Výrok Pašku o vyhratých voľbách bol nešťastný, priznal Maďarič

Výrok bývalého predsedu NR SR Pavla Pašku, ktorý zachytil mikrofón „Vyhraj voľby, môžeš všetko“, je podľa podpredsedu Smeru Mareka Maďariča nešťastný.

26.12.2014 12:44
Marek Maďarič Foto: ,
Marek Maďarič.
debata (50)

Nemyslí si však, že bol myslený tak, ako sa dá interpretovať. „Určite je však nešťastný, pretože nie je pravdou, že keď niekto vyhrá voľby, môže všetko. Keď niekto vyhrá voľby, získava zodpovednosť aj za to, aby riešil určité veci ústretovo k menšine, alebo opozícii a aby korigoval svoju moc oponentskými názormi,“ povedal.

Opozícia vyčíta Smeru aroganciu moci. Kontrolné úrady boli Smerom prisľúbené opozícii, ktorá ich však nedostala. „To sú veci, ktoré poukazujú maximálne na individuálne, ale nie systémové pochybenia. Opozícia dostala pozície dvoch podpredsedov parlamentu. Keď bol Smer v opozícii, pričom bol jednoznačne najsilnejšou stranou, z milosti dostal jednu pozíciu podpredsedu NR SR,“ povedal.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Úplne všetko nemôžeš.

Otázka nezvoleného nového predsedu NKÚ, nie je podľa neho úplne vina Smeru. „My sme vždy deklarovali, že toto miesto patrí opozícii. Tá však nepreukázala schopnosť zjednotiť sa za jedným menom, ktorého by preukázateľne všetci podporovali. Hádže to na Smer, aby sme my im zvolili jej kandidáta,“ konštatoval.

Podľa Maďariča tým, že je pri moci jedna strana, optika na zvládnutie moci je skreslená. „Pôsobí to ako monolit, ktorý drží moc v štáte o to viac, že Smer je veľmi úspešný aj v samospráve,“ konštatoval, pričom upozornil, že Smer potvrdil svoju pozíciu na úrovni starostov a primátorov, predtým tiež na úrovni županov. Tým pádom Smer má po celom Slovensku veľké množstvo reprezentantov, ktorí vykonávajú nejakú moc.

„Medzi množstvom týchto ľudí sa určite nájdu takí, ktorí nedokážu narábať s mocou úplne bez chyby. Väčšinou sa však s mocou narába tak, že sú rešpektované aj opozičné sily, alebo občiansky sektor. Nevidím to ako opozícia, že je tu nejaký diktát väčšiny. Teda aj otázku moci pri určitých chybách, ktoré sa stávajú, Smer zatiaľ dokázal uniesť,“ dodal.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Marek Maďarič #Pavol Paška