Lekári v chaose. Majú zmeniť názvy ambulancií, nevedia ako

Malá zmena v názve, veľké problémy. Bývalá šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská nechala lekárom špecialistom darček, o ktorý nestoja.

29.12.2014 12:20
zdravotníctvo, lekár, nemocnica Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Pripravila pre nich zoznam nových názvov ambulancií. Lekári by tak mali tabuľky na dverách vymeniť do konca roka 2015. Samotná zmena názvu však nestačí. V súvislosti s ňou musia požiadať samosprávny kraj o nové povolenie, ktoré stojí 50 eur. Nejde pritom len o peniaze. Lekári majú v nových pravidlách chaos a nevedia, o čo majú vlastne župy žiadať.

Pacientky sa tak o rok nedozvedia, či stoja pred dverami onkogynekologickej ambulancie alebo ultrazvuku, tie budú fungovať pod jednotným názvom gynekologická ambulancia. Existovať už nebude hepatologická ambulancia, bude sa volať ambulancia všeobecného lekárstva. Zubnú chirurgiu zase nahradí ambulancia zubného lekárstva. Rovnako sa nebude rozlišovať medzi zubným lekárom pre deti a zubárom pre dospelých.

Denník Pravda oslovil vybraných špecialistov po celom Slovensku, či si už názvy menili. Ani jeden o novej povinnosti nevedel. Až po tom, čo ich oslovil denník Pravda, začali kontaktovať právnikov. V nových pravidlách majú chaos. Tvrdia, že ešte netušia, ako sa majú ich ambulancie volať. Najväčší problém majú tí, ktorí majú viaceré špecializácie.

„Mám tri atestácie, dve z urológie, jednu zo sexuológie. Som vedúci lekár pre andrológiu a mám andrologickú ambulanciu a diagnosticko-preventívne centrum. Sexuologická ambulancia podľa nového neexistuje, v urologickej ambulancii, na ktorú mám povolenie, nemôžem robiť andrológa, tak teraz neviem, čo som,“ reaguje lekár Ivan Kubiš z Banskej Bystrice.

Ministerstvo zdravotníctva zmeny obhajuje tým, že všetko zjednodušia. „Povolenia sa vydávali vo veľmi úzkych špecializačných odboroch alebo len v certifikovaných pracovných činnostiach, niekedy aj v rozpore s platnou legislatívou, čo spôsobovalo značné problémy. Zámerom je, aby boli povolenia vydávané jednotne v rámci celej Slovenskej republiky,“ povedala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová. Podľa nej lekár, ktorý získal niekoľko špecializácií, môže poskytovať zdravotnú starostlivosť vo všetkých získaných špecializačných odboroch, ak má na ne vydané povolenie.

Nové názvy ambulancií priniesla novela zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktorá platí od júla tohto roka, a vyhláška ministerstva zdravotníctva, tá je účinná od novembra tohto roka. Lekári musia mať nové povolenia do konca roka 2015. Vyhláška stanovila 64 špecializovaných odborov a podľa nich majú samosprávy vydávať povolenia lekárom. Pre každý odbor je presne určené, z čoho má mať lekár atestáciu.

Slovenská lekárska únia špecialistov považuje novú úpravu iba za šikanovanie a za likvidáciu malých ambulancií. Jej prezident Andrej Janco tvrdí, že lekári budú musieť začať od základov, to znamená obehnúť množstvo úradov, od krajského lekára, cez poisťovne až po miestne úrady. „Je toho veľa, bude to stáť veľa času, peňazí aj nepríjemností. Je to podľa mňa šikana, ktorej cieľom je zničiť malé súkromné ambulancie lekárov špecialistov a presunúť pacientov do veľkokapitálových zariadení,“ povedal Janco s tým, že také vybavovačky nemajú doktori nikde v Európe.

K žiadosti o povolenie musia lekári priložiť licenciu, ktorú vydáva Slovenská lekárska komora, doklady o vlastníctve alebo nájomnú zmluvu o nájme priestorov, v ktorých sa ambulancia nachádza, rozhodnutie hygienikov, čestné vyhlásenie, že v období dvoch rokov pred podaním žiadosti nemal lekár zrušené povolenie, ako aj vyhlásenie o pravdivosti údajov. Župe lekár zaplatí správny poplatok 50 eur. Ak si bude vybavovať novú licenciu, vyjde ho na 66 eur. Hygienici mu priestory ambulancie odobria za 50 eur.

Advokát Zdenko Seneši tvrdí, že o nové vydanie povolenia budú žiadať väčšinou takí lekári, ktorí mali doteraz povolenie na úzko špecializovaný odbor. Ako príklad uviedol urologickú onkológiu. „Ak mal lekár doteraz ambulanciu urologickej onkológie, podľa novej úpravy spadá už pod urologickú ambulanciu a lekár bude musieť požiadať župu o povolenie na urologickú ambulanciu,“ vysvetľuje Seneši.

Chaos u lekárov nevyriešil ani presný zoznam 64 špecializácií. O aké povolenie má žiadať napríklad internista gastroenterológ? Na ambulanciu internistu alebo gastroenterológiu, alebo na každú zvlášť a otvoriť si dve ambulancie? Lekár, ktorý nechcel zverejniť svoje meno, povedal, že si počká, až ho vyzve župa. Samosprávy však lekárov vyzývať nebudú, lekári musia o zmenu názvu ambulancie požiadať sami.

Prezident Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič má obavu, či podľa novej úpravy neubudne detských zubárov. „Nová formulácia nerozlišuje ordináciu pre deti či dospelých a ak sa stomatológ bude striktne držať legislatívy, môže sa stať, že detských pacientov nebude mať kto ošetrovať,“ povedal Gašič, ktorý v tomto vidí veľké riziko.

Dilemu vo Zvolenskej pravidlách majú tiež psychiatri, ktorí v ambulanciách liečia aj závislých ľudí. Ak v tom budú chcieť pokračovať, budú musieť v liečbe závislosti získať atestáciu, doteraz im stačila atestácia zo psychiatrie. Pre nich to znamená zatvoriť ambulanciu na tri roky a ísť praxovať do nemocnice.

Z ôsmich samosprávnych krajov, ktoré denník Pravda oslovil, odpovedalo päť, že o povolenie doteraz nepožiadal nikto. Takto reagovala košická, bratislavská, žilinská, banskobystrická a trenčianska župa. Kraje tiež nemajú v tejto problematike celkom jasno. Na otázku denníka Pravda, kto má požiadať o nové povolenie, odpovedali citáciou zo zákona. Niektoré čakajú, že ministerstvo zdravotníctva vydá usmernenie, ako majú postupovať.

Lekári by podľa žúp nemali novú legislatívu podceňovať, inak prídu o ambulanciu. „Problémy môžu nastať vtedy, ak si lekári nesplnia zákonnú povinnosť a včas nepožiadajú o vykonanie zmeny v povolení na prevádzkovanie svojej ambulancie a pôvodné povolenie stratí dňom 31. 12. 2015 platnosť,“ upozornila hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Petra Hinková Čimová.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #ministerstvo zdravotníctva #lekári