Kaliňák: Povoliť mieru alkoholu za volantom by bola cesta do pekla

Povolenie určitej hladiny alkoholu v krvi pri šoférovaní by bola cesta do pekla, myslí si minister vnútra Robert Kaliňák.

09.01.2015 15:34
debata (41)

„Stále je možné a je zodpovedné, aby sme sa snažili šoférovať triezvi. Povolenie v tejto oblasti by znamenalo veľký nárast obetí na našich cestách,“ vyjadril sa šéf rezortu vnútra počas tlačovej besedy, na ktorej tento týždeň spolu s vedením polície hodnotil nehodovosť za minulý rok.

Policajti aj dnes podľa Kaliňáka majú pochopenie pre veľmi nízke namerané hodnoty alkoholu. Podľa jeho slov sa hodnoty pod 0,3 promile zvyknú vzhľadom na stanoviská lekárov a odborníkov posudzovať individuálne. „Nejaká miera tolerancie a pochopenia zo strany polície tu je. Ale ak zavediete hranicu, napríklad 0,5 promile ako v Rakúsku, tak všetci, čo budú mať 0,51, sa už budú hádať,“ vravel.

Alkohol úradoval vlani pri 1 582 dopravných nehodách, v roku 2013 to bolo 1 677 nehôd. Za celý uplynulý rok policajti zistili u vodičov alkohol v 9 809 prípadoch. Z toho nad jedno promile nafúkalo 5 049 šoférov. Za jazdu pod vplyvom alkoholu s viac ako jedným promile hrozí jednoročné väzenie, keďže ide o trestný čin. Väčšinou však súdy ukladajú v tomto prípade podmienku a pokutou.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol za volantom #Robert Kaliňák