Dostane v RTVS priestor aj menšina?

Či sa to niekomu páči, alebo nie, verejnoprávna televízia sa stáva hlasom Aliancie za rodinu. Aj napriek tomu, že na chod RTVS sa skladajú všetci, nielen veriaci. V prípade blížiaceho sa referenda, ktoré sa týka citlivej témy práv sexuálnych menšín, diváci dostávajú z televízie len jednostranné informácie. Takúto nerovnováhu RTVS zo zákona nemôže vytvárať.

29.12.2014 20:00 , aktualizované: 30.12.2014 07:00
RTVS Foto: ,
Verejnoprávna televízia nepovažuje odvysielanú omšu s pastierskym listom arcibiskupa za porušenie zákona.
debata (373)

Hlasovanie sa uskutoční 7. februára. Kampaň zo strany katolíckej cirkvi na jeho podporu pokračovala naživo aj počas Vianoc. V nedeľu na Dvojke v priamom televíznom prenose z omše z kostola v Košiciach arcibiskup Bernard Bober referendum podporil ako „chvályhodnú iniciatívu“, ktorá má zastaviť „silný tlak tých, ktorí chcú zaviesť nové ľudské práva“. Odmietol tiež celoštátnu stratégiu ochrany a podpory ľudských práv.

Rada pre vysielanie a retransmisiu po odvysielaní tejto bohoslužby zaznamenala 15 sťažností. „K samotnému obsahu vysielaného programu a prípadnému možnému porušeniu zákona sa budeme môcť vyjadriť až po jeho riadnom zmonitorovaní a následnej analýze,“ informovala hovorkyňa riaditeľa rady Lucia Jelčová.

Verejnoprávna inštitúcia omšu s pastierskym listom arcibiskupa nepovažuje za porušenie zákona. „Nakoľko aktuálne obdobie nespadá do termínu moratória pred plánovaným referendom, máme zato, že RTVS vysielaním pravidelných bohoslužieb neporušuje zákon. RTVS vysielala bohoslužbu štandardne, na základe schválenej vysielacej štruktúry,“ uviedla hovorkyňa média Dominika Šulková. Dodala, že „tak ako pred každými voľbami aj pred vyhláseným referendom bude mať RTVS pravidlá vysielania“. Podrobnosti o týchto pravidlách však neuviedla. Oficiálne o nich podľa nej zatiaľ nerokovali s nijakou cirkvou.

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska však uviedol, že isté rokovania už boli. „Pri jednom zo stretnutí vedenie RTVS poukázalo na možné ťažkosti, ktoré vyplývajú z daných okolností – a toto vysvetlenie KBS zobrala na vedomie,“ uviedol Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska, bez ďalších podrobností. V mene KBS zároveň odmietol, že omše, ktoré sa vysielajú cez RTVS, sú kampaňou.

„Bohoslužby vysielané v RTVS sú súčasťou dlhodobo naplánovaného programu, nevysielajú sa kvôli referendu a nie sú nijakou kampaňou,“ zdôraznil. Vyjadrovanie sa k aktuálnym otázkam cirkev podľa neho považuje za prejav slobody slova. „Ak vo svojom príhovore kňaz či biskup vyjadruje postoj miestnej cirkvi k nejakej otázke, bolo by zarážajúce, ak by ho mal meniť alebo cenzurovať len preto, že odznieva na mikrofón, ktorý prenáša rozhlasové, prípadne televízne vysielanie,“ dodal Kramara.

Inak sa na to pozerá druhá strana. „Ak by nejaká vyvolená politická strana mala pred parlamentnými voľbami také privilégium, že by jej mítingy s priamymi výzvami ako voliť boli vysielané verejnoprávnymi médiami, považovali by sme to za jednoznačné porušenie pravidiel volebnej súťaže,“ upozorňuje Martin Macko z Iniciatívy Inakosť.

Podľa neho sa organizátori referenda, ku ktorým zaraďuje aj Konferenciu biskupov Slovenska, „príliš často pohybujú na a niekedy aj za hranou ústavnosti, zákonnosti a etických pravidiel“. Aj preto očakáva, že verejnoprávne médiá prijmú pravidlá, ako takúto situáciu riešiť. „Najmä v situácii, keď verejnoprávne médiá u nás nevysielajú žiadnu reláciu, ktorá by sa venovala LGBTI ľuďom, o ktorých tak neexistuje neskreslený obraz,“ dodal Macko.

Podľa právnika Eduarda Báránya v tomto prípade nemusí ísť o porušenia práva. „Ak by niekto v priamom prenose vyzýval k opaku, tiež je to v zásade v poriadku. Či je to vhodné, je už otázka etiky, nie práva,“ hovorí Bárány. Verejnoprávna televízia podľa neho nemôže brániť tomu, čo má alebo nemá biskup povedať v kázni. „Ak aj predstaviteľ iného názoru vo veľmi sledovanom čase povie svoj názor, je to v poriadku,“ podotkol právnik.

„Nie je v poriadku, ak vo verejnoprávnej televízii, ktorá je platená z koncesionárskych poplatkov, dostávajú priestor iba odporcovia ľudských práv sexuálnych menšín,“ hovorí Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Na druhej strane si nemyslí, že by bolo vhodné nejakým spôsobom obmedziť vystúpenia predstaviteľov cirkvi v médiách. „Skôr si myslím, že verejnoprávne médiá by mali pozývať a oslovovať viac odborníkov na ľudské práva a zástupkyne a zástupcov tých menšín, ktorých sa referendum týka,“ zdôrazňuje Weisenbacher.

Podľa neho by manažment verejnoprávnej televízie mal na túto špecifickú situáciu reagovať a vytvoriť isté pravidlá. „Mal by zareagovať operatívne a zaradiť do vysielacej štruktúry či už dokumentárne filmy, alebo diskusie o tejto problematike. Samozrejme, v rozumnom čase, nie v stredu o polnoci na Dvojke,“ myslí si Weisenbacher. Priestor, ktorý v RTVS doteraz mali organizácie ako ich, bol podľa neho minimálny. „A to je znepokojivé,“ do­dal.

Zdôraznil pritom, že tentoraz nejde o predvolebnú kampaň. „Toto nie je ako keby súboj dvoch táborov, toto je snaha jedného tábora – ultrakonzervatívnej fundamentalistickej časti kresťanskej cirkvi, ktorá sa snaží obmedziť zákonmi ľudské práva menšiny,“ pripomenul Weisenbacher.

Referendum o rodine žiadala vypísať Aliancia za rodinu, ktorá na jeho podporu vyzbierala zhruba 400-tisíc podpisov. Pre pochybnosť, či sa štyri navrhované otázky netýkajú ľudských práv, dal ich dal prezident Andrej Kiska posúdiť Ústavnému súdu. Ten napokon tri otázky odobril. Prvá sa bude pýtať ľudí na to, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nazýval len zväzok muža a ženy. Druhá podporuje zákaz adoptovať si deti pre páry rovnakého pohlavia. Posledná otázka dáva rodičom možnosť odmietnuť účasť dieťaťa v škole na hodinách, kde sa učí o sexuálnej výchove a eutanázii.

Referendum vyhlásil Kiska 27.novembra a uskutoční sa 7. februára. Zákon o spôsobe vykonania referenda nehovorí o moratóriu či podmienkach vedenia kampane. Isté obmedzenia sa týkajú len zverejňovania výsledkov prieskumov verejnej mienky, tie možno zverejniť najneskôr tri dni pred referendom. V deň referenda je zakázané presviedčať ľudí v budovách okrskových komisií a v ich bezprostrednom okolí. Výsledky prieskumov hlasovania tiež možno zverejniť až po skončení hlasovania.

© Autorské práva vyhradené

373 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #RTVS #arcibiskup #Aliancia za rodinu #referendum o rodine #LGBTI+