Na zdravotníckych pomôckach chcú šetriť aj súkromné poisťovne

Menej za špecializované zdravotnícke pomôcky plánujú nemocniciam v budúcom roku platiť aj súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union. Urobia tak po tom, čo takýto postup oznámila štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa.

28.12.2014 11:00
Marcel Forai Foto: ,
Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai.
debata (22)

Takúto reguláciu cien však môže urobiť len ministerstvo zdravotníctva, ktoré teraz skúma, či najväčšia zdravotná poisťovňa takýmto krokom neporušuje zákon. Dodávatelia zdravotníckych pomôcok tvrdia, že sa tak deje.

O znižovaní platieb za špecializované zdravotnícke pomôcky zo strany Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) informovala Pravda minulý týždeň. Poisťovňa si stanovila vlastné maximálne sumy, ktoré napríklad za umelé kĺby, kostné náhrady, defibrilátory či kanyly nemocniciam zaplatí. Na zozname je viac ako 2 200 špeciali­zovaných zdravotníckych pomôcok, ktoré keď nemocnice kúpia drahšie, ako uvádza zoznam, rozdiel im nepreplatí. Za neurostimulátor im napríklad nedá 22-tisíc eur, ako určuje kategorizačný zoznam schválený ministerstvom zdravotníctva, ale len 20 900 eur, čo je o vyše tisíc eur menej.

Generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcel Forai to obhajuje tým, že takto chce naučiť nemocnice šetriť. „Ak jedna nemocnica získa rovnakú pomôcku za nižšiu sumu, prečo by tak nemohla urobiť aj ďalšia,“ povedal Forai s tým, že takto úsporne už nakupuje 80 percent zdravotníckych zariadení.

Šetriaci režim v nakupovaní zdravotníckych pomôcok chcú od januára budúceho roka zaviesť aj súkromné zdravotné poisťovne Union a Dôvera. „V období mimoriadnych nárokov na efektivitu celého systému zdravotníctva je nevyhnutné spoločnými silami spolu s poskytovateľmi hľadať rezervy aj na poli dodávateľov tovarov a služieb, preto od 1. 1. 2015 poisťovňa pristupuje k zavedeniu efektivizujúcich opatrení v oblasti špecializovaných zdravotníckych materiálov,“ povedala hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová. O ktoré opatrenia ide, neuviedla.

PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský tvrdí, že v súčasnosti rokujú s nemocnicami o nižšej cene s cieľom zvyšovať efektívnosť poskytovaných služieb. „Dohodu očakávame v priebehu januára 2015,“ povedal Štepianský.

Dodávatelia zdravotníckych pomôcok tvrdia, že znižovanie cien VšZP je jednostranné rozhodnutie, ktoré je v rozpore so zákonom. „Jediným regulátorom cien zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu je kategorizačné konanie, a teda ministerstvo zdravotníctva,“ povedal predseda Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-Med Vladimír Mičieta. Ostatné strany sú podľa neho účastníkmi tohto konania a slovenská legislatíva nedovoľuje, aby ktorýkoľvek z účastníkov konania jednostranne konal a upravoval si tieto ceny. Mičieta tvrdí, že VšZP takto znížila úhrady o 5 až 10 percent.

Ministerstvo zdravotníctva sa k samourčovaniu cien VšZP ani po niekoľkých dňoch odvtedy, čo získalo túto informáciu, nevedelo vyjadriť. „Ešte nemáme výsledky analýzy,“ povedala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Všeobecná zdravotná poisťovňa na druhej strane sľubuje, že nebude len brať, ale aj dávať. Budúci rok by mala malým a stredným nemocniciam prispieť na chod lôžkových oddelení sumou približne 24 miliónov eur. „VšZP nám od januára budúceho roka ponúkla viac peňazí,“ povedal prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Do 9. januára 2015 im predloží nový návrh úpravy cien aj objemov.

Súkromná poisťovňa Dôvera sa v tomto prípade zatiaľ k štátnej nepridá. Rokovania so zástupcami nemocníc nedopadli pred niekoľkými dňami úspešne. „Na stretnutí s asociáciou nemocníc sme si potvrdili, že budeme rokovať o otázke platových pomerov k aprílu 2015 a v prípade, že bude rozpustená rezerva štátneho rozpočtu, tak aj skôr,“ odpovedal hovorca poisťovne Branislav Cehlárik. Zdravotná poisťovňa Union sa do uzávierky nevyjadrila.

Šéf asociácie nemocníc Petko však bude chcieť so súkromnými poisťovňami rokovať čo najskôr. Bude tlačiť na to, aby si vydobyli podobné podmienky ako s VšZP.

VšZP neodpovedala na otázku, z akých zdrojov chce nemocniciam pridať. Podľa Foraia poisťovňa k 30. 11. 2014 ušetrila 11 miliónov eur. Celý zisk však chce presunúť do rezervného fondu, ktorý použije na zníženie straty z minulých období.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #Dôvera #Union #Všeobecná zdravotná poisťovňa #zdravotnícke pomôcky