Pokuty za diaľničné známky už policajti nevyberajú

Pokuta za chýbajúcu diaľničnú známku od policajta je už minulosťou. Od nového roka vstúpila do platnosti novela zákona o diaľničnej známke, podľa ktorej jej kontrolu môžu vykonať len poverení zamestnanci Národnej diaľničnej spoločnosti, ale spolu s policajtmi. Ak sa teda vodič odváži jazdiť po diaľnici bez platnej nálepky a zastaví ho policajná hliadka, pokutu dostane len vtedy, ak bude pri kontrole prítomný aj diaľničiar.

08.01.2015 12:00
diaľničná známka 2015, Foto: ,
Pokutu za chýbajúcu diaľničnú známku dostane vodič len vtedy, ak pri kontrole bude policajná hliadka spolu s povereným zamestnancom Národnej diaľničnej spoločnosti.
debata (20)

Doteraz vodičom, ktorých chytili bez platnej diaľničnej nálepky, policajti okamžite dali pokutu až do výšky 140 eur. Teraz ju bude dávať len osoba poverená Národnou diaľničnou spoločnosťou. Tá totiž vyberá aj úhrady za diaľničné nálepky, a tak zodpovedá aj za ich kontrolu. Jej zamestnanec musí mať preukaz vydaný ministerstvom dopravy.

„Samotný proces kontroly bude aj naďalej prebiehať v režime, ktorý vodiči poznajú už z minulosti,“ priblížil hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Michal Fúrik. Ide o tzv. lievikové kontroly polície a diaľničiarov. Tie sa však doposiaľ konali len ojedinele, minimálne raz za mesiac, a o týchto akciách boli vodiči vopred informovaní. Ak budú teda spoločné previerky prebiehať v podobných intervaloch, šanca, že vodič bez diaľničnej známky dostane pokutu, sa znižuje.

Napriek tomu však polícia neodporúča jazdiť bez diaľničnej známky. „V blokovom konaní im hrozí pokuta do výšky 200 eur a v správnom konaní až do výšky 500 eur,“ doplnil Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie policajného prezídia.

Dôvodom týchto zmien je zavedenie nového elektronického systému. V rámci neho sa budú predávať elektronické známky, ktoré tak postupne nahradia tie súčasné a práve tomu bola prispôsobená aj legislatíva platná od prvého januára. Rovnako od tohto dňa mala Národná diaľničná spoločnosť spustiť aj elektronický systém diaľničných známok, čo však nestihla. Ten mal uľahčiť práve kontrolu známok a evidovať údaje o vozidlách, na ktoré boli zakúpené. Na nový systém si však vodiči ešte počkajú. „Stále prebieha proces verejného obstarávania na dodávateľa tejto služby, následne bude podpísaná zmluva a potom prebehne samotné zavedenie služby,“ uviedol Fúrik. Podľa neho pri jeho spustení počítajú s prechodným obdobím, keď budú súčasne platiť elektronické aj klasické diaľničné nálepky. Malo by sa tak stať ešte tento rok. Presný dátum však zatiaľ Fúrik nespomenul.

Elektronická známka, ktorá bude aj naďalej kontrolovaná fyzicky pri spoločnej cestnej kontrole polície a diaľničiarov, motoristov nepotešila. Podľa Evy Štefucovej, obchodnej a marketingovej riaditeľky Slovenského autoturist klubu to nie je zmena k lepšiemu. „Doplatia na to poctiví vodiči, ktorých tieto fyzické kontroly na cestách len zdržiavajú. Ak už ide o elektronický systém, mal by byť kontrolovateľný aj elektronicky,“ doplnila Štefucová.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #policajti #diaľničné známky #Národná diaľničná spoločnosť