu s ním si občas nejakú tú vianočnú pieseň pohmká. Na skutočný spev sa ešte neodvážil.

Vodiča električky robí pomaly už šiesty rok. Jeho práca ho napĺňa a sedavé zamestnanie si kompenzuje cvičením v posilňovni. Neodoprie si ho ani vo večerných hodinách, keď jeho kolegovia volia po náročnom pracovnom dni oddych. Šport majú v rodine, manželka je trénerkou modernej gymnastiky. Zaspomínal aj na časy svojho detstva, keď jeho otec pracoval rovnako ako on, aj počas sviatkov. K štedrovečernému stolu si zasadli vždy podľa toho, či mal rannú alebo popoludňajšiu zme­nu.

Tohtoročné Vianoce strávi Dominik Minárik po odjazdení služby s rodinou. „Mám dve malé dcéry a na sviatky máme doma vždy veselo,“ rozpráva. Na otázku, či sú už darčeky pripravené, sa len usmial. „Ježiško už hádam niečo prinesie,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Vianoce