Na kontajnerové budovy na Šafárikovom námestí sa sťažujú

Kontajnerové budovy na Šafárikovom námestí v Bratislave, ktoré tu prevádzkuje občianskej združenie Urban Kontakt, majú neistú budúcnosť. Občianskemu združeniu totiž na konci roka končí povolenie od Starého Mesta na zabratie tohto priestoru.

28.12.2014 17:00
Šafárikovo námestie, Bratislava, Šafko,... Foto: ,
Na kontajnerové budovy na Šafárikovom sa vraj sťažujú obyvatelia pre hluk.
debata (7)

Z Urban Kontaktu už síce požiadali o predĺženie, niektorí staromestskí poslanci tým však nie sú nadšení. Kontajnerové prevádzky totiž vraj obťažujú obyvateľov z okolia, ktorí sa sťažujú na hluk.

Projekt Šafko, ako ho v občianskom združení nazývajú, spustili spolu so Starým Mestom ešte vlani na jeseň. Najprv na Šafárikovom námestí umiestnili kontajner Cyklokoalície, galériu či detské ihrisko, na jar tohto roku pribudol dizajnshop i kaviarnička.

Celý projekt financuje občianske združenie, Staré Mesto im povolilo priestor na námestí využívať do konca tohto roka. Platnosť súhlasu so zabratím priestoru však 31. decembra 2014 končí.

Ak Staré Mesto súhlas nepredĺži, od prvého dňa nového roka musia byť kontajnery z námestia odstránené. Ako informovala Dana Kleinert z OZ Urban Kontakt, o predĺženie povolenia už na úrade požiadali.

Obyvateľom prekáža hluk, OZ odmieta rušenie nočného pokoja

Kontajnerový projekt na Šafárikovom námestí sa však nepozdáva niektorým staromestským poslancom. Diskutovalo sa o ňom už na zasadnutiach v minulom volebnom období, diskusia o tejto téme sa strhla aj na konci ustanovujúceho zasadnutia nového staromestského zastupiteľstva.

Začal ju staronový poslanec Štefan Holčík, podľa ktorého je potrebné prevádzkovateľom pripomenúť, že do konca roka majú pozemok vyprázdniť a 1. januára odovzdať mestskej časti. Vraj sa ľudia z okolia sťažujú, že nie je dodržiavaný nočný pokoj, na námestí je hluk aj po 22:00, cez víkendy ich zase program ruší ráno.

Dana Kleinert z OZ Urban Kontakt hovorí, že hudbu vypínajú už o ôsmej večer, maximálne o deviatej. Hluk preto vraj od nich nepochádza. „Na námestí sa združujú ľudia, lebo sú tam aj iné prevádzky, ale aj to je tak nejako prisudzované nám. Nevieme, či ten hlučný človek bol od nás alebo len prechádzal námestím,“ obhajovala projekt Kleinert.

Dana Kleinert za združenie hovorí, že im je ľúto, ak sú niektorí poslanci Starého Mesta apriori proti tomuto projektu. Myšlienkou združenia je nevyužívané, a dnes pre uzávierku Štúrovej ulice aj od ľudí odrezané, Šafárikovo námestie oživiť.

OZ: Šafárikovo námestie by sa malo oživiť

O tom, že sa im myšlienku darí napĺňať vraj svedčí aj množstvo podporných listov. Pripomína, že občianske združenie bude rado spolupracovať s poslancami Starého Mesta i obyvateľmi na ďalšom oživení mesta. „Boli by sme radi, ak by aj Staré Mesto predložilo akúkoľvek koncepciu rozvoja námestia a jeho oživenia,“ uviedla s tým, že staromestských poslancov pozýva, aby sa prišli do kontajnerových budov na námestí pozrieť.

Projekt Šafko sa začal vlani na jeseň, keď na Šafárikovom námestí pribudlo niekoľko kontajnerových budov, v ktorých svoj domov našli napríklad aktivisti z Cyklokoalície či galéria Space. Na jar tohto roka k nim pribudol aj dizajnshop, kaviarnička či detské ihrisko.

Staré Mesto spravuje Šafárikovo námestie od roku 2011 a odvtedy uvažuje, ako ho revitalizovať a oživiť. Námestie spolu s dobrovoľníkmi opakovane upratali, pribudlo tu detské ihrisko a vlani v lete aj pavilón pre mladých či miesto na oddych.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hluk #Šafárikovo námestie