Výzva k referendu na webe vojenských duchovných je problém

Na účasť v referende o rodine vyzývajú aj vojenskí duchovní, ktorých činnosť financuje ministerstvo obrany. Na webovom portáli, ktorý duchovní spravujú a patrí pod ministerstvo obrany, sa v piatok 19. 12. objavila výzva k príslušníkom našej armády, aby podporili ľudové hlasovanie, ktoré bude 7. februára.

28.12.2014 09:00
Ministerstvo obrany, Galko Foto: ,
Rezort obrany tvrdí, že vojenskí duchovní majú na zverejnenie výzvy nárok.
debata (48)

Rezort obrany tvrdí, že vojenskí duchovní majú na zverejnenie výzvy nárok. Na webe Ústredia ekumenickej pastoračnej služby aj Ordinariátu Ozbrojených síl a ozbrojených zborov, ktoré sú rozpočtovými organizáciami rezortu obrany, je zverejnený príhovor vojakom. Týka sa podpory udržania prirodzeného manželstva a rodiny, čím odkazujú na nadchádzajúce referendum o rodine.

„Čo vlastne ponúka prirodzená rodina? Predovšetkým ide o spolužitie manželov (muža a ženy), o výchovu detí v klasickej rodine s otcom a mamou. Je to podmienka pre zdravú ľudskú výchovu,“ píše sa vo výzve. Podpísaní sú pod ňou katolícky biskup a ordinár František Rábek a generálny duchovný Ozbrojených síl Marian Bodolló. V závere vojakov priamo vyzývajú, aby sa zúčastnili na referende a podporili tak myšlienku zachovania prirodzenej rodiny.

Z ministerstva obrany na tom nič zlé nevidia. Odvolávajú sa na to, že výzva nie je zverejnená priamo na webe ministerstva, ale na portáli Ústredia ekumenickej pastoračnej služby, ktorú spravujú predstavitelia Ordinariátu Ozbrojených síl a ozbrojených zborov. „Ide o výzvu vojenských duchovných, na ktorú majú v rámci plnenia svojho duchovného poslania nárok. V tomto prípade nejde o odporúčanie Ministerstva obrany SR,“ odkázala hovorkyňa rezortu Martina Balleková. Dodala, že komunikačný odbor ministerstva obrany do obsahu portálu nezasahuje.

Ústavný právnik Eduard Bárány upozornil, že zverejnená výzva na portáli má dvojaký charakter. Na jednej strane ide o webovú stránku štátneho orgánu, ktorý je súčasťou ministerstva obrany, na druhej strane portál spravujú cirkvi. „Pri prvom pohľade to samozrejme nie je v poriadku, pri druhom pohľade na to niet čo povedať. Je to jeden z dôsledkov situácie, keď pastoračná služba je priamou súčasťou armády,“ skonštatoval. Bárány doplnil, že pravidlá konania referenda upravuje zákon o spôsobe vykonania referenda. To, či ide o porušenie v rámci kampane, treba posudzovať podľa znenia zákona.

V zákone o spôsobe vykonania referenda sa uvádzajú obmedzenia pri získavaní podpisov pod petíciu na jeho vypísanie, ktoré nie je možné zbierať napríklad v budovách štátnych orgánov či v priestoroch ozbrojených zborov. Podobné pravidlá, ktoré by upravovali aj kampaň na účasť v referende, však zákon už nevymenúva.

Podľa ľudskoprávneho experta Petra Weisenbachera z Inštitútu ľudských práv ide o veľký problém. „Je to veľmi otvorená politická a ideologická výzva,“ zhodnotil. Cirkvi majú podľa neho právo vstupovať do verejného života či do referendovej kampane. Ak však vykonávajú tieto aktivity na webe, ktorý je hradený zo štátneho rozpočtu a obe cirkevné organizácie patria pod rezort obrany, je to neprípustné. Riešením podľa neho nie je stiahnutie výzvy z webu, ale vytvorenie pravidiel, ktoré by určovali, ako môžu cirkvi zaobchádzať so štátnym majetkom v rámci kampane. „Aby sa nejakým spôsobom stanovilo, že web ministerstva obrany nemôžu použiť na propagáciu vlastných politických aktivít alebo v tomto prípade na podporu občianskeho združenia Aliancia za rodinu,“ doplnil Weisenbacher.

Katolícki biskupi považujú výzvu ordinára na webe, ktorý odkazuje na ministerstvo obrany, za prirodzenú. Konferencia biskupov Slovenska (KBS) totiž už vyjadrila podporu referendu a na svojom webe vyzvala občanov, aby sa na ňom zúčastnili. „KBS nie je pre slovenských biskupov nadriadenou inštitúciou, to znamená, že každý biskup danú záležitosť komunikuje v rámci svojej kompetencie a takými prostriedkami a spôsobmi, ktoré sám považuje za vhodné,“ uviedol hovorca biskupov Martin Kramara.

Ministerstvo vnútra, ktoré má na starosti organizačnú stránku vykonania referenda aj pravidlá kampane, túto vec riešiť nebude. „Predpokladáme, že predstavitelia Ústredia ekumenickej a pastoračnej služby pred zverejnením výzvy zobrali do úvahy všetky okolnosti. Rezort vnútra v tejto veci zasahovať nemieni,“ uviedli z tlačového odboru.

Referendum o rodine žiadala Aliancia za rodinu, ktorá na jeho vyhlásenie vyzbierala okolo 400-tisíc podpisov. Prezident Andrej Kiska ho vyhlásil na 7. februára. Pre pochybnosť, či sa štyri otázky nedotýkajú ľudských práv, ich Kiska dal v septembri preveriť Ústavnému súdu. Ten rozhodol, že tri zo štyroch otázok sú v súlade s ústavou. Viacerí ústavní právnici sú však presvedčení, že otázky diskriminujú sexuálne menšiny a referendum by sa konať nemalo.

Prvá otázka sa ľudí pýta na súhlas s tým, aby sa manželstvom nazýval len zväzok muža a ženy. Druhá otázka podporuje zákaz adoptovať si deti pre páry rovnakého pohlavia. Posledná otázka dáva rodičom možnosť odmietnuť účasť dieťaťa na hodinách, kde sa učí sexuálna výchova a eutanázia.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #ministerstvo obrany #výzva #referendum o rodine