Za útok psa bude majiteľovi hroziť väzenie

Malý kríženec pudla na prechádzke v bratislavskej Petržalke pohrýzol okoloidúceho, inému zase roztrhal tepláky. Polícia to vyhodnotila ako priestupok a majiteľka zvieraťa Zuzana zaplatila pokutu 50 eur.

29.12.2014 11:00
pes, zviera, psí park, venčenie, kabát Foto: ,
Ak pes na prechádzke nebude na vôdzke a zaútočí na človeka, polícia to už nebude riešiť ako priestupok.
debata (24)

V budúcnosti za rovnaký incident môže skončiť na súde s hrozbou podmienečného trestu na jeden rok. So sprísnením trestov pri útokoch zvierat ráta novela Trestného zákona, ktorú pripravilo ministerstvo spravodlivosti.

Ak pes na prechádzke nebude na vôdzke a zaútočí na človeka, polícia to už nebude riešiť ako priestupok. Majiteľ zvieraťa ponesenie trestnoprávnu zodpovednosť. Súd mu bude môcť uložiť trest väzenia od jedného až do piatich rokov. Týkať sa to bude útokov a zranení od všetkých živočíchov, ktoré ľudia chovajú.

Novela Trestného zákona mala začať platiť už od marca budúceho roku. Vláda však rokovanie o nej a tiež o novele Trestného poriadku prerušila. Podľa informácií Pravdy kabinet nechce meniť oba kódexy viackrát za sebou. Čaká na to, ako ministerstvo spravodlivosti do nich zapracuje zmeny v trestoch za prechovávanie drog. Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová sa k odkladu noviel nechcela vyjadrovať. „Ďalší postup závisí od vlády,“ reagovala stručne Donevová.

Jednou zo zásadných zmien, ktoré pripravuje ministerstvo, je dekriminalizácia drog. Tá znamená, že v niektorých prípadoch nebude za prechovávanie drogy hroziť väzenie. Do určitého množstva to bude len priestupok. Napríklad pri marihuane by mal byť hranicou medzi väzením a pokutou jeden gram suchej rastliny, čo predstavuje asi štyri cigarety alebo dve živé rastliny. Rezort to zatiaľ nekomentuje. Tvrdí, že o veci stále prebieha odborná diskusia, ktorá nie je ukončená. Materiál má ešte pripomienkovať Rada vlády pre protidrogovú politiku.

V trestných kódexoch by sa tiež malo objaviť nové zavedenie trestnej zodpovednosti právnických osôb. Dnes podľa platného Trestného zákona súd môže firmy potrestať zhabaním majetku alebo hotovosti. Môže tak však urobiť iba vtedy, ak konkrétnej osobe dokáže, že v mene firmy spáchala trestný čin. Po novom by sa pred súd nemali dostať len podnikatelia, ale aj samotné spoločnosti. „Zákon bude slúžiť ako účinný nástroj na boj proti množstvu nielen ekonomických trestných činov, ale napríklad aj v oblasti obchodovania s ľuďmi či organizovanej kriminalite,“ povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec. Namierený je podľa Boreca iba proti firmám, ktoré sú využívané na páchanie trestnej činnosti.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #pes #priestupok #útok psa