Maďarič: Nechystáme spektakulárne popravy, ale ešte prídu zmeny

Rok 2014 bol podľa podpredsedu Smeru Mareka Maďariča pre stranu úspešný, aj keď strana neuspela v prezidentských voľbách a stratila jeden mandát v europarlamente.

29.12.2014 12:57
Marek Maďarič Foto: ,
Marek Maďarič
debata (3)

Ako povedal Maďarič v rozhovore pre agentúru SITA, je zákonité, že silná a vládna strana môže v niektorých voľbách aj mierne stratiť. „Potom úspech alebo neúspech by som hodnotil podľa toho, či si to tá strana v takom momente uvedomí a či urobí také opatrenia a politiku, že sa z útlmu dostane do politickej pohody. Z tohto hľadiska si myslím, že rok 2014 bol pre Smer úspešný,“ povedal.

Najdôležitejší je podľa neho spôsob, akým Smer reagoval na určitý pokles, čo považuje v porovnaní napríklad s HZDS a SDKÚ za úspech, teda bol schopný urobiť sebareflexiu. „Vládnutie Smeru preto považujem za úspešné. Slovensko aj v rámci EÚ je ostrovom stability. Je príkladom, že sa súčasne môžu aj konsolidovať verejné financie, aj niečo dávať ľuďom. Nerobil by som skratku, teda tým, že Fico neuspel v prezidentských voľbách, je rok 2014 pre stranu neúspešný,“ zdôraznil.

Snem bol pre Smer poučením z prehier

Poučením z prehier pre Smer bol podľa Maďariča pracovný snem. „Je pre mňa prejavom veľkej životaschopnosti Smeru, že nežije zo svojej slávy celé veky, že sa nebudeme pasívne spoliehať na voličov, ktorí nám zostanú. Dokázali sme veľmi rýchlo zareagovať na prejavy kritiky. Zamysleli sme sa nad niektorými vecami, či robíme všetko dobre, či nemôžeme robiť niečo lepšie, či máme adekvátnych reprezentantov na rôznych úrovniach, či príliš často nepočúvame, že niektorí sa hrajú na papalášov, pretože aj to je vec, na ktorej strany môžu pohorieť,“ povedal. V tomto zmysle by teda považoval rozhodnutia, ktoré súvisia s pracovným snemom, za prospešné.

Personálne zmeny prídu začiatkom nového roka

Maďarič svoju opätovnú kandidatúru na podpredsedu strany na pracovnom sneme podmienil hlbokými personálnymi a obsahovými zmenami. „Boli urobené zmeny vo vláde. Ďalšie personálne zmeny prídu začiatkom budúceho roka. Stranícky organizmus je entita, kde sa nedá sekať bezhlavo. Musí to byť zdôvodnené, prečo by bolo vhodné, aby daný človek už funkciu nezastával. Nejdeme nikoho spektakulárne popravovať. Keď je aj nejaký človek vymenený, to neznamená, že je zločinec. Možno len v danej chvíli vyčerpal svoj politický potenciál,“ vyhlásil s tým, že zmeny prídu.“ Aj vo vedení strany došlo k zmene. Z takej zmeny nakoniec vzišiel aj nový predseda parlamentu Peter Pellegrini, ktorý sa stal podpredsedom strany,“ upozornil.

Smer má aj novú generáciu

Podľa Maďariča je pozoruhodné, že Smer dokáže bez nejakých škandálov obmieňať ľudí aj vo vedení strany s tým úmyslom, že potrebuje aj novú krv. „Potrebujeme niekoho, kto vyrástol v strane. Nehľadáme niekoho zvonku. Keď bola SDKÚ v prvej kríze, Dzurinda ‚vymyslel‘ Radičovú. Priviedol ju zvonku. Pozrite, ako sa im to vypomstilo. Je iné, keď niekto vyrastá v strane a stane sa premiérom,“ zdôraznil. Radičová bola podľa neho populárnou političkou, ale nemala oporu v strane. „My sme našli takých ľudí viac, a sú dôkazom, že sa z novej generácie niekto dostal do vedenia. Taký človek viaže na seba ďalších ľudí. Je to príklad toho, že niekto sa môže postupne v strane vyprofilovať z asistenta cez poslanca do vedenia strany a stať sa dobrou tvárou pre Smer,“ konštatoval Maďarič.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Marek Maďarič